Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Banca centrală a Turciei combate, în mod ciudat, inflaţia de 83% cu o nouă reducere de dobânzi

GALERIE
turcia
  • turcia
- +

Banca centrală a Turciei a redus din nou, joi, dobânda de referinţă, cu 1,5 puncte procentuale, de la 12% la 10,5%, pentru a treia lună consecutivă de reduceri, în pofida unei inflaţii de peste 83%, transmite CNBC.

Analiştii se aşteptau la o reducere de 1 punct procentual, aşa că măsura a reuşit totuşi să-i ia pe mulţi prin surprindere, în pofida regularităţii tot mai mari a reducerilor de dobânzi în Turcia.

Un nou maxim al ultimilor 24 de ani

Creşterea preţurilor de consum în ţara cu 84 de milioane de locuitori a atins în septembrie un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83,45%, deşi mulţi oameni care locuiesc în Turcia spun că preţurile bunurilor de bază s-au triplat în unele cazuri în ultimul an.

Politica monetară a ţării, condusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, se bazează pe susţinerea creşterii economice şi a competitivităţii exporturilor, mai degrabă decât pe calmarea inflaţiei.

Erdogan susţine în mod vocal ideea neortodoxă că creşterea dobânzilor amplifică inflaţia, mai degrabă decât invers şi a numit creşterea dobânzilor ca fiind ”mama tuturor relelor”. Politica provoacă în mod constant critici şi nedumerire din partea economiştilor şi joacă un rol major în slăbirea dramatică a monedei Turciei, lira, care a pierdut aproximativ 28% din valoarea sa faţă de dolar, în acest an.

Lira turcească a fost aproximativ constantă, după ce a atins un minim istoric în urma ştirilor, la 18,615 unităţi pentru dolar. Moneda a scăzut în ultimul an cu 50% faţă de dolarul american. Deşi deficitul de cont curent al Turciei s-a redus în august, datorită ajutorului veniturilor din turism, acesta se situează în continuare la 3,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Goldman Sachs.

”Lira rămâne slabă, randamentele reale sunt artificial scăzute, inflaţia a accelerat şi contul curent rămâne în deficit. Acest lucru i-a determinat pe investitorii internaţionali să abandoneze în ultimii ani piaţa obligaţiunilor în monedă locală din Turcia”, a scris Daniel Wood, manager de portofoliu la William Blair Investment Management, într-o notă de joi.

Guvernul Turciei a urmat strategii alternative pentru a-şi consolida moneda, inclusiv programe de încurajare a depozitelor în lire la bănci, vânzarea de dolari pentru lire, ceea ce a redus rezervele valutare ale ţării, şi obţinerea de investiţii şi asistenţă din partea statelor bogate din Golf pentru a-şi finanţa intervenţiile în valută. Ankara a rămas, de asemenea, prietenoasă cu Moscova, atrăgând valuri de milionari şi miliardari ruşi, în încercarea de a se sustrage sancţiunilor occidentale.

Strategie electorală?

Timothy Ash, un strateg senior pentru pieţele emergente la BlueBay Asset Management, spune că toate acestea sunt pentru câştigarea următoarelor alegeri generale din Turcia, din iulie 2023.

”Aceste politici pro-creştere ar putea foarte bine să câştige alegerile lui Erdogan, dar vor stimula cererea de import, vor submina competitivitatea şi, cu siguranţă, vor spori masiv deficitul de cont curent”, a spus el într-o notă pe e-mail către clienţi.

Erdogan: Cel mai mare duşman al meu sunt dobânzile

Dar Erdogan rămâne hotărât să reducă rata dobânzii a ţării la o singură cifră până la sfârşitul acestui an. ”Cea mai mare bătălie a mea este împotriva dobânzilor. Cel mai mare duşman al meu sunt dobânzile. Am scăzut dobânda la 12%. E suficient? Nu este de ajuns. Aceasta trebuie să coboare mai mult”, a spus preşedintele în timpul unui eveniment de la sfârşitul lunii septembrie.

Banca centrală a Turciei a semnalat că va urma o altă reducere a ratei dobânzii în noiembrie, dar aceasta ar putea fi ultima, spunând că condiţiile financiare trebuie să continue să susţină creşterea, pe fondul unei cereri slăbite. Aceasta a adăugat că încetinirea cererii externe şi presiunile asupra industriei manufacturiere sunt ”monitorizate îndeaproape” şi că ”opţiunile de politică privind creditele, garanţiile şi lichidităţile vor continua să fie implementate”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri