Bani pentru românii care vor să revină în țară și indemnizaţii pentru bunicii care-și cresc nepoţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Bani pentru românii care vor să revină în țară și indemnizaţii pentru bunicii care-și cresc nepoţii

GALERIE
senat
  • senat
- +

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, 47 proiecte de lege, printre care se numără instituirea Zilei Românităţii Balcanice, acordarea unei indemnizaţii bunicilor pentru creşterea nepoţilor şi aprobarea oficializării căsătoriilor, la cerere, în grădinile publice.

Pentru cea mai mare parte a acestor proiecte adoptate tacit, pentru care termenul de adoptare pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit la 11, 13, 18 şi 26 decembrie 2019, respectiv 27 ianuarie, 4 şi 6 februarie 2020, au fost întocmite rapoarte de admitere sau de respingere în comisiile de specialitate, însă actele normative vot intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor.

Cele 47 de proiecte au fost adoptate tacit în bloc, scrie stiripesurse.

O propunere legislativă pentru modificarea legii pensiilor, iniţiată de senatorul PSD Cornel Resmeriţă, prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare în localităţile Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa şi Uricani, precum şi pe o raza de 8 km în jurul acestora.

O altă propunere legislativă, adoptată tacit, iniţiată de deputaţii Claudiu Răcuci şi Florin Roman - PNL şi Adrian Solomon - PSD vizează acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă. Astfel, suma propusă se va acorda în mod diferenţiat în funcţie de venitul lunar net pe membru de familie, cuantumul maxim al ajutorului fiind echivalentul la 150 de euro pentru fiecare copil de vârsta antepreşcolară.

Prin propunerea legislativă pentru modificarea legii Educaţiei Naţionale, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, se extind facilităţile de transport aferente studenţilor români care studiază în ţară şi celor care au obţinut bursa de studii universitare şi postuniversitare în străinătate. Astfel, aceştia, până la vârsta de 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun de suprafaţă şi subteran transport intern auto feroviar şi naval.

De asemenea, a fost adoptată tacit propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Românităţii Balcanice. Iniţiatorii actului normativ, deputaţi PSD şi ai minorităţilor naţionale, propun instituirea zilei de 10 mai ca zi a românităţii balcanice, urmărindu-se "aducerea în centrul atenţiei publice a necesităţii de solidaritate naţională şi cultural identitară cu minorităţile meglenoromână şi aromână înrudite din Balcani".

O altă zi instituită de Senat, prin adoptare tacită, este Ziua Satului Românesc, în ultima duminică a lunii septembrie, ca urmare a propunerii legislative iniţiate de liberalul Florin Roman.

O propunere legislativă pentru modificarea OUG 111/2010, iniţiată de un grup de parlamentari PNL şi PMP, prevede acordarea unei indemnizaţii unui bunic pentru creşterea nepotului/nepoatei, indemnizaţie egală cu cuantumul stimulentului de inserţie.

Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost modificată, prin adoptare tacită, astfel că a fost majorată limita minimă a amenzii contravenţionale, au fost instituite noi sancţiuni şi stabilite competenţe diferenţiate pentru agenţii constatatori ai contravenţiilor.

Şi proiectul înaintat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în ţară a fost adoptat tacit luni de Senat. Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat. Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.

Propunerea deputatului PNL Florin Roman pentru modificarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă a trecut de Senat prin adoptare tacită. Potrivit iniţiativei legislative", primarul poate să aprobe oficializarea căsătoriilor şi în alte locuri cum ar fi grădinile publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber".

Tot prin adoptare tacită a trecut de Senat şi propunerea legislativă de completare a art. 192 din Codul penal, iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede că suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă este interzisă, dacă infracţiunea a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, a altor substanţe psihoactive ori fără permis de conducere.

OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru apeluri de urgenţă a fost modificată, luni, prin adoptarea unei propuneri legislative iniţiate de Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae. Proiectul de act normativ instituie obligaţia comercializării telefoanelor mobile numai dacă au instalate aplicaţiile unice de apel de urgenţă şi mesaj de urgenţă.

De asemenea, a fost inclusă şi violenţa cibernetică în Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, modificată la propunerea unui grup de parlamentari din întreg spectrul politic.

O altă propunere legislativă iniţiată de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic care a fost adoptată tacit luni de Senat instituie "posibilitatea completării şi depunerii declaraţiilor de avere şi de interese în format electronic certificate cu semnătura electronică calificată".

Senatul a adoptat tacit, pe 21 octombrie, 115 proiecte de lege.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sfânta mare naivitate

Cătălin ONOFREI

Sfânta mare naivitate

Liberalii nu au făcut niciodată reforme. Vreme de peste 30 de ani, au trădat, au minţit şi au furat! La fel ca PSD. De ce acum ar fi altfel?

Filmuletul zilei

opinii

Poveste cu vaccin

Briscan ZARA

Poveste cu vaccin

Ce legătură are cartoful cu vaccinul anti-Covid? Chiar nu se vede? Poate că cel din urmă nu o fi la fel de bun la gust, dar cu siguranţă este util cum puţini dintre cei care-l urăsc sau cărora le e frică de el îşi imaginează.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

RPL-runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. 

Regele Mihai. 100 de ani de la naştere

Mihai DORIN

Regele Mihai. 100 de ani de la naştere

Trăim vremuri urâte, întrucât suntem orfani de iubire şi de speranţă. Ne lipsesc spiritele înalte, dăruite cu iubire dezinteresată, credinţă neţărmurită şi curajul de a lucra împotriva risipirii. Vor fi fiind unii care cred că ne pot ei mântui. Dar eu sunt convins că doar un rege poate să o facă. El, regele taumaturg. De aceea îmi permit luxul să fiu pesimist şi să spun: ce mult ne-ai lipsit, ce mult ne lipseşti, Măria Ta!

pulspulspuls

Politichie de Bahlui cu mâinile înfinpte-n gât la adversari. Iată şpilul!

Politichie de Bahlui cu mâinile înfinpte-n gât la adversari. Iată şpilul!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre îmbrânceala cu mâini înfinpte-n gât de la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori, dar şi câteva şpiluri despre ce a urmat acestui episod politic sângeros. 

Caricatura zilei

Certificate mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.