Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Banii au miros

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Senzaţionalismul ieftin, lipsa de profesionalism a multor realizatori şi moderatori, agresivitatea fără limite compromit iremediabil aceste televiziuni ce se pretind „de ştiri”. Să adaug şi că sunt prezentate drept „reporteri” nişte persoane, majoritatea tinere, care reuşesc cu greu să închege o frază şi care au evidente probleme cu gramatica limbii române. Jalnic.

Jurnalistul Cristian Andrei a întreprins o remarcabilă investigaţie pentru Europa Liberă urmărind modul în care partidele politice acordă sume generoase pentru ca presa să publice despre ele ştiri pozitive. De fapt, povestea asta priveşte două partide: PSD şi PNL. Traseul e simplu: partidele primesc subvenţii de la stat, iar din aceste subvenţii o parte deloc neglijabilă, cam jumătate din subvenţie, pleacă înspre diferite televiziuni şi site-uri. Spicuiesc din datele oferite de Cristian Andrei: în 2021 PSD a alocat 8 milioane de euro pentru presă şi propagandă, iar PNL 4 milioane. În 2022 bugetul destinat propagandei a crescut: în primele cinci luni ale anului PSD a „investit” 4,5 milioane de euro, PNL aproape 3 milioane de euro (în ambele cazuri, sumele sunt duble faţă de perioada similară din 2021). Marcel Ciolacu şi alţi lideri PSD au refuzat să spună care sunt site-urile şi organele de presă ce beneficiază de aceste finanţări. În ce priveşte PNL, Europa Liberă a reuşit să afle că printre beneficiari (prin intermediul unor firme media) se numără Realitatea Plus, Antena3, DCNews, B1tv, RTV. Secretomania caracterizează ambele partide, deşi e vorba de bani publici şi ar trebui să cunoaştem destinaţia lor. USR nu a încheiat contracte cu site-uri sau cu televiziuni, partidul îşi face promovarea pe reţelele de socializare şi pe Google. AUR are contracte modice cu patru firme, dar practic păstrează subvenţia pentru campania electorală.

Că banii dăruiţi de PSD şi PNL au fost investiţi cu folos se vede cu ochiul liber. RTV, de pildă, manifestă o vibrantă admiraţie şi un profund respect pentru Klaus Iohannis, sărind în apărarea preşedintelui de fiecare dată când acesta este atacat. De aceeaşi protecţie se bucură premierul Ciucă, al cărui plagiat este trecut sub tăcere de către televiziuni (inclusiv de către Digi). Alţi lideri ai celor două partide „unite-n cuget şi-n simţiri” se bucură şi ei de un tratament preferenţial - Grindeanu, Firea, Bode etc. Dacă te iei după RTV, ministrul Budăi lucrează de dimineaţa până seara, cu un singur scop: să mărească pensiile „bunicilor” şi salariile românilor. De atâtea ori a anunţat acest post TV că pensiile se măresc încât pensionarii sunt cu siguranţă încântaţi de şansa pe care o au graţie ministrului Budăi. Cum PSD dă mai mulţi bani, lucrurile pozitive îi sunt atribuite prioritar acestui partid, PNL fiind pus în umbră: e o investiţie ce va da roade la viitoarele alegeri.

Promovarea în media n-ar avea nici un haz fără diabolizarea adversarilor politici. Aici, evantaiul posibilităţilor e mai larg, avem mulţi profesionişti ai calomniei şi ai minciunii. La Antena3 şi mai ales la RTV ţinta privilegiată este Clotilde Armand, despre care nu e zi să nu apară o ştire „de scandal”. E reluată periodic, ca nu cumva telespectatorii să uite, tema „fraudării” alegerilor la Sectorul 1. Pentru un plus de agresivitate e chemat în ajutor fostul viceprimar Bădulescu, un campion al mârlăniilor. Cum USR nu „cotizează”, partidul este permanent atacat, cel mai adesea cu mijloace rudimentare. De la RTV şi de la Realitatea Plus aflăm cât rău ne fac „neomarxiştii” şi „reziştii”, etichete folosite pentru a discredita ideologic partidul (deşi, cu certitudine, pentru mare parte dintre telespectatori termenul „neomarxist” e opac) şi pentru a duce în derizoriu manifestaţiile anti-PSD de acum câţiva ani.

Nu doar prin faptul că fac propagandă, în loc să informeze corect publicul, aceste posturi sunt de un nivel lamentabil. Senzaţionalismul ieftin, lipsa de profesionalism a multor realizatori şi moderatori, agresivitatea fără limite (aşa cum, spre exemplu, Antena3 a încercat recent să o „execute” pe doamna Germina Nagâţ de la CNSAS) compromit iremediabil aceste televiziuni ce se pretind „de ştiri”. Să adaug şi că sunt prezentate drept „reporteri” nişte persoane, majoritatea tinere, care reuşesc cu greu să închege o frază şi care au evidente probleme cu gramatica limbii române. Jalnic.

Merită, aşadar, cheltuiala pe care o fac cele două partide mari („cheltuială” e un fel de a spune, fiindcă sunt de fapt banii noştri)? Probabil că da, întrucât există un public al acelor televiziuni, există un public al postului RTV, probabil cea mai penibilă televiziune din România. Din acest public se „recrutează” în primul rând votanţii PSD (dar şi votanţii AUR, căci Simion este deseori invitat în emisiuni). Agresivitatea se transmite pe Facebook şi pe alte reţele de socializare, unde oamenii se defulează şi rostogolesc tot felul de inepţii şi murdării. E o emulaţie în abjecţie la care televiziunile aduc o contribuţie importantă.

Banii direcţionaţi către propagandă miros urât.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri