anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

„Statul paralel“ oferă consultaţii la Iaşi

Băieții cu ochi albaștri s-au privatizat la Iași. Vă promit că o să dați lovitura în afaceri

GALERIE
sri firma
 • sri firma
- +

Doi foşti colonei care au condus SRI Iaşi oferă consultanţă pentru oamenii de afaceri. La proiect a „cuplat“ şi chestorul Ioan Scripniciuc, fostul şef al Poliţiei ieşene.

Doi colonei din SRI Iaşi şi-au înfiinţat o firmă prin care oferă consultanţă în domeniul informaţiilor. În prim plan s-a plasat fostul şef adjunct al SRI Iaşi Cristian Obreja, care a înfiinţat firma Stabris SRL împreună cu o altă persoană, Gabriel Cucuteanu. La acest proiect „s-au lipit“ şi fostul şef al SRI Iaşi, Radu Voroneanu Popa, cât şi chestorul Ioan Scripniciuc, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi. De subliniat este faptul că Obreja, Voroneanu şi Scripniciuc s-au pensionat şi au ieşit din sistem, ultimul în cursul anului trecut.

Cu ce se ocupă cei doi colonei care au lucrat în Serviciul Român de Informaţii? Dacă sunteţi un om de afaceri şi doriţi să aflaţi in­formaţii „sensibile“ despre terţi, puteţi apela la foştii ofiţeri din SRI. Ne explică pe larg chiar pe prima pagină a site-ului compa­niei.

„Dacă sunteţi managerul u­nei companii, vă recomandăm să evitaţi luarea unor decizii stra­te­gice, cum ar fi asocierea cu gru­puri de investitori sau fonduri de investiţii străine, negocieri de preluare a afacerii dumneavoastră de către acestea, extinderea în alte zone ale lumii, fără a be­neficia de maximum de cunoaş­tere. În reţeaua globală de informaţii ar putea exista date pre­ţioase despre concurenţi sau po­tenţiali parteneri, apărute când­va, undeva în lume. Clienţii noş­tri primesc un raport de intelligence concurenţial, uşor de parcurs şi de înţeles, foarte util în susţinerea unor decizii strategice. Eventualele informaţii su­pli­mentare pot fi ulterior fur­nizate de către analiştii Stabris, inclusiv în cadrul unor întâlniri directe cu beneficiarii. Având în vedere specificul activităţii Sta­bris, una dintre caracteristicile importante caracteristici importante ale relaţionării cu clienţii este asigurarea confidenţialităţii interesului acestora pentru aspecte privind mediul concurenţial“, se arată în descrierea activităţii firmei fostului adjunct al SRI Iaşi.

De asemenea, firma s-a axat imediat pe activitatea de formare în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter perso­nal. Pentru a lucra cu date de acest fel, noile prevederi legale care au intrat în vigoare de la 25 mai 2018 obligă la efectuarea unor cursuri recunoscute de către stat. De asemenea, firma Stabris mai perfecţionează persoane pentru a fi manageri de Securitate.

25 de ani în SRI

În privinţa celor doi colonei SRI, aceştia au lucrat o viaţă în sistemul informaţiilor. Înainte de a se pensiona în anul 2016, Cristian Obreja a ocupat funcţia de şef adjunct al SRI Iaşi, în aceeaşi periodă în care a fost şef „plin“, Radu Voroneanu Popa. Înainte de a fi pus ajunct la Iaşi, Obreja a fost şef al SRI Vaslui, unde a „tulburat“ un pic apele, fiind la un moment dat confruntat cu o revoltă a subordonaţilor care au scris un manifest împotriva acestuia. De asemenea, acesta a fost şi şef al corpului de control al directorului al SRI.

„Cristian Obreja are o experienţă de 25 de ani în domeniul intelligence şi este membru al Strategic and Competitive In­tel­li­gence Profes­sionals. Coor­donează departamentul de ana­liză a concurenţei. Radu Voro­neanu este specialist cu o experienţă de 25 de ani în domeniul intelligence şi mana­gement al securităţii. Coor­donează De­partamentul de consultanţă în şi formare profesio­nală. În cei peste 20 de ani de activitate în domeniul intelligence-ului, specialiştii Stabris au acumulat cunoştinţe aprofundate în domeniul obţinerii informaţiilor concurenţiale din surse cu acces nerestricţionat, site-uri, publicaţii, baze de date, social media, şi al analizei, respectiv valori­ficării acestora. Experienţa echi­pei se regăseşte în calitatea activitţăilor derulate la nivelul Stabris, evidenţiată cel mai bine de utilitatea ra­poar­telor de intelligence concu­renţial transmise clienţilor“, este explicat pe site-ul firmei Stabris.

Jurnaliştii „Zia­rului de Iaşi“ au încercat să intre în legătură cu acesta de mai multe ori, însă nu a fost de găsit.

În pri­vinţa lui Radu Voroneanu Popa, fostul şef al SRI Iaşi, acesta s-a pensionat în de­cembrie 2016, în urma unei cereri. Înainte de a reveni „aca­să“, la SRI Iaşi, acesta a lucrat o periodă la SRI Braşov. Acesta este născut în anul 1963 şi este licenţiat în istorie şi filozofie.

Chestorul Ioan Scripniciuc, fostul şef al IPJ Iaşi s-a pensionat anul trecut. Acesta predă elevilor cursul pentru obţinerea diplomei de „ofiţer protecţie date cu caracter personal“.

„Mă implic în mai multe activităţi, chiar dacă am ieşit la pensie. Este o provocare pentru mine“, ne-a spus ieri chestorul Ioan Scripniciuc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.