De Business

Punem punctul pe știi

Băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozitele în lei, în luna iunie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani

vineri, 21 iunie 2024, 11:57
2 MIN
 Băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozitele în lei, în luna iunie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani

În luna iunie 2024, cea mai mare dobândă pe care băncile o oferă pentru un depozit, la termen de 12 luni, este de 7%. Amintim că depozitul bancar reprezintă, de fapt, depunerea la bancă a unei sume de bani pe o anumită perioada de timp. În toată această perioadă, în care tu depui în fiecare lună o sumă de bani, banca îți plătește o dobandă.

Dobânzile oferite de bănci la depozitele bancare în lei au scăzut în ultimul an: acum un an, cea mai avantajoasă dobândă pentru depozitul pe 12 luni era de 8,45%, cu aproape 2 puncte procentuale mai mult față de cea mai bună ofertă actuală. Se pare că economiștii băncilor comerciale au operat deja reduceri ale ratelor și nu au așteptat după scăderea dobânzii cheie dictată de Banca Națională a României.

BNR a menținut dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, în ciuda așteptărilor analiștilor care estimau o scădere începând din luna mai. Inflația ridicată, alimentată de modificările fiscale aduse de Guvern și de creșterea salarială din România, dar și presiunea pe finanțele publice în anul electoral 2024 sunt principalele motive pentru care Isărescu preferă să fie precaut și să nu scadă încă dobânzile.

Ce dobânzi oferă băncile

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9% (n.red. ultima valoare disponibilă), de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,07%, cele nealimentare cu 7,17%, iar serviciile cu 10,05%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în momentul de față, băncile prezente în România oferă dobânzi real pozitive: după încheierea maturității depozitului vei scoate atât banii „mâncați de inflație”, ba, mai mult, vei avea și un mic randament.

Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei pe 12 luni oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.

Dobânzi de peste 6%

Dobânzi de peste 6% ladepozite la termen în lei constituite pe o perioadă de 12 luni se găsesc la șase bănci respectiv: TechVentures Bank (7.00%), TBI Bank (7.00%), Patria Bank (6.50%), Salt Bank (6.50%), First Bank (6.20%) și Credit Europe Bank (6.00%), potrivit click.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii