Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bani publici aruncați pe fereastră: Garsonierele pe roți, mâncate de rugină din cauza birocrației

GALERIE
locuinte de urgenta
  • locuinte de urgenta
- +

O achiziţie făcută în 2011 de Primărie pare să fi fost total neinspirată. Mai multe containere-garsonieră, fiecare costând peste 10.000 de euro, zac nefolosite de mai bine de un an în baza Citadin. Acestea urmau a fi locuinţe provizorii pentru familiile aflate în situaţii disperate. Nu s-au rezolvat însă problemele birocratice pentru amplasament. Urmau a fi achiziţionate 100 astfel de locuinţe aduse pe roţi, în valoare de peste un milion de euro. „Trebuie să terminăm PUG-ul din Cicoarei, pentru că ne trebuie autorizaţie de instalare“, spune acum viceprimarul. În cel mai bun caz, „garsonierele pe roţi“ vor putea primi locatari la finele anului. Până atunci, degradarea continuă.

Locuinţe de urgenţă care ar putea să deservească familiile sărace din oraş stau să ruginească în curtea mu­nicipalităţii din cauza unei investiţii făcute pe genunchi. Oficialii au cum­părat în 2011 opt module de necesitate pentru a-i caza pe sinistraţi sau pe familiile care locuiesc în case aproa­pe de dărâmare, însă containerele, aduse aici pe roţi, stau părăsite de mai bine de un. Iar achiziţia altor module trebuia să continue. Edilii Primăriei abia au identificat locul în care vor muta containerele, însă relocarea lor depinde de alte studii şi de racordarea la utilităţii.

Cumpărate din Bacău

Modulele de necesitate cumpărate cu bani grei de Primărie din bugetul propriu zac părăsite de mai bine de un an în baza municipalităţii. Frumos ali­niate la intrarea în baza Citadin, con­tainerele care ar putea să-i găz­duiască în condiţii de lux pe săracii Iaşului stau uitate de lume printre mormane de piatră spartă şi fier vechi. În ciuda ninsorilor şi ploilor care le-au spălat atâtea luni, locuin­ţele de urgenţă se prezintă încă accep­tabil. Acestea nu sunt deocamdată ruginite, câteva containere au vop­seaua de pe acoperiş scorojită în unele locuri, iar alte module sunt depozitate direct pe pământ, în noroi şi în bălţi pline de apă.
Cele opt module care stau să ru­ginească au costat municipalitatea 303.000 de lei, fără TVA. Aceasta înseamnă un preţ cu TVA de peste 10.700 euro pentru fiecare „garso­nieră“. Containerele de lux au fost cumpărate de Primărie în 2011 prin­tr-o licitaţie publică. Firma Tehnix din Bacău a câştigat contractul şi a livrat modulele de necesitate în cursul anului trecut. Primele locuinţe au ajuns la Iaşi prin martie 2012. Contai­nerele arată mai bine ca o garsonieră din Iaşi. Fiecare modul are o suprafaţă de peste 30 mp şi este compartimentat în două camere, un dormitor şi o cameră de zi cu spaţiu pentru gătit şi loc de luat masa, precum şi o baie. Locuinţele sunt dotate cu gresie, faianţă, geamuri de termopan, parchet laminat. Băile sunt complet echipate cu cabine de duş, chiuvetă, seturi din oglindă şi etajeră şi instalaţie de alimentare cu apă şi canalizare. De asemenea, fiecare modul este dotat cu radiatoare din oţel care să permită racordarea la un sistem de alimentare cu energia termică, centralizată sau cu centrală termică. Locuinţele pot fi racordate la reţeaua de alimentare cu apă, de canalizare, la cea electrică şi de încălzire.

PUG în Cicoarei

Chiar dacă pot fi oricând mutate într-un amplasament accesibil şi predate temporar unor familii sărace din oraş, reprezentanţii Primăriei susţin că au nevoie de studii. Principalii „favoriţi“ pentru a se muta în garso­niere sunt sinistraţii, familiile care rămân fără case din cauza inun­da­ţiilor, a cutremurelor sau a alune­cărilor de teren, dar şi cei în situaţii disperate. Amplasamentul ales de Primărie trebuie să fie o zonă care să nu fie expusă situaţiile de risc. Principala zonă vizată este Cicoarei, însă mutarea propriu-zisă va avea loc abia în a doua jumătate a anului. După ce au cheltuit fonduri din bugetul local, oficialii Primăriei vor să mai aştepte până la finalizarea Planului Urbanistic General pentru a muta containerele în Cicoarei. Conform PUG-ului, în zonă vor fi elimintate restricţiile de construcţie, iar municipalitatea va putea obţine toate avizele pentru montarea şi racordarea lor la utilităţi. „Trebuie să terminăm PUG-ul din Cicoarei pentru că ne trebuie autorizaţie de instalare. O parte din locuinţe acolo vor fi mutate. Lo­cuinţe vor fi destinate, aşa cum le-am cumpărat, pentru situaţii de urgenţă. S-a demolat casa unuia, îl mutăm acolo. Trebuie să ai o rezervă dacă vine un cataclism. Vara aceasta le mutăm“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Justificările

Investiţia prin care s-au achi­ziţionat cele opt module a fost amplu criticată încă de când a fost iniţiată. Municipalitatea a propus în 2010 să cumpere 100 de locuinţe temporare de necesitate, evaluate la 1 milion de euro, ceea ce a trezit critici vehemente din partea consilierilor din opoziţie. Investiţia a fost în cele din urmă aprobată de Consiliul Local, astfel că Primăria a dat drumul la o primă etapă din proiect în vara anului 2011. „Necesitatea unor locuinţe temporare de necesitate a apărut atât în urma numeroaselor solicitări primite de municipalitate, cât şi datorită nevoii presante de a asigura o locuinţă persoanelor din imobilele care prezintă pericol de autodemolare, inundaţii, alunecări de teren sau alte situaţii de urgenţă“, au justificat edilii Primăriei în momentul achiziţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri