De Business

Punem punctul pe știi

Banca Populara Romana respinge acuzatiile la adresa presedintelui Emil Botea

vineri, 16 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Banca Populara Romana respinge acuzatiile la adresa presedintelui Emil Botea

Emil Botea, presedintele Bancii Populare Romane – Cooperativa de credit – a beneficiat, din partea bancii, de o linie de credit, dar aceasta a fost aprobata de Adunarea Generala a BPR si de Consiliul de Administratie, iar imprumutul a fost rambursat integral, se arata intr-un comunicat al BPR.
Politia Economico-Financiara a anuntat, joi, ca va incepe, peste citeva zile, urmarirea penala impotriva presedintelui BPR, Emil Ioan Botea si a lui Chicioreanu Mihail Gabriel, membru in Consiliul de Administratie al bancii. In urma cercetarilor efectuate la BPR, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 20 februarie 1997-8 iunie 1998, presedintele BPR, Emil Ioan Botea a beneficiat de o linie de credit de la banca, in valoare de peste 8 miliarde de lei, pentru care nu s-au intocmit documentele legale. Debitul maxim al lui Botea catre banca a fost de 4,5 miliarde de lei, la 14 mai 1999. La 8 iunie 2000, Botea a achitat ultima rata, in suma de 2,4 miliarde de lei, moment in care soldul liniei de credit a fost zero.
"BPR nu are nici un prejudiciu si a nu a existat sub nici o forma intentia din partea lui Emil Botea de a frauda sau prejudicia banca. Garantarea acestei linii de credit s-a facut prin bilet la ordin in suma de cinci miliarde lei si care reprezinta, conform legii, un titlu executoriu in cazul neindeplinirii obligatiiilor asumate", se precizeaza in comunicat.
In legatura cu inchirierea locuintelor proprietate personala de catre Emil Botea si Chicioreanu Gabriel, in calitate de administratori ai bancii, Adunarea Generala a Membrilor Cooperatori din 14 iulie 1998 a aprobat in unanimitate incheiarea unui contract de management cu membrii Consiliului de Administratie, cu stipularea unor drepturi si a unor obligatii concrete. In contractul de management se prevede, printre alte drepturi, si inchirierea catre banca a locuintelor proprietate personala. Aceasta practica este utilizata in mod obisnuit si de alte societati sau companii comerciale romanesti sau straine, se mai arata in comunicat.
Potrivit anchetatorilor, care au verificat provenienta celor peste doua miliarde de lei care constituie ultima rata achitata de Botea, in data de 8 iunie, s-a stabilit ca presedintele bancii a primit sume mari de bani de la BPR, ca urmare a unui contract de inchiriere a unui imobil din Bucuresti, al carui proprietar este si a vindut BPR mai multe autoturisme, in calitate de intermediar.
Politistii au descoperit ca acest contract de inchiriere si un altul, privind un imobil care ii apartine lui Mihail Gabriel Chicioreanu, membru in Consiliul de Administratie al BPR, sint false. Ambele imobile sint amenajate de cei doi ca locuinte personale si nu ca spatii operative ale BPR, asa cum este inscris in contractele de inchiriere.
In ceea ce priveste cumpararea de catre banca a unor autoturisme de la diferite persoane care activeaza in cadrul bancii, pentru care s-a facut afirmatia ca au fost cumparate la suprapret, BPR mentioneaza ca aceste autoturisme au fost cumparate de persoane fizice la o licitatie publica organizata de SIF Muntenia, autoturismele prezentind diferite defectiuni care au necesitat reparatii importante din punct de vedere valoric si care reprezinta diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vinzare catre banca.
"Masinile Chrysler la care se face referire au fost cumparate direct de catre banca de la persoane fizice vinzatoare si nu intelegem care este legatura cu presedintele Botea Ion Emil", se afirma in comunicatul BPR.
Politia sustine ca, in aprilie 2000, Botea a cumparat 17 autoturisme Chrysler, de la noua persoane fizice, existind suspiciuni in legatura cu realitatea preturilor de achizitie.
Potrivit Directiei Politiei Economico-Financiare, in 1998, Botea a cumparat sase autoturisme Honda Civic si doua autoturisme Daewoo Espero, de la SIF Muntenia, cu trei sute de milioane de lei. Doua din masini au fost vindute BPR cu 180 de milioane de lei. Un autoturism Honda Civic, pe care Botea l-a cumparat cu 35 de milioane, l-a vindut BPR cu 80 de milioane de lei, iar un Espero, pe care l-a cumparat cu 48 de milioane, l-a vindut bancii cu o suta de milioane.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii