De Sănătate

Punem punctul pe știi

Bacteriile – Când ne ajută, când ne devin dușmani de moarte? O incitantă discuție cu cele mai autorizate voci ale Iașului medical

miercuri, 19 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Bacteriile – Când ne ajută, când ne devin dușmani de moarte? O incitantă discuție cu cele mai autorizate voci ale Iașului medical

Infecție cu microbi, cu bacterii? Ia antibiotic! Da, e corect, și pare simplu: bacteriile se combat cu antibiotic. În termeni medicali, însă, lucrurile sunt mult mai complexe. Pentru că nu toate bacteriile din organism sunt nocive. Ce ne facem cu bacteriile „bune” din corp, bacterii care ajută la bunul mers al lucrurilor din punct de vedere fiziologic?

Antibioticul nu știe să aleagă. Un lucru este cert: deși există mii de tipuri de bacterii, doar câteva din acestea provoacă boli la om. Iar unele foarte grave. Cum procedăm?

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 11

Cum ne ferim de bacteriile care ne infectează cu boli? Cum ne tratăm corect dacă ne-am infectat? Care sunt cele mai răspândite bacterii și ce boli dau acestea? Cum să evităm să ne transformăm organismul într-un „bastion” al microbilor ce nu mai poate fi atacat eficient de niciun antibiotic?

Iată câteva întrebări la care dosarul jurnalistic de astăzi din Ziarul De Sănătate, dedicat bacteriilor, încearcă să ofere răspunsuri pertinente! Am consultat mai mulți specialiști de top  din mediul medical ieșean, iar explicațiile acestora sunt pe măsura expertizei și experienței lor clinice.

„Poate pătrunde în organism prin consumul de apă sau de alimente contaminate, dar se poate transmite și de la o persoană la alta prin intermediul salivei sau prin materiile fecale”, este caracterizarea uneia dintre bacteriile ce afectează mai mult de jumătate din populație.

Unul din specialiștii consultați trage un serios semnal de alarmă – Nu puțini pacienți ajung la sepsis din cauză că s-au tratat ani de zile cu antibiotice luate „după ureche”. Iar România este, din nefericire, campioană europeană la consumul de antibiotice.

Șefa Colegiului Farmaciștilor Iași are și o explicație inedită pentru consumul mare de antibiotice: „Spațiul virtual e plin de soluții minune cu antibiotice”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii