anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Bani de autostradă? O decizie a CCR a „şters“ de la penali prejudicii de 148 milioane euro

GALERIE
Iohannis and Kovesi
 • Iohannis and Kovesi
- +

În urma deciziei Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 de milioane de euro, spune Kovesi. Şefa DNA se plânge că autorităţile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciilor. 713 inculpaţi au fost condamnaţi anul trecut în baza rechizitoriilor procurorilor DNA. Într-un dosar au fost audiaţi 1.053 de martori.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, ieri, la prezentarea bilanţului instituţiei pe anul 2017, că aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, o treime dintre aceştia având funcţii de conducere, demnităţi publice. „Trei miniştri, cinci deputaţi, un senator, un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi un secretar general al unui minister au fost trimişi în judecată. Aceste cifre ne arată că, în principal, cei corupţi au funcţii înalte. Au reţete de fraudare a banului public. Toţi ştiu ce trebuie să facă şi cu cine trebuie să vorbească“, a afirmat Kovesi la începutul prezentării bilanţului, la care a participat şi preşedintele Iohannis, dar a lipsit ministrul Justiţiei.

Şefa DNA a precizat, de asemenea, că o treime din cei trimişi în judecată au comis fraude cu fonduri europene, majoritatea pentru zonele rurale. Codruţa Kovesi a mai declarat că, urmare a deciziei CCR din 2016 privind abuzul în serviciu, au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 de milioane de euro. Ea a spus că se pune întrebarea firească dacă în aceste cazuri celelalte instituţii au deschis acţiuni pentru sancţiunea disciplinară.

Procurorul-şef al DNA a subliniat că există situaţii în care autorităţile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului şi că este de neînţeles acest refuz. Potrivit raportului, activitatea de urmărire penală a fost desfăşurată, în medie, de 107 procurori care au avut de soluţionat 11.234 de cauze, un procuror având de soluţionat în medie 104 dosare. În total, în 2017 au fost soluţionate pe fond 3.893 de dosare, mai multe decât în 2016 (3.341), fiind cel mai mare număr de dosare soluţionate într-un singur an de la înfiinţarea instituţiei. De asemenea, se mai arată în raport, au fost trimişi în judecată 997 de inculpaţi în 381 de dosare penale, dintre acestea în 91 de cauze inculpaţii trimişi în judecată şi-au recunoscut vinovăţia, mai multe decât în 2016 (80 de acorduri de reunoaştere a vinovăţiei).

DNA a identificat manageri de spitale care iau comisioane între 5 şi 20%

Laura Codruţa Kovesi a mai declarat că instituţia a identificat manageri de spitale care iau comisioane între 5 şi 20% din valoarea contractelor de la furnizorii de servicii, în multe cazuri, folosul fiind obţinut de persoane din anturajul acestora ori din aceeaşi grupare politică. „Condiţionează buna derulare a contractelor încheiate şi plata facturilor de achitarea unor „comisioane“ cuprinse între 5 şi 20% din valoarea contractului şi obţin beneficii nelegale de ordinul milioanelor de euro“, a declarat Kovesi, precizând că într-un singur dosar, adaosul comercial practicat de firma „intermediară“ a fost de 1 milion de euro, bani cu care a fost prejudiciat bugetul spitalului şi cel mai des achiziţia a fost supraevaluată, astfel încât să poată fi acoperită şi mita ce a fost primită de manager. „Sigur, nu toţi managerii de spitale fac asta, vorbesc strict de cazurile descoperite de noi. Şi în domeniul sănătăţii există o perioadă mare de timp între producerea faptei şi momentul des­coperirii acesteia“, a arătat şefa DNA. „Ce şanse reale de recuperare a prejudiciului de 1,5 milioane lei există atunci când fapta este sesizată de Curtea de Conturi la 6 ani după producere? Vă dau un singur exemplu: Contract atribuit în 2010, derulat între 2010-2012, audit desfăşurat de Curtea de Conturi şi sesizare la DNA în 2016. Rechizitoriul emis în 2017. La 7 ani de la comiterea faptelor“, a exemplificat Codruţa Kovesi. Ea a menţionat că folosul ilicit obţinut prin astfel de fapte nu se întoarce întotdeauna în mod direct la inculpat, de multe ori, folosul este obţinut de persoane din anturajul său ori din aceeaşi grupare politică. „Sumele de bani provenite din infracţiuni de corupţie, fraudă în achiziţii publice sau evaziune fiscală au fost folosite, ulterior, pentru finanţarea unor partide politice sau pentru plata unor servicii prestate în campanii electorale“, a adăugat Kovesi.

Un dosar cu 465.000 de file

Potrivit raportului, peste 6.000 de cauze au rămas nesoluţionate anul trecut. De asemenea, instanţele au condamnat 713 inculpaţi în baza rechizitoriilor procurorilor anticorupţie, dintre care 79 de persoane cu funcţii înalte în stat sau în instituţiile publice. „Nu putem soluţiona, cu resursele actuale, toate cauzele pe care le primim într-un an. DNA are în investigare cauze ce implică de cele mai multe ori administrarea unui probatoriu complex“, a spus Kovesi. Ea a dat exemplu un dosar în care au fost audiaţi 1.053 de martori şi 73 de suspecţi, au fost făcute 55 de percheziţii domiciliare şi au fost 135 de ridicări de documente de la persoane fizice şi juridice, au fost luate 64 de măsuri asiguratorii şi au fost sechestrate bunuri în valoare de peste 2,8 milioane de euro. În acelaşi dosar, care are peste 465.000 de file, s-au luat măsuri preventive faţă de 35 de inculpaţi. Potrivit raportului, anul trecut au fost audiate în total peste 23.100 de persoane, 85 de persoane, în medie, pe zi, şi au fost studiate 12 milioane de documente.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.