Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Banca Transilvania a raportat un profit net de 260,99 milioane lei

GALERIE
Banca Transilvania
  • Banca Transilvania
- +

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a raportat un profit net în scădere cu 40,15% în primul trimestru, de 260,99 milioane lei, la venituri nete din dobânzi de 660,07 milioane lei, mai mici cu 1,31%, potrivit raportului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Grupul financiar Banca Transilvania a raportat un rezultat net de 303,94 milioane lei, mai mic cu 40,11%, şi venituri nete din dobânzi de 737,7 milioane lei, în scădere cu 2%. Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu aproximativ 43 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT. Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 54,47% calculat cu un impact anualizat al contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

„Am început anul în forţă, dar după primele două luni am început ajustarea rapidă la noua realitate şi ne-am focusat total pe suportul clienţilor, economiei, autorităţilor şi comunităţilor. Echipa BTa contribuit cu brio la cea mai mare infrastructură de plăţi şi de credit din România chiarşi în aceste condiţii adverse. Avem o amprentă semnificativă atât în piaţa de retail, cât şi în piaţa IMM şi ne asumăm rolul de susţinere a economiei. Banca este bine pregătită financiar şi ca organizare internă pentru a ne susţine clienţii şi comunitatea. Rezultatele din primul trimestru nu fac decât să arate încă o dată acest lucru”, declară Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Banca a acordat în primul trimestru aproape 16.000 de credite cu dobândă fixă pentru persoanele fizice. Soldul creditelor imobiliare/ipotecare este de 12,2 miliarde de lei, iar al creditelor IMM, aproximativ 16,6 miliarde lei. Banca a ajuns la 4,1 milioane de carduri în portofoliu, dintre care aproape 530.000 sunt carduri de credit. Banca are peste 2,9 milioane de clienţi retail, 310.000 de clienţi IMM & Micro şi peste 10.000 de clienţi corporate (activi).

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,1% la 31 martie 2020. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 104%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 128%. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2020 este de 18,17%, iar dacă includem profitul, aceasta este de 18,70%.

De asemenea, Banca Transilvania estimează un profit brut de 608 milioane lei în acest an, la venituri operaţionale de 3,4 miliarde lei, şi şi-a planificat investiţii de 323 milioane lei. Bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de investiţii pentru 2020 au fost aprobate miercuri în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor. În ceea ce priveşte planul de investiţii al Băncii Transilvania, în sucursale şi clădiri se vor investi 48 milioane lei, în partea de IT şi carduri - 183 milioane lei, în iniţiative digitale: 33 milioane lei, în cash processing center: 31 milioane lei, iar în securitate fizică 10 milioane lei.

De asemenea, Banca Transilvania va distribui acţionarilor dividende de 600 milioane lei din profitul net realizat anul trecut. "Aprobarea propunerii de repartizare a profitului net realizat în suma de 1.620.511.500 lei, astfel: alocarea sumei de 231.366.623 lei pentru rezerve legale şi alte rezerve, a sumei de 1.389.144.877 lei pentru rezerve din profit net de repartizat, suma din care se va distribui suma de 600.000.000 lei ca dividende", au decis acţionarii. A fost totodată aprobată data de 16 octombrie 2020 pentru plata dividendelor. Iniţial, data propusă pentru plata dividendelor era 22 iunie 2020.

Acţionarii au aprobat şi majorarea capitalului social cu suma de 521,6 milioane lei prin emisiunea a 521.609.059 noi acţiuni cu valoare nominală de 1 leu/acţiune, precum şi stabilirea unui preţ în valoare de 0 (zero) lei pentru compensarea fracţiunilor de acţiuni rezultate în urma aplicării algoritmului şi rotunjirii rezultatelor, conform prevederilor legale în vigoare, precum şi acordarea unui mandat Consiliului de Administraţie în vederea stabilirii unui preţ superior celui aprobat (dacă va fi cazul).

Majorarea capitalului social se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2019, în sumă de 521.609.059 lei, prin emiterea unui număr de 521.609.059 acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu/acţiune, în beneficiul acţionarilor înregistraţi în Registrul Acţionarilor. Acţionarii au mai luat act de demararea demersurilor de achiziţie a unei participaţii în capitalul social al OCN Microinvest SRL.

Banca Transilvania are o capitalizare de 10,51 miliarde lei. Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finalul primului trimestru la 96,6 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 41,12 miliarde lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 78,45 miliarde lei: dintre acestea, 54,72 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 23,73 miliarde lei, depozitele companiilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri