Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Balonul oval prinde aripi

GALERIE
rugbiști-ieșeni
  • rugbiști-ieșeni
- +

În acest week-end se dă startul noii competiţii din rugbiul românesc, Liga Naţională, care înlocuieşte cele două campionate consacrate, Superliga şi Divizia Naţională de Seniori. Ameninţările cu retragerea unor cluburi din elitista Superligă au condus la decizia Federaţiei de a comasa primele două eşaloane, într-o nouă formulă cu două serii a câte şapte echipe, din care primele două participă la play-off pentru titlu, iar restul vor juca în play-out. Până la urmă, dintre echipele fostei Superligi s-a retras doar CSU Arad.

Dintre cele 14 echipe calificate în Liga Naţională face parte şi Politehnica Iaşi, retrasă acum cinci ani din activitatea sportivă, ca urmare a refuzului primarului Mihai Chirica de a continua finanţarea publică, refuz motivat prin lipsa de rezultate.

Cu un an în urmă, Municipalitatea a arătat sentimente mai bune faţă de sportul care în Iaşi a adus un bronz la Campionatele Naţionale şi o Cupă a României, ca urmare a unui proiect depus de oamenii ieşeni de rugby, în frunte cu preşedintele Asociaţiei Judeţene, Cornel Ghenea. Din păcate, clasicele tergiversări au făcut ca noua Politehnică să nu poată fi înscrisă în Divizia Naţională de la începutul anului, echipa participând „hors concours” din retur, doar pentru închegarea şi omogenizarea lotului.

Acum, Politehnica, întărită pe banca tehnică, alături de Mihai Stuparu şi Ioan Iftode, fiind readus Cosmin Raţiu, fostul antrenor dinainte de „dezastru”, porneşte cu entuziasm pe un nou drum. Conform tragerii la sorţi, echipa din Copou a fost repartizată în grupa B, alături de echipele bucureştene CS Dinamo,CSA Steaua şi RC Griviţa, CS Năvodari, RC Bârlad şi CSM Galaţi. Prima etapă se dispută mâine, dar partida de debut a ieşenilor, a fost amânată pentru duminică la cererea ieşenilor. Aceasta se joacă la Bucureşti, pe stadionul „Arcul de Triumf, cu Dinamo Bucureşti, de la ora 12;00 şi va putea fi urmărită pe TVR 3.

În continuare, Politehnica Iaşi va avea următorul program: cu CS Năvodari (acasă, pe 30 aprilie), RC Bârlad (în deplasare, 7 mai), cu CSM Galaţi (a, 14 mai), RC Griviţa (d, 21 mai) şi acasă cu Steaua (4 iunie). Politehnica stă în etapa a VI-a, de pe 28 mai. Meciurile din grupe se dispută numai tur, la fel ca şi play-out-ul, numai faza play-off se joacă tur-retur, în fazele finale necontând rezultatele anterioare.

Programul primei etape a Ligii Naţionale; SCM Timişoara – CSU Alba Iulia, CSU Cluj – CSM Suceava, Ştiinţa Petroşani – RC Gura Humorului (grupa A), Dinamo – Politehnica Iaşi, CS Năvodari –RC Bistriţa, RC Bârlad – CSM Galaţ (grupa B).Ştiinţa Baia Mare (A) şi Steaua (B) stau,

Pornesc şi fetele la drum

Ieri, CS Politehnica a organizat o conferinţă de presă la sediul clubului, prilejuită atât de debutul echipei de rugby în XV în Liga Naţională, cât şi de startul echipei feminine de rugby în VII.

Fetele, pregătite de Neculai Tarcan şi Gabriela Lepciuc, multiple campioane naţionale şi deţinătoare ale Cupei României, vor evolua mâine pe stadionul „Arcul de Triumf” de la ora 10:00 cu celelalte două echipe din campionat, tradiţionalele CS Universitatea Cluj şi CS Agronomia Bucureşti, după ce CSM Paşcani s-a retras. Competiţia junioarelor cuprinde şase echipe, împărţite în două grupe; Politehnica este în grupa A, cu ARC Cristian (judeţul Braşov) şi CSM Alba Iulia (ambele debutante), din grupa B făcând parte RC Arieşul Mihai Viteazu (jud. Cluj), Aurora Băicoi şi CSM Paşcani.

Preşedintele CS Politehnica, Vasile Manole, a precizat: „La echipa masculină de rugby XV avem un lot de 35 de sportivi, dintre care cinci sunt juniori sub 19 ani. Fără veteranii care au ajutat mereu echipa în momentele dificile, media de vârstă este în jur de 22-23 de ani”, înainte de a mulţumi „primarului Mihai Chirica, Primăriei Iaşi şi Consiliului Local pentru sprijinul acordat”. Totodată Manole şi-a exprimat speranţa de a atrage câţiva sponsori la echipă.

 „Suntem optimişti. Echipa masculină este bine pregătită, dar nu la un nivel de top. Nu se poate atinge un nivel foarte înalt cu jucători care merg la serviciu. Dacă am aduce înapoi jucătorii de top plecaţi de la Iaşi, a doua zi am fi campioni”, a spus Cornel Ghenea, preşedintele AJR, iar antrenorul Mihai Stuparu este şi el plin de speranţe: „Jucătorii au răspuns bine atât la antrenamentele desfăşurate pe Stadionul Tepro, cât şi în sala de forţă, avem toate condiţiile şi sper să facem o figură onorabilă şi să obţinem cât mai multe victorii”.

În privinţa echipei feminine, ambii antrenori, Neculai Tarcan (senioare) şi Gabriela Lepciuc (junioare), n-au alt gând decât „Cupa şi Campionatul”!

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri