Bani reali, Iașul în top (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Declaratie de presa

Bani reali, Iașul în top (P)

GALERIE
9f626a43-245e-49c4-a389-870dc85b0a18
  • 9f626a43-245e-49c4-a389-870dc85b0a18
- +
Județul Iași este în top 5  
 
Valoarea financiară a unei comunități este reflectată și prin resursele de care dispune, în mod direct și prin cofinanțare din taxele, contribuțiile și impozitele colectate la bugetul statului. Cu alte cuvinte, un județ este mai potent financiar cu cât generează cifre de afaceri mai mari și locuri de muncă bine plătite. Pentru că o bună parte din valoare adăugată (TVA), din impozite pe salarii se întoarce înapoi printr-un proces transparent  de realocare de la bugetul statului. Acești bani intră în contul fiecărei primării, pe baza unei formule de calcul definite prin lege.
 
Poate surprinzător pentru unii, județul Iași se situează în topul unităților administrative din țară în materie de distribuție a sumelor colectate din TVA. Anul acesta, în 2021, vom beneficia în total de aproape 350 mil lei, bani ce sunt alocați tuturor UAT-urilor din comunitățile ieșene, resurse ce vor putea fi utilizate pentru echilibrarea bugetelor locale din acest an.
Din cele 41 de județe ale României, județul Iași se clasează pe locul 4 - în funcție de sumele totale alocate de la bugetul statului din colectarea TVA - după județul Bacău, care primește câteva zeci de mii de lei în plus. 
 
Regiunea Moldovei beneficiază de bani reali de la bugetul statului, iar județul Iași se află în top 5 național în ceea ce privește sumele alocate din TVA. Estimările și previziunile bugetare arată că în anii următori vom avea și mai mulți bani pentru echilibrarea bugetelor locale, ceea ce înseamnă că în ansamblu, județul Iași va avea la dispoziție mai multe resurse pentru a oferi sprijin financiar cetățenilor dar și pentru a investi în dezvoltare. Este esențial să avem buni administratori ai banilor în fiecare UAT, care să știe cum să genereze plus valoare și beneficii pe termen mediu și lung. În final, banii primiți de la bugetul statului reprezintă o formă de venituri pe care o merităm și pe care trebuie să o investim în mod responsabil”, a declarat senatorul USRPLUS, Cristi Berea.
 
Distribuția banilor pe domenii cheie
 
Sistemul de returnare a banilor colectați din TVA indică și destinația acestora, împreună cu sumele alocate. O analiză asupra cotelor de distribuție, arată că banii sunt rezervați pentru următoarele categorii de beneficiari:
● Sistemul de învățământ preuniversitar, conform prevederilor din legea educației naționale
● Asistenții persoanelor cu handicap grav sau cele cu indemnizații lunare  
● Persoanele cu venituri reduse ce beneficiază de  ajutorul acordat pentru încălzirea locuințelor cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri  
● Căminele pentru persoane vârstnice care primesc finanțare de la bugetul statului
● Plata stimulentelor educaţionale acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar
● Finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă
● Finanțarea burselor
 
În total, în 2021, valoarea totală sumelor defalcate anterior se ridică la peste 272 de mii de lei, fiind preconizată o estimare de creștere la valoarea de aproximativ 315 mii lei în anul următor, 317 mii lei în 2023 și aproape 320 mii de lei în anul 2024.
 
Cristi Berea, Senator USRPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.