Bancnotele Centenar s-au dat ca pâinea caldă la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Bancnotele Centenar s-au dat ca pâinea caldă la Iaşi

In Iaşi au fost puse în vânzare 2.000 de bancnote Centenar. Ele aveau un preţ de 150 de lei.

GALERIE
bancnote centenar
  • bancnote centenar
- +

Veste proastă pentru colecţionarii ieşeni. Cele în jur de 2.000 de bancnote Centenar ajunse pe 1 Decembrie la Iaşi s-au termiant în dimineaţa zilei de 5 decembrie.

Ieşenii care s-au prezentat la ghişeul sediului BNR Iaşi după ora 12 au fost anunţaţi că acestea s-au epuizat în doar cinci zile de la punerea în circulaţie. „Singurele oraşe unde au fost scoase la vânzare sunt Iaşi, Cluj, Timişoara, Timiş şi Bucureşti. La noi s-au termiant ieri dimineaţă (nr. alaltăieri), în prezent mai sunt câteva bancnote la Timişoara, în restul oraşelor s-au epuizat. Au fost distribuite doar BNR-urilor din oraşele unde oficiile au şi caserii”, ne-a explicat funcţionarul de la BNR Iaşi. Banca Naţională a României a lansat de Ziua Naţională a României o bancnotă aniversară cu valoarea de 100 lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Această emisiune numismatică pentru colecţionare are tirajul de 10.000 bancnote şi costă 150 de lei bucata.

Aceasta are culoarea predominant albastru, cu dimensiuni de 147x82 mm şi este imprimată în tehnică mixtă plană/relief pe suport de polimer şi are o fereastră transparentă complexă. În partea dreaptă se găsesc  portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria, dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „Regele Ferdinand I 1865-1927“ şi „Regina Maria 1875-1938“. Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR iar mai jos, anii „1918-2018”. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, iar semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere. Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în Bucureşti a alaiului regal la l Decembrie 1918 şi un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa future.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.