Bâlbâială iresponsabilă de 12 milioane de euro. Faceţi odată ceva!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce stă închis Spitalul Mobil? Oare e vorba de iresponsabilitate?

Bâlbâială iresponsabilă de 12 milioane de euro. Faceţi odată ceva!

GALERIE
Spitalul-mobil-Letcani-iasi-terapie-intensiva1
  • Spitalul-mobil-Letcani-iasi-terapie-intensiva1
- +

De ce rămâne spitalul mobil prizonier în spatele uşilor închise, în timp ce responsabilii se ceartă şi-şi aruncă responsabilităţi unul altuia zilnic? Şefa Euronest, asociaţia proprietară a spitalului, spune că unitatea e gata de a primi pacienţi din 19 martie: a informat despre asta autorităţile, dar nu a primit niciun răspuns. Cum e posibil aşa ceva, fie că are dreptate, fie că trebuie contrazisă? Administraţia Spitalului de Boli Infecţioase solicită în continuare certificate de conformitate şi alte documente tehnice ale componentelor logistice şi medicale. Conducerea Euronest, care afirmă că a livrat documentaţia, spune că, în lipsa măsurilor de redeschidere, s-a adresat premierului Florin Cîţu şi secretarului de stat Raed Arafat. Avem de-a face cu o frică inconştientă de asumare pentru deschidere aici la Iaşi, una care face victime omeneşti?

 

Cel mai mare complex medical modular din România administrat de o structură civilă continuă să stea închis, iar oficialii să se arate unii pe alţii cu degetul. Cu o capacitate iniţială de 256 de paturi, dintre care 103 pentru terapie intensivă, spitalul mobil amplasat la Leţcani a primit în cele din urmă autorizaţie să folosească 48 de paturi. După nici 4 luni de funcţionare, complexul a fost închis pentru dezinfecţie la începutul anului. Şi aşa a rămas până acum. Alte structuri modulare similare ca mărime funcţionează fără probleme pe stadioane din Constanţa şi Timişoara (56 de paturi fiecare, în administrarea Armatei) şi în curtea Spitalului Elias din Bucureşti (38 de paturi, a Fundaţiei Dăruieşte Viaţă).

Cititi si: Va fi sau nu decontat Spitalul mobil din fonduri europene? Ce va spune instanţa?

Cel de la Iaşi, amplasat în incinta unui parc agroindustrial de la Leţcani, pare blestemat: a rămas închis tocmai în toiul celui de-al treilea val pandemic, când secţiile ATI Covid-19 sunt pline ochi. Administraţia Spitalului de Boli Infecţioase, care l-a folosit până în ianuarie ca secţie externă, susţine că nu prezintă siguranţă. De cealaltă parte, proprietarul complexului, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, afirmă că deficienţele semnalate în urma mai multor verificări au fost de mult remediate. Oamenii mor în spitale pline ochi: cine are dreptate?

Lipsurile semnalate

Schiţa reţelei electrice solicitată prezintă segmentul de la punctele de transformare până la intrarea în tablou, „nu are niciun simbol specific acceptat în UE, nu are marca proiectantului, nu este semnată şi asumată”, se arată în cea mai recentă adresă trimisă de conducerea Spitalului de Boli Infecţioase către Asociaţia Euronest. Totodată, cei de la Infecţioase vor să vadă răspunsul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale în legătură cu unele echipamente medicale, inclusiv componente ale fabricii de oxigen.

Cititi si: Inaugurarea spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani. Va fi parte a Spitalului de Infecțioase

Mesajul semnat de managerul Florin Roşu aminteşte şi neregulile semnalate de o verificare de astă-toamnă a celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat: anumite măsuri de securitate la incendiu, uşi suplimentare de evacuare, iluminat de securitate pentru evacuare. Administraţia Spitalului de Boli Infecţioase a cerut şi o expertiză care să verifice dimensionarea instalaţiilor electrice în raport cu toţi consumatorii existenţi, calitatea execuţiei instalaţiei şi a materialelor utilizate, precum şi un bilanţ energetic. În fine, reţeaua de colectare a apelor pluviale nu a fost realizată, se arată în mesajul administraţiei spitalului către Euronest.

Euronest: „Spitalul mobil este pregătit încă din data de 19 martie să primească pacienţi”

„Ne străduim să găsim alte soluţii pentru operaţionalizarea spitalului”, ne-a spus Alina Popa, directorul executiv al Euronest. Ea a adăugat că asociaţia a pus la dispoziţie toate documentele necesare, „garanţia globală până la certificatele de conformitate pentru fiecare piuiţă din spital”. Cât priveşte expertiza solicitată de administraţia Spitalului de Boli Infecţioase, Alina Popa a precizat că „nu există un cadru legal să o putem face noi”.

Totodată, ea a menţionat că au fost puse la dispoziţie certificatele de conformitate şi documentele care atestă că toată reţeaua electrică din interiorul spitalului a fost realizată cu produse fabricate de ABB, companie elveţiano-suedeză specializată în tehnologie industrială, inclusiv electrificare. Cât priveşte zecile de paturi depozitate în anexele clădirii TransAgropolis, a existat o singură solicitare de împrumut, de la Spitalul Judeţean Neamţ, care însă nu le-a mai luat. Directorul Euronest a explicat că regulile de distanţare au impus utilizarea a mai puţine paturi decât sunt în dotarea complexului modular, şi de aceea restul sunt stivuite în halele TransAgropolis.

„Săptămâna trecută, după ce am informat factorii de decizie locali despre stadiul implementării măsurilor dispuse în raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii”, însă fără niciun rezultat, a spus Alina Popa. „Am înaintat adresele referitoare la măsurile întreprinse către secretarul de stat Raed Arafat şi către premierul Florin Cîţu, în calitate de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, informându-i cu privire la faptul că la Leţcani există un număr semnificativ de paturi ATI care stau neutilizate. Spitalul este pregătit încă din data de 19 martie să primească pacienţi”, a mai spus directorul Euronest.

Vezi aici cum functioneaza spitalele Armatei

În aceste condiţii, situaţia de la Iaşi pare efectiv una de neînţeles: avem peste 100 de paturi ATI ce ar putea fi disponibile, iar responsabilii de aici nu vorbesc decât prin intermediul premierului. Poate ar trebui să le amintim şefilor judeţului că lupta politică specifică alegerilor s-a terminat de mai bine de jumătate de an, şi că ar fi momentul să găsească soluţii la probleme, nu vinovaţi de acestea.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.