Bani mulți, gust puțin. De ce nu sunt prea grozave cireșele de mai, vedetele actuale ale piețelor ieșene? Ce spun specialiștii

joi, 16 mai 2024, 03:00
2 MIN

Cireșele de mai sunt „vedetele” acestei perioade. În piețele ieșene, în ciuda prețurilor destul de piperate, mulți ieșeni cumpără „de poftă”. Dar cât de gustoase sunt aceste fructe acum?

Este prea devreme să le achiziționăm? Mulți ieșeni se plâng că majoritatea cireșelor de acum sunt apoase şi fără gust. „Nu prea găsești acum cireșe românești dulci”,, spune un client spectic. Ce spun specialiștii?

De ce nu au gust primele cireșe de mai

Căutând răspunsuri la astfel de întrebări, am aflat de la profesorul universitar Mihai Istrate, din cadrul la Facultății de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV), că primele cireșe de mai nu sunt cele mai delicioase, întrucât nu au avut timp să acumuleze zahăr. ,,Nu sunt așa gustoase acum, nu au avut timp să acumuleze zahăr. Sunt mai gustoase cele care apar spre finalul lunii mai, început de iunie. A doua serie, medie. Primele, în general, nu apucă să acumuleze zahăr, nici apă”, a declarat acesta.

Așadar, specialistul în pomicultură a subliniat că aroma cireșelor de mai depinde cel mai mult de condițiile de lumină și temperatură. Cireșul are nevoie de foarte multă lumină, de aceea terenul este indicat să aibă expunere sudică sau sud-estică. În plus, din punct de vedere al temperaturii, cireșul este foarte sensibil la curenții de aer rece.

Prețul nu-i împiedică să-și satisfacă pofta

Deocamdată, un kilogram de cireșe, în piețele ieșene, costă între 20 și 30 lei, în funcție de soi. Totuși, comercianții nu se plâng de vânzări slabe. ,,Se vând destul de bine, aproape la fel ca legumele pentru salată”, ne-a declarat Alina, comerciant în piața Hala Centrală.

Aspectul este cel care îi determină pe oameni să poftească și, ulterior, să plătească. ,,Nu știu ce gust au, văd acasă dacă o fi bune. Mă grăbesc deja. Nu se poate în luna mai să nu cumpăr măcar un kilogram. Și copiii vor. Sunt frumoase, roșii, mari… Cred că cele din magazine nu au gust, dar aici trebuie să aibă. Cu timpul știu că mai lasă și la preț…”, ne-a declarat Gabriel Borcan, client.

Cireșele au numeroase beneficii

Este recunoscut faptul că cireșele au numeroase beneficii pentru sănătate, de la reglarea tensiunii arteriale până la prevenirea cancerului. Cercetările epidemiologice arată că există o legătură invers proporțională între consumul de fructe și legume și riscul de diverse boli inflamatorii cronice. S-a observat că consumul de fructe și legume poate reduce riscul de deces din orice cauză, precum și de îmbolnăvire și deces din cauza bolilor de inimă, AVC-ului, diabetului și unor tipuri de cancer. În plus, cireșele oferă vitamine, minerale, carotenoide și fibre, fructele, inclusiv cireșele, conțin polifenoli care se consideră că reduc riscul de sindrom metabolic, diabet și boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).

Comentarii