Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce stă închis Spitalul Mobil? Oare e vorba de iresponsabilitate?

Bâlbâială iresponsabilă de 12 milioane de euro. Faceţi odată ceva!

GALERIE
Spitalul-mobil-Letcani-iasi-terapie-intensiva1
  • Spitalul-mobil-Letcani-iasi-terapie-intensiva1
- +

De ce rămâne spitalul mobil prizonier în spatele uşilor închise, în timp ce responsabilii se ceartă şi-şi aruncă responsabilităţi unul altuia zilnic? Şefa Euronest, asociaţia proprietară a spitalului, spune că unitatea e gata de a primi pacienţi din 19 martie: a informat despre asta autorităţile, dar nu a primit niciun răspuns. Cum e posibil aşa ceva, fie că are dreptate, fie că trebuie contrazisă? Administraţia Spitalului de Boli Infecţioase solicită în continuare certificate de conformitate şi alte documente tehnice ale componentelor logistice şi medicale. Conducerea Euronest, care afirmă că a livrat documentaţia, spune că, în lipsa măsurilor de redeschidere, s-a adresat premierului Florin Cîţu şi secretarului de stat Raed Arafat. Avem de-a face cu o frică inconştientă de asumare pentru deschidere aici la Iaşi, una care face victime omeneşti?

 

Cel mai mare complex medical modular din România administrat de o structură civilă continuă să stea închis, iar oficialii să se arate unii pe alţii cu degetul. Cu o capacitate iniţială de 256 de paturi, dintre care 103 pentru terapie intensivă, spitalul mobil amplasat la Leţcani a primit în cele din urmă autorizaţie să folosească 48 de paturi. După nici 4 luni de funcţionare, complexul a fost închis pentru dezinfecţie la începutul anului. Şi aşa a rămas până acum. Alte structuri modulare similare ca mărime funcţionează fără probleme pe stadioane din Constanţa şi Timişoara (56 de paturi fiecare, în administrarea Armatei) şi în curtea Spitalului Elias din Bucureşti (38 de paturi, a Fundaţiei Dăruieşte Viaţă).

Cititi si: Va fi sau nu decontat Spitalul mobil din fonduri europene? Ce va spune instanţa?

Cel de la Iaşi, amplasat în incinta unui parc agroindustrial de la Leţcani, pare blestemat: a rămas închis tocmai în toiul celui de-al treilea val pandemic, când secţiile ATI Covid-19 sunt pline ochi. Administraţia Spitalului de Boli Infecţioase, care l-a folosit până în ianuarie ca secţie externă, susţine că nu prezintă siguranţă. De cealaltă parte, proprietarul complexului, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, afirmă că deficienţele semnalate în urma mai multor verificări au fost de mult remediate. Oamenii mor în spitale pline ochi: cine are dreptate?

Lipsurile semnalate

Schiţa reţelei electrice solicitată prezintă segmentul de la punctele de transformare până la intrarea în tablou, „nu are niciun simbol specific acceptat în UE, nu are marca proiectantului, nu este semnată şi asumată”, se arată în cea mai recentă adresă trimisă de conducerea Spitalului de Boli Infecţioase către Asociaţia Euronest. Totodată, cei de la Infecţioase vor să vadă răspunsul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale în legătură cu unele echipamente medicale, inclusiv componente ale fabricii de oxigen.

Cititi si: Inaugurarea spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani. Va fi parte a Spitalului de Infecțioase

Mesajul semnat de managerul Florin Roşu aminteşte şi neregulile semnalate de o verificare de astă-toamnă a celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat: anumite măsuri de securitate la incendiu, uşi suplimentare de evacuare, iluminat de securitate pentru evacuare. Administraţia Spitalului de Boli Infecţioase a cerut şi o expertiză care să verifice dimensionarea instalaţiilor electrice în raport cu toţi consumatorii existenţi, calitatea execuţiei instalaţiei şi a materialelor utilizate, precum şi un bilanţ energetic. În fine, reţeaua de colectare a apelor pluviale nu a fost realizată, se arată în mesajul administraţiei spitalului către Euronest.

Euronest: „Spitalul mobil este pregătit încă din data de 19 martie să primească pacienţi”

„Ne străduim să găsim alte soluţii pentru operaţionalizarea spitalului”, ne-a spus Alina Popa, directorul executiv al Euronest. Ea a adăugat că asociaţia a pus la dispoziţie toate documentele necesare, „garanţia globală până la certificatele de conformitate pentru fiecare piuiţă din spital”. Cât priveşte expertiza solicitată de administraţia Spitalului de Boli Infecţioase, Alina Popa a precizat că „nu există un cadru legal să o putem face noi”.

Totodată, ea a menţionat că au fost puse la dispoziţie certificatele de conformitate şi documentele care atestă că toată reţeaua electrică din interiorul spitalului a fost realizată cu produse fabricate de ABB, companie elveţiano-suedeză specializată în tehnologie industrială, inclusiv electrificare. Cât priveşte zecile de paturi depozitate în anexele clădirii TransAgropolis, a existat o singură solicitare de împrumut, de la Spitalul Judeţean Neamţ, care însă nu le-a mai luat. Directorul Euronest a explicat că regulile de distanţare au impus utilizarea a mai puţine paturi decât sunt în dotarea complexului modular, şi de aceea restul sunt stivuite în halele TransAgropolis.

„Săptămâna trecută, după ce am informat factorii de decizie locali despre stadiul implementării măsurilor dispuse în raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii”, însă fără niciun rezultat, a spus Alina Popa. „Am înaintat adresele referitoare la măsurile întreprinse către secretarul de stat Raed Arafat şi către premierul Florin Cîţu, în calitate de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, informându-i cu privire la faptul că la Leţcani există un număr semnificativ de paturi ATI care stau neutilizate. Spitalul este pregătit încă din data de 19 martie să primească pacienţi”, a mai spus directorul Euronest.

Vezi aici cum functioneaza spitalele Armatei

În aceste condiţii, situaţia de la Iaşi pare efectiv una de neînţeles: avem peste 100 de paturi ATI ce ar putea fi disponibile, iar responsabilii de aici nu vorbesc decât prin intermediul premierului. Poate ar trebui să le amintim şefilor judeţului că lupta politică specifică alegerilor s-a terminat de mai bine de jumătate de an, şi că ar fi momentul să găsească soluţii la probleme, nu vinovaţi de acestea.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri