Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bacteriofagii, un înlocuitor pentru antibiotice?

GALERIE
bacteriofag
  • bacteriofag
- +

Ultimele cercetări arată că bacteriile intestinale sunt o parte esențială a sănătății noastre, iar distrugerea lor în număr mare are consecințe negative. Antibioticele pot provoca tulburări gastrointestinale și de aceea se intensifică căutarea de alternative la antibiotice.

Oamenii de știință din cadrul Departamentului de Nutriție și Studii Alimentare de la Universitatea George Mason din Fairfax, VA, sunt interesați de potențialul terapeutic al bacteriofagilor.

Bacteriofagii sunt viruși care atacă și ucid bacteriile. Acolo unde se găsesc bacterii, bacteriofagii se află în apropiere. De fapt, aceștia sunt considerați a fi cele mai numeroase organisme. Deși utilizarea unui virus pentru a lupta împotriva bacteriilor din corpul nostru ar putea părea o idee riscantă, bacteriofagii atacă doar bacteriile, lăsând neatinse celulele umane.

„Folosind virusuri care infectează doar anumite tipuri de bacterii, se protejează numeroasele bacterii bune din intestin, care sunt legate de numeroase rezultate benefice pentru sănătate pe termen lung”, subliniază Taylor C. Wallace, Ph.D, co-autor al cercetării.

Pentru a investiga potențialele beneficii ale acestora, cercetătorii au recrutat 31 de persoane care se confruntau cu o suferință gastrointestinală semnificativă, dar care nu aveau o afecțiune digestivă specifică. Rezultatele au fost încurajatoare: s-a înregistrat o reducere semnificativă a unui marker inflamator legat de reacțiile alergice, numit interleukina 4. Echipa a măsurat, de asemenea, niveluri crescute de specii bacteriene considerate „bune”.

„Am arătat pentru prima dată că tratamentul cu bacteriofagi nu are efecte secundare aparente, cel puțin în cazul utilizării pe termen scurt”, a concluzionat Taylor C. Wallace, Ph.D.

Bacteriofagii au fost utilizați ca agenți antibacterieni în anii 1920 și 1930 în Georgia și în Statele Unite. Unul dintre principalele motive pentru care au căzut în dizgrație a fost apariția antibioticelor, care erau mult mai ușor de fabricat, depozitat și prescris.

Însă, având în vedere amenințarea rezistenței la antibiotice, s-ar putea să se revină la bacteriofagi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri