Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Declaratie de presa

Bani reali, Iașul în top (P)

GALERIE
9f626a43-245e-49c4-a389-870dc85b0a18
  • 9f626a43-245e-49c4-a389-870dc85b0a18
- +
Județul Iași este în top 5  
 
Valoarea financiară a unei comunități este reflectată și prin resursele de care dispune, în mod direct și prin cofinanțare din taxele, contribuțiile și impozitele colectate la bugetul statului. Cu alte cuvinte, un județ este mai potent financiar cu cât generează cifre de afaceri mai mari și locuri de muncă bine plătite. Pentru că o bună parte din valoare adăugată (TVA), din impozite pe salarii se întoarce înapoi printr-un proces transparent  de realocare de la bugetul statului. Acești bani intră în contul fiecărei primării, pe baza unei formule de calcul definite prin lege.
 
Poate surprinzător pentru unii, județul Iași se situează în topul unităților administrative din țară în materie de distribuție a sumelor colectate din TVA. Anul acesta, în 2021, vom beneficia în total de aproape 350 mil lei, bani ce sunt alocați tuturor UAT-urilor din comunitățile ieșene, resurse ce vor putea fi utilizate pentru echilibrarea bugetelor locale din acest an.
Din cele 41 de județe ale României, județul Iași se clasează pe locul 4 - în funcție de sumele totale alocate de la bugetul statului din colectarea TVA - după județul Bacău, care primește câteva zeci de mii de lei în plus. 
 
Regiunea Moldovei beneficiază de bani reali de la bugetul statului, iar județul Iași se află în top 5 național în ceea ce privește sumele alocate din TVA. Estimările și previziunile bugetare arată că în anii următori vom avea și mai mulți bani pentru echilibrarea bugetelor locale, ceea ce înseamnă că în ansamblu, județul Iași va avea la dispoziție mai multe resurse pentru a oferi sprijin financiar cetățenilor dar și pentru a investi în dezvoltare. Este esențial să avem buni administratori ai banilor în fiecare UAT, care să știe cum să genereze plus valoare și beneficii pe termen mediu și lung. În final, banii primiți de la bugetul statului reprezintă o formă de venituri pe care o merităm și pe care trebuie să o investim în mod responsabil”, a declarat senatorul USRPLUS, Cristi Berea.
 
Distribuția banilor pe domenii cheie
 
Sistemul de returnare a banilor colectați din TVA indică și destinația acestora, împreună cu sumele alocate. O analiză asupra cotelor de distribuție, arată că banii sunt rezervați pentru următoarele categorii de beneficiari:
● Sistemul de învățământ preuniversitar, conform prevederilor din legea educației naționale
● Asistenții persoanelor cu handicap grav sau cele cu indemnizații lunare  
● Persoanele cu venituri reduse ce beneficiază de  ajutorul acordat pentru încălzirea locuințelor cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri  
● Căminele pentru persoane vârstnice care primesc finanțare de la bugetul statului
● Plata stimulentelor educaţionale acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar
● Finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă
● Finanțarea burselor
 
În total, în 2021, valoarea totală sumelor defalcate anterior se ridică la peste 272 de mii de lei, fiind preconizată o estimare de creștere la valoarea de aproximativ 315 mii lei în anul următor, 317 mii lei în 2023 și aproape 320 mii de lei în anul 2024.
 
Cristi Berea, Senator USRPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri