Banda unică, introdusă într-o zonă de săptămâna viitoare. Accesul taxiurilor, permis
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Banda unică, introdusă într-o zonă de săptămâna viitoare. Accesul taxiurilor, permis

GALERIE
trafic pacurari (4)
  • trafic pacurari (4)
- +

Municipalitatea pregăteşte introducerea de benzi unice pentru încurajarea transportului public în diverse zone ale oraşului.

Deocamdată, şefii oraşului nu au nominalizat cu exactitate zonele, dar, de-a lungul timpului, operatorul de transport a propus benzi unice în Tătăraşi, Nicolina, Păcurari, pe bd. Nicolae Iorga şi pe Independenţei.

Ieri, odată cu aducerea a 12 noi autobuze ISUZU, primarul Mihai Chirica a vorbit despre necesitatea introducerii unor astfel de benzi, şi a subliniat că pe acestea vor putea circula inclusiv maşinile electrice, dar şi taxiurile. Termenul de implementare precizat de edil este primăvara anului 2018, după ce Compania de Transport Public (CTP) va avea la dispoziţie toate cele 100 de autobuze noi achiziţionate în 2016 - 2017.

Bd. Nicolae Iorga, primul pe listă: săptămâna viitoare

Până la măsurile preconizate pentru luna martie, primarul Chirica a menţionat că o bandă unică ar putea fi făcută mai devreme, pe bd. Nicolae Iorga.

„Dacă v-aţi uitat, pe Nicolae Iorga linia de tramvai este lăsată liberă, şi chiar s-a creat un obicei foarte frumos, rămâne liberă pentru tramvai, unde poate circula foarte bine şi autobuzul, iar asta le-am recomandat şi colegilor mei; trebuie să desfiinţăm staţia de autobuz de la rond Podul de Piatră de la bordură, şi să folosim peronul şi pentru autobuz, şi, în felul acesta, autobuzul va merge pe linia de tramvai şi nu va mai fi nevoie să mai blocheze celelalte două benzi“, a declarat primarul Chirica.

El a adăugat că o astfel de măsură ar putea fi aplicată chiar de săptămâna viitoare.

Totodată, el a dat ca exemplu şi zona Nicolina, unde, în opinia edilului, poate funcţiona foarte bine cu bandă rezervată pentru transport public de călători întrucât peroanele au fost gândite şi pentru autobuze. Conform primarului, lungimea peroanelor permite oprirea a două mijloace de transport.

Planul de introducere a benzilor unice ar putea fi aplicat în totalitate primăvara anului viitor, după ce CTP îşi va înnoi aproape total parcul de autobuze.

„Din martie, introducem benzile rezervate pentru transportul public, care vor putea fi utilizate de autobuze, tramvaie, taxiuri şi, atenţie, maşinile electrice. Ele vor putea cuprinde aceste patru categorii de vehicule pentru a încuraja, pe de o parte, transportul public, şi pe de altă parte, utilizarea unui vehicul ecologic (...) Oriunde va fi cazul, o să lăsăm benzi rezervate“, a mai spus primarul Iaşului.

În trecut, operatorul de transport public a propus introducerea de benzi unice în lungul liniei de tramvai (Nicolina, Tătăraşi, Nicolae Iorga), dar şi pe unele bulevarde unde nu există astfel de căi de rulare, dar există posibilitatea rezervării benzii de la trotuar (Păcurari, Independen­ţei).

„În propunerile noastre, ne-am gândit la zonele unde sunt cele mai mari întârzieri la mijloacele de transport. În orice caz, trebuie studiate implicaţiile unor astfel de măsuri“, a comentat, la rândul lui, directorul CTP, Cristian Stoica.

CTP: 24 de autobuze noi

În martie 2018, CTP va avea 100 de autobuze noi: 92 marca ISUZU Citiport şi 8 Eurobus Diamond, achiziţionate în perioada 2016 - 2017. Dintre acestea, 24 circulă deja pe străzile Iaşului, după ce, ieri, au fost puse în circulaţie 12 autobuze ISUZU.

„Săptămânile viitoare vor mai veni câteva loturi de autobuze astfel încât, până la sfârşitul anului, să putem ajunge la circa 60 unităţi, iar la începutul trimestrului I din 2018 să putem să primi toate celelalte autobuze (încă 28, n.r.)“, a spus Mihai Chirica.

Edilul Iaşului s-a plimbat ieri cu unul dintre noile autobuze, alături de ambasadorul Turciei în România şi reprezentanţi ai firmei turceşti Anadolu, furnizorul autobuzelor ISUZU.

Anadolu a câştigat licitaţia organizată de Primărie şi va încasa circa 15 milioane euro pentru 88 de autobuze.

La iniţiativa Primăriei Iaşi, fiecare dintre cele 100 de autobuze (inclusiv cele 12 achiziţionate în 2016) va primi un număr de parc cuprins între 1918 şi 2018 într-un mod simbolic de a marca Centenerul.

De altfel, cele 12 autobuze puse în circulaţie ieri au lipite în interior autocolante cu citate reprezentative ale personalităţilor politice din perioada 1916 - 1918. Nu în ultimul rând, fiecare autobuz este personalizat pe exterior cu logoul Centenarului.

Primarul Mihai Chirica a mai spus ieri că, în cazul în care parcul de autobuze nu va fi suficient în primăvara anului viitor, atunci municipalitatea va lua în calcul suplimentarea lui. Edilul Iaşului nu a exclus posibilitatea de a achiziţiona inclusiv mijloacele de transport electrice, prin intermediul fondurilor europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.