\N
Banca Transilvania a devenit din nou o bancă românească, după ce investitori români au cumpărat pachetul de acţiuni de 10% deţinut de Bank of Cyprus. Până la acest moment, străinii deţineau mai mult de jumătate din acţiunile băncii cu sediul central la Cluj-Napoca.
Bank of Cyprus a vândut vineri pe bursă 10% din acţiunile Băncii Transilvania pentru 368 milioane de lei (82,5 mil. euro). Cumpărătorii sunt investitori instituţionali locali, dintre care unul e SIF Moldova, care a luat 3,5% din acţiuni, informează zf.ro.
Vânzarea participaţiei deţinute de Bank of Cyprus la Banca Transilvania (TLV), chiar în vinerea dinaintea Paştelui, a fost o surpriză pentru piaţă, la fel ca şi achiziţia anunţată în decembrie 2009, cu o săptămână înainte de Crăciun, deşi tranzacţia era previzibilă încă din primăvara anului trecut când băncile din Cipru au fost salvate de la faliment cu banii deponenţilor.
Pentru multă lume însă principala întrebare era cui vor reuşi să vândă ciprioţii participaţia de aproape 10%, în condiţiile în care investitorii străini de anvergură nu se înghesuie în această perioadă să vină pe piaţa locală şi doar monopolurile statului din sectorul energetic reuşesc să le mai stârnească interesul.
Răspunsul a venit însă din partea SIF-urilor, care au făcut rost de cash în ultima perioadă în urma vânzării participaţiilor deţinute la grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, şi erau în căutare de noi oportunităţi pentru a-şi plasa banii, după ce au tăiat dividendele acţionarilor.
Publicitate și alte recomandări video