Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Banca Centrală Europeană a inversat polii sărăciei în zona Euro

GALERIE
bce
  • bce
- +

Un studiu lansat de Banca Centrală Europeană, privind averea gospodăriilor din zona Euro, răstoarnă percepţia că Nordul este bogat şi Sudul sărac şi acreditează ideea că locuitorii din ţări precum Germania, Austria, Finlanda sau Olanda o duc mai rău decât cei din statele supraîndatorate precum Cipru, Italia sau Spania, dar îi susţin financiar pe aceştia.

Gospodăriile Germaniei sunt printre cele mai sărace, pe hârtie, în timp ce cele din Cipru sunt pe locul doi ca bogăţie, în zona Euro, după cele din Luxemburg, conform studiului BCE.

Studiul a fost însă criticat dur de experţi, pentru că se bazează pe date vechi de trei ani şi pentru că foloseşte nişte indici nereprezentativi, precum procentul de deţinere în proprietate a locuinţelor, care în Germania este sub 50%, în timp ce în Spania ajunge la 83%.

Luxemburg conduce clasamentul cu aproape 400.000 de euro avere medie netă pe fiecare gospodărie. Locul doi este ocupat, în mod surprinzător, de Cipru, cu o avere medie netă de 267.000 de euro. La polul opus se află ţări precum Germania sau Austria, văzute ca motoare ale zonei Euro. Nemţii au o avere medie netă pe gospodărie de doar 51.000 de euro, în timp ce în Austria aceasta este de 76.000 de euro. În ţări precum Olanda sau Finlanda, această valoare a fost mai joasă decât în Germania. Pe de altă parte, în Grecia averea medie pe gospodărie a fost evaluată la 102.000 euro.

Valoarea acestui indice a fost stabilit de BCE adunând totalul bunurilor din fiecare gospodărie, adică imobilele aflate în proprietate, vehiculele şi depozitele bancare şi disponibilităţile la vedere. Din acest total s-a scăzut valoarea creditelor, ipotecilor, creditului pe card sau a altor forme de împrumut.

Cum ar sta gospodăriile din România în zona Euro

Dacă România ar fi făcut parte astăzi din zona Euro, s-ar fi situat probabil pe primele locuri în topul întocmit de BCE, tocmai din cauza metodologiei folosite pentru acest studiu, care nu ţine cont de nivelul de trai sau de puterea de cumpărare.

Cu o pondere a proprietăţii asupra gospodăriilor de 98% în rândul populaţiei, conform datelor preliminare ale recensământului din 2011, averea medie pe gospodăria românească ar fi fost primele locuri în zona Euro. În România există 8,3 milioane de locuinţe convenţionale private, ceea ce reprezintă 98% din totalul locuinţelor.

Românii stau bine şi la raportul depozite/credite bancare. Astfel, conform datelor din luna februarie ale Băncii Naţionale, depozitele şi disponibilităţile la vedere în lei şi în valută echivalentă în lei ale persoanelor fizice se ridicau la aproximativ 124 de miliarde de lei (aproximativ 28 de miliarde de euro). De cealaltă parte, creditele se ridicau doar la aproximativ 103 miliarde de lei şi valută echivalentă în lei. Balanţa economii-împrumuturi este deci pozitivă în România.

Scorul total al valorii averii medii a unei gospodării din România nu poate fi însă stabilit, după metodologia folosită de BCE, pentru că nu există un indice clar al valorii în bani a proprietăţilor din România.

“Săracii” germani şi bogaţii din Sud

Cea mai mare hibă a studiului BCE este raportarea la forma de proprietate a locuinţei. În Germania, locuitorii preferă să locuiască în chirie, pentru că proprietăţile sunt scumpe, iar băncile solicită avansuri mari la credite, ceea ce inhibă cumpărarea de imobile. De asemenea, studiul nu a ţinut cont de sistemul de pensii german, care funcţionează ca un depozit bancar, de tipul pensiilor private.

Raportul nu ţine seama nici de căderea pieţei imobiliare, nici de schimbările majore determinate de bail-out-ul PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia, Spania) în zona Euro, pentru că foloseşte date din 2009-2010.

De altfel, raportul s-a bazat pe răspunsurile a aproximativ 60.000 de locuitori din zona Euro, care şi-au estimat singuri valorile proprietăţilor. Un alt neajuns al studiului este că în sudul Europei, componenţa unei gospodării statistice este mai mare decât în Nord, pentru că există mai multe imobile în proprietate.

Raportul vine însă în contextul în care germanii protestează faţă de metodele de bail-out folosite de stat pentru a finanţa zona Euro, respectiv state supraîndatorate precum Cipru, Grecia, Italia sau Spania şi vine în susţinerea metodei de bail-in, folosită în Cipru, prin care locuitorii sau băncile din statul respectiv trebuie să suporte din resurse proprii stresul din sistemul bancar, conform Wall Street Journal.

Practic, studiul acreditează ideea că locuitorii din statele aflate în criza datoriilor suverane nu o duc deloc rău şi că nu ar trebui să fie susţinuţi prin pachete de bail-out, indirect, de cetăţenii statelor cu economii solide, precum Germania. Situaţia nu stă chiar aşa, ba ar putea să arate chiar pe dos.

“Este greşit să gândeşti că programele de bail-out funcţionează la modul că gospodăriile din Germania salvează gospodării mai bogate de la periferie. De exemplu, contribuabilii din Irlanda au plătit un preţ imens pentru a împiedica, printre altele, ca băncile germane să nu fie nevoite să sufere pierderi din cauza investiţiilor lor riscante în Irlanda. Drept rezultat, guvernul german nu a trebuit să folosească banii contribuabililor pentru a recapitaliza băncile. Aşa că, dacă e să gândim astfel, gospodăriile irlandeze le fac bail-out celor germane”, scrie un expert.

Aceste argumente nu rezistă însă la presiunea străzii şi acest lucru s-a văzut în cazul Ciprului. În Germania vor avea loc alegeri în septembrie, iar Angela Merkel se va simţi poate nevoită să calmeze spiritele celor influenţaţi de acest studiu al BCE şi să ia o poziţie mai dură faţă de bail-out-urile pentru periferia zonei Euro. Această presiune electorală a fost deja vizibilă în cazul Ciprului, când principalul argument al presei germane în favoarea pseudo-naţionalizării bancare de acolo a fost că ruşii îşi spală banii pe insulă, mai arată expertul.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri