anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Declaratie de presa

Bani reali, Iașul în top (P)

GALERIE
9f626a43-245e-49c4-a389-870dc85b0a18
 • 9f626a43-245e-49c4-a389-870dc85b0a18
- +
Județul Iași este în top 5  
 
Valoarea financiară a unei comunități este reflectată și prin resursele de care dispune, în mod direct și prin cofinanțare din taxele, contribuțiile și impozitele colectate la bugetul statului. Cu alte cuvinte, un județ este mai potent financiar cu cât generează cifre de afaceri mai mari și locuri de muncă bine plătite. Pentru că o bună parte din valoare adăugată (TVA), din impozite pe salarii se întoarce înapoi printr-un proces transparent  de realocare de la bugetul statului. Acești bani intră în contul fiecărei primării, pe baza unei formule de calcul definite prin lege.
 
Poate surprinzător pentru unii, județul Iași se situează în topul unităților administrative din țară în materie de distribuție a sumelor colectate din TVA. Anul acesta, în 2021, vom beneficia în total de aproape 350 mil lei, bani ce sunt alocați tuturor UAT-urilor din comunitățile ieșene, resurse ce vor putea fi utilizate pentru echilibrarea bugetelor locale din acest an.
Din cele 41 de județe ale României, județul Iași se clasează pe locul 4 - în funcție de sumele totale alocate de la bugetul statului din colectarea TVA - după județul Bacău, care primește câteva zeci de mii de lei în plus. 
 
Regiunea Moldovei beneficiază de bani reali de la bugetul statului, iar județul Iași se află în top 5 național în ceea ce privește sumele alocate din TVA. Estimările și previziunile bugetare arată că în anii următori vom avea și mai mulți bani pentru echilibrarea bugetelor locale, ceea ce înseamnă că în ansamblu, județul Iași va avea la dispoziție mai multe resurse pentru a oferi sprijin financiar cetățenilor dar și pentru a investi în dezvoltare. Este esențial să avem buni administratori ai banilor în fiecare UAT, care să știe cum să genereze plus valoare și beneficii pe termen mediu și lung. În final, banii primiți de la bugetul statului reprezintă o formă de venituri pe care o merităm și pe care trebuie să o investim în mod responsabil”, a declarat senatorul USRPLUS, Cristi Berea.
 
Distribuția banilor pe domenii cheie
 
Sistemul de returnare a banilor colectați din TVA indică și destinația acestora, împreună cu sumele alocate. O analiză asupra cotelor de distribuție, arată că banii sunt rezervați pentru următoarele categorii de beneficiari:
● Sistemul de învățământ preuniversitar, conform prevederilor din legea educației naționale
● Asistenții persoanelor cu handicap grav sau cele cu indemnizații lunare  
● Persoanele cu venituri reduse ce beneficiază de  ajutorul acordat pentru încălzirea locuințelor cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri  
● Căminele pentru persoane vârstnice care primesc finanțare de la bugetul statului
● Plata stimulentelor educaţionale acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar
● Finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă
● Finanțarea burselor
 
În total, în 2021, valoarea totală sumelor defalcate anterior se ridică la peste 272 de mii de lei, fiind preconizată o estimare de creștere la valoarea de aproximativ 315 mii lei în anul următor, 317 mii lei în 2023 și aproape 320 mii de lei în anul 2024.
 
Cristi Berea, Senator USRPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.