Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presa

Băiatul primarului este proprietar de vilă încă de la grădiniță (P)

GALERIE
Berea
  • Berea
- +

Părea că România are un singur politician sărac și cinstit, în persoana fostului președinte Ion Iliescu, însă politicienii locali tind să îl contrazică, chiar să îi facă concurență. Copilul primarului Mihai Chirica, în vârstă de 4 ani, are intabulat un teren de aproape 1.000 de metri pătrați în zona celebrului restaurant Bolta Rece. Iar recent, mama primarului și bunica celui mic a depus o cerere la Primăria Iași pentru obținerea unui certificat de urbanism pentru ridicarea unei locuințe pe mai multe planuri, conform informațiilor apărute în spațiul public. Nimic ilegal aici, însă întrebare legitimă este dacă e normal ca un copil care nici măcar nu a terminat grădinița să fie proprietar, indiferent că este vorba despre bunuri mobile sau imobile?

Peste 30 de ani de zile, majoritatea politicienilor români s-au folosit de copii, unchi și mătuși, nepoți pentru a își ascunde averile, de cele mai multe ori ilicite. Cu siguranță cazuri precum mătușa Tamara sau averea impresionantă a lui Mazăre, Dragnea, Udrea și alții au rămas în memoria colectivă. 
După asemenea experiențe de zeci de ani, poate că este normal ca orice investiție importantă realizată de un politician, familia sau apropiații săi să fie primită cu suspiciune de către cetățeni. 
Cred că toate planșele și desenele prezentate de Mihai Chirica de-a lungul anilor au avut mai multe efecte. Au sedus electoratul pentru voturi și apoi i-a dezamăgit, însă în sânul familiei s-a moștenit atracția pentru schițe. Probabil că la 4 ani, copilul primarului și-a manifestat intenția de a studia arhitectura și astfel trebuie să învețe de mic să ia decizii și să studieze planuri de construcție. Îi recomand primarului să aplice transparența pe care tot o promovează pe hârtie și să își asume în acte bunurile pe care le deține în familie”, declară Cristi Berea, senator USR PLUS Iași.

Bunăstarea și siguranța familiei sunt dezideratele tuturor oamenilor, indiferent de funcțiile pe care le ocupă sau de profesiile lor. Și mai important este transparența modului în care se obțin și se acumulează veniturile. În lecțiile de economie, calculul averii se face pe baza veniturilor raportate, pe baza cheltuielilor și a randamentelor de investiții, dacă acestea există. Practic, se poate demonstra matematic că atunci când o persoană are venituri de 1.000 de lei pe lună, este aproape imposibil ca după un de an să ajungă la o avere de 100.000 de lei, din aceeași valoare a veniturilor.  Dacă se întâmplă, cel mai probabil există conjuncturi sau situații care ridică semne de întrebare privind legitimitatea veniturilor.

Au trecut vremurile în care politicienii, aleșii,  sunt săraci și cinstiți în declarațiile de avere iar în familii s-au dezvoltat adevărate imperii financiare. Nu contest inspirația și toate sursele de venit ale primarului, însă mi se pare absolut suprinzător ca din salariul de director tehnic în mediul privat, apoi în primărie și în cele din urmă în fruntea instituției să deții bunuri demne de individiat. Ori Mihai Chirica este un geniu financiar care transformă 1 leu în 10.000 de euro ori Agenția Națională de Integritată are motive întemeiate să verifice modul în care a făcut avere primarul”, completează senatorul Berea.

Anual, presa analizează evoluția declarațiilor de avere și interese ale aleșilor publice și publică informații pe aceste teme. Recent, în spațiul public au apărut mai multe controverse privind adevărata avere a lui Mihai Chirica. Se pare că deși, se află la a treia sau a patra căsnicie, primarul a reușit să își crească averea și veniturile. 
Conform ultimelor date existente, Mihai Chirica deține cel puțin 3 terenuri în județele Suceava și Iași, un alt teren în municipiu mai multe case și apartamente în reședința de județ și locuiește într-o vilă pe numele soacrei.

Cristi Berea, senator USR PLUS Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri