anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 08.10.2022

Bănci şi firme, sancţionate dur din cauza abuzului faţă de clienţi

GALERIE
date personale
 • date personale
- +

Bancpost, Unicredit şi RCS&RDS, amendate pentru prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a realizat, în perioada septembrie - octombrie, mai multe investigaţii din oficiu sau pe baza plângerilor şi sesizărilor primite, în urma cărora a aplicat amenzi în sumă totală de 156.000 lei, pentru prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal.

Printre instituţiile amendate se numără Bancpost, Garanti Bank, Credit Europe Bank şi Unicredit Bank, dar şi operatorul telecom RCS & RDS, care sunt acuzate că au raportat date negative la Biroul de Credit fără respectarea drepturilor legale ale clienţilor şi că nu au îndeplinit obligaţia de asigurare a securităţii prelucrărilor de date cu caracter personal, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul autorităţii. Essy Asset Management şi Unicredit Consumer Financing IFN au încasat cele mai mari amenzi, de câte 25.000 de lei fiecare, pentru că au transmis date negative ale mai multor persoane fizice la Biroul de Credit, fără să facă dovada informării prealabile a acestora. Credit Europe Bank a fost amendată cu 23.000 lei, pentru aceleaşi nereguli. În plus, a transmis de mai multe ori în aceeaşi lună date negative la Biroul de Credit, pentru aceeaşi restanţă, în cazul mai multor persoane fizice, fără a se respecta termenul de 30 de zile de la data scadenţei. Băncile Bancpost şi Garanti Bank au fost amendate fiecare cu câte 20.000 lei, din cauză că, pentru mai multe persoane fizice, a transmis date negative la Biroul de Credit fără a realiza informarea prealabilă a persoanelor vizate. Operatorul telecom RCS&RDS a fost amendat cu 11.000 lei, pentru neîndeplinirea obligaţiei de asigurare a securităţii prelucrărilor de date cu caracter personal, dar şi pentru că nu a transmis un răspuns în scris, în termen de 15 zile, la plângerea persoanei vizate, prin care acesta a semnalat încălcarea drepturilor sale prevăzute de Legea nr. 677/2001, deşi avea această obligaţie”.

Unicredit Bank a fost amendată cu 9.000 de lei, în timp ce ERB Retail Services IFN a fost sancţionată contravenţional cu 7.000 de lei. De asemenea, autoritatea a amendat compania Aramis Invest SRL cu 6.000 de lei, pentru că ”a transmis un mesaj comercial nesolicitat prin poşta electronică unei persoane fizice, fără să dovedească existenţa consimţământului expres al acesteia în vederea primirii de asemenea comunicări pe adresa sa de email” şi nici nu a făcut dovada transmiterii unui răspuns, în scris, persoanei vizate, deşi avea această obligaţie. Simplu Credit IFN şi Toro TeleMarketing au fost amendate cu câte 5.000 de lei, tot pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

A vorbit directorul SRI ca să nu tacă

Pavel LUCESCU

A vorbit directorul SRI ca să nu tacă

Luat la bani mărunţi, dacă sufli sclipiciul de pe el, îţi dai seama că discursul directorului SRI e un mare fâs. Nu ne spune altceva decât că el e totuşi un tip ok şi că ar trebui să-l credem pe cuvânt. Dar o face cu pretenţia că e şi profund, că e capabil să atace marile teme ale istoriei şi viitorului, că e mai mult decât un directoraş al unui serviciu de informaţii dintr-o ţară care a intrat de multişor pe un făgaş occidental, euro şi mai ales american, serviciu care n-are altă datorie decât să respecte ce-i zic alţii că e bine.

opinii

Războiul ideologic

Alexandru CĂLINESCU

Războiul ideologic

Înfruntarea ideologică dintre „lagărul socialist” şi „lagărul capitalist” a durat mai multe decenii şi s-a încheiat cu victoria celui din urmă. Putin vrea acum să-şi ia revanşa. E vital pentru societăţile democratice ca el să fie învins şi pe acest plan.

Şcoala duală

Neculai SEGHEDIN

Şcoala duală

Învăţământul dual a apărut în Germania, după adoptarea Legii privind formarea profesională din 1969, pe fondul unei nevoi ridicate de forţă de muncă calificată în diverse ramuri industriale. 

Ce-i mâna pe ei în luptă?

Radu POPESCU

Ce-i mâna pe ei în luptă?

Zilele trecute, câteva portaluri de ştiri - mai ales din zona de simţire social-democrată - se dădeau de ceasul morţii că, vezi, Doamne, „mii şi mii de oameni protestează la Chişinău împotriva Preşedintelui Maia Sandu şi a guvernării pro-europene”. Astăzi însă nu vom vorbi despre ceea ce-şi doresc cu adevărat social-democraţii români în Republica Moldova şi despre capcana în care, din lăcomie, sunt pe cale să calce (ce-i drept, nu că ar fi prima dată când urmaşii lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Dr. Victor Viorel Ponta ori Liviu Dragnea mizează pe cine nu trebuie la Chişinău), ci despre „protestele” care se petrec zilele acestea peste Prut.

pulspulspuls

Iacătă cine mai face bani pe piaţa liberă, dar tot din puşculiţa guvernamentală?

Iacătă cine mai face bani pe piaţa liberă, dar tot din puşculiţa guvernamentală?

Pentru că tot s-au ocupat colegii noştri zilele trecute despre afacerea „50-20”, aia cu cazarea refugiaţilor ucraineni, iacătă ca ne-au şi sosit la redacţie noutăţi despre cei cu dare de mână care ştiu şi au cu ce să facă un ban grămadă din afacerea asta finanţară de Guvern. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.