Mii de botosaneni au ajuns intr-o situatie dramatica, riscand sa-si piarda casele din cauza restantelor la credite. Datele oficiale de la nivel national arata ca unul din patru romani cu credite de peste 20.000 de lei inregistreaza restante. In total, in aceasta situatie ar fi 850.000 de persoane fizice, cu o datorie de 89 de miliarde de lei. Printre acestea s-ar afla, potrivit declaratiilor neoficiale ale bancherilor, si cateva mii de botosaneni cu restante totale de ordinul milioanelor de lei. Analizele specialistilor arata ca noua din 10 salariati botosaneni, adica peste 45.000 de persoane, au credite. Ultimele statistici ale BNR arata ca restantele tuturor clientilor din judet ajung la 233,7 milioane lei, reprezentand 13% din volumul total al creditelor, calculat la 1.789,2 milioane lei.
Teoretic, bancile se pot indrepta impotriva restantierilor cu masuri de executare silita ce pot ajunge pana la valorificarea bunurilor personale, inclusiv a locuintelor. In practica, insa, numarul imobilelor scoase la licitatie este foarte mic. Situatia este explicata prin lipsa ofertelor de achizitie si scaderea preturilor imobilelor ipotecate, ceea ce ar duce, chiar si in cazul unei vanzari, la o recuperare partiala a debitelor. Pe de alta parte, inceperea executarii in totalitate a imobilelor detinute de restantieri, ceea ce ar insemna scoaterea la vanzare a cateva mii de locuinte odata, ar bloca piata, potrivit agentilor imobiliari. In prezent, numarul tranzactiilor este extrem de redus, in principal pe baza inghetarii creditarii.
Bun platnici impovarati de comisioane
Oficial, bancherii spun ca aplica toate masurile de executare silita legale, insa in practica pasuiesc mult clientii, acceptand chiar si sistarea platilor peste un an, tocmai in speranta reluarii platilor.
Tot acest fenomen creeaza un cerc vicios, bancile inregistreaza pierderi, iar clientii buni platnici suporta o parte a acestor costuri prin plata unor comisioane mai mari. Cel putin asta a fost strategia bancherilor in ultimul an, cand au decis majorarea in trei randuri a costurilor serviciilor oferite catre clienti.
Termen de gratie de doi ani propus pentru datornici
In sprijinul clientilor care risca sa isi piarda bunurile a venit o initiativa legislativa a unui deputat bucurestean, Bogdan Diaconu, care a propus ca, in cazul imobilelor cu destinatie de locuinta ale cetatenilor romani persoane fizice, punerea in practica a executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite bancare sau a facturilor la utilitati sa fie amanata doi ani. Conform proiectului, sunt vizati debitorii care nu mai au in posesie un alt imobil cu destinatie de locuinta si care indeplinesc cel putin una dintre urmatoarele conditii: veniturile familiei care urmeaza sa fie evacuate nu depasesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie, debitorul este singurul intretinator al unei familii cu doi sau mai multi copii, debitorul face dovada lipsei unui loc de munca, a unor afectiuni incadrabile in categoriile gradelor de handicap si nu are in posesie alte bunuri sau conturi bancare a caror valoare ar putea acoperi datoria.
Insa, la incheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul va fi obligat sa reia achitarea datoriilor pentru care s-a aplicat solutia executarii silite a imobilului, urmand ca pentru datoriile restante sa nu se perceapa alta dobanda decat cea prevazuta in contract, dar rata va fi actualizata cu rata inflatiei.
Sursa: MONITORUL de BOTOSANI
Publicitate și alte recomandări video