Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Banii de la Primărie, poveste eternă la Politehnica

GALERIE
paraschiv-chirica-ambrosie-lucescu(stg)
  • paraschiv-chirica-ambrosie-lucescu(stg)
- +

În plină pandemie, Consiliul Local Chiajna a alocat 5 milioane lei echipei de fotbal Concordia, pentru a se menţine în liga secundă. La Iaşi, bugetul Primăriei pentru tot sportul ieşean în anul 2020 este mai mic, 4,7 milioane lei!. Poli speră la 3 milioane lei în timp ce struţo-cămila nou înfiinţată, CSM Iaşi 2020, care are 23 de secţii, va primi 1,7 milioane lei

 

Proasta legislaţie existentă în România de atâta amar de ani face ca finanţarea sportului să fie interpretabilă, subiectivă şi generatoare de controverse. Discuţiile sunt perpetue, întrebări de genul „De ce echipe de fotbal private se luptă cu echipe finanţate de bugete publice?”, „De ce alte sporturi ar primi fără probleme bani de la bugetele locale, iar la fotbal sunt discuţii?” ori „De ce unele oraşe susţin că e legală finanţarea fotbalului de oficialităţile locale, iar altele nu?” curgând la nesfârşit. În plus, criteriile nefundamentate, neunitare, au făcut ca locuitorii oraşelor să fie siliţi să meargă pe preferinţele primarilor ori şefilor de Consilii Judeţene. Mulţi agreau fotbalul, însă au fost şi o mulţime de echipe de handbal, feminin şi masculin, ori volei, care au beneficiat în diferite oraşe de privilegii serioase.

În Iaşi, după mai multe litigii, fostul primar, Gheorghe Nichita, a găsit o soluţie de finanţare a sportului care a închis gura tuturor controalelor, prin Fundaţia Sportului Ieşean, devenită apoi un model preluat de alte localităţi. Doar criteriile de alocare a banilor stârneau discuţii, mai ales la extra-fotbal, deoarece politica lui Nichita a fost clară: buget pentru fotbal de primă ligă, bugete de trai în ligile inferioare pentru celelalte sporturi.

Preluarea conducerii Palatului Roznovanu de către Mihai Chirica a început cu o tentativă de inversare a polilor, cu trecerea rugbiului la putere, promovarea în masă a sporturilor de sală şi punerea la colţ a „copilului” lui Nichita. Rezultatele bune ale fotbalului, care s-a calificat în premieră în cupele europene şi impactul la public al sportul cu balonul oval sub măsura aşteptărilor noului primar, l-au făcut pe Chirica să se reorienteze rapid. Rugbiul şi toate sporturile de sală au fost ucise după ce promisiunile de finanţare necesare prezenţei în eşaloanele de elită s-au risipit ca un fum, iar fotbalul a primit oxigen serios. Mai ales după ce preşedintele Florin Prunea, devenit prea critic la adresa primarului, a fost înlocuit cu un om de paie, Adrian Ambrosie. Astfel, dacă în mandatul lui Prunea s-a ajuns ca Poli să plătească până şi scaunele de pe arena din Copou, proprietatea Primăriei, spre finalul aceluiaşi an, când Ambrosie era la butoane, robinetul public s-a (re)deschis larg spre fotbal. Totul s-a oprit însă brusc după un alt conflict avut de Chirica, de această dată cu şeful FSI, Lucian Popescu. Contrele apărute l-au determinat pe primar să stopeze total activitatea Fundaţiei, astfel că în 2018 nu s-a mai dat niciun leu la vreo echipă serioasă!

Anul trecut însă, Politehnica a fost reconectată la aparate. Poli a primit 2 milioane de lei ca urmare a unui program de mentoring derulat în cadrul Centrului de Copii şi Juniori, practic o finanţare mascată a echipei de seniori. S-a ajuns aici deoarece Mihai Chirica, spre deosebire de alţi primari, consideră ilegală alocarea directă de fonduri către gruparea din Copou. Nu numai pentru salarizări, dar şi pentru calendarul competiţional (deplasări, cantonamente, echipamente etc), care, de pildă, e asigurat echipelor locale de bugete centrale (Ministerul Educaţiei pentru CSU Politehnica şi Ministerul Tineretului şi Sportului pentru CSM Iaşi) sau de alte oficialităţi locale la fotbal.

Pentru 2020, ceaţa continuă în privinţa finanţării sportului local. Consiliul Local Iaşi a pus pe masă un tort de 4,7 milioane lei dintr-un buget total de peste 1 miliard. O felie de 1,7 milioane se va duce către o struţo-cămilă, noul club al Primăriei, CSM Iaşi 2020. Cum se vor împărţi banii amintiţi la 23 de secţii (!) rămâne o necunoscută, astfel încât, cu siguranţă, şi aici vor apărea rapid scandaluri, subiectivisme, interese etc. Cele 3 milioane de lei rămase sunt cerute de echipa-fanion, dar spre ele trag cu coada ochiului şi alte cluburi şi asociaţii de care puţină lume a auzit.

Partizanii finanţării fotbalului de la bugetul local sunt revoltaţi, mai ales că Poli e la un pas de faliment. Pe lângă faptul că retrogradarea sau desfiinţarea Politehnicii ar aduce un deficit important la capitolul atragerii copiilor către mişcare ori a imaginii oraşului, pe tapet se pun, comparativ, două informaţii recente: la Chiajna, Concordia a primit 5 milioane lei de la Consiliul Local pentru a se menţine în liga secundă, iar FC Voluntari a avut 3 milioane de euro de la bugetul local!

Există însă şi cei care nu (mai) doresc ca banii publici să se ducă la fotbal. Dacă pe vremea primarului Simirad, prin 1995, a fost făcut un sondaj care afirma că peste 80% din ieşenii intervievaţi sunt de acord ca 1% din bugetul local să fie alocaţi Politehnicii, la această oră numărul susţinătorilor finanţării din bani publici pare a fi mult diminuat. Acuzele legate de folosirea electorală de către Nichita a echipei de fotbal, dar mai ales modul în care noul club a fost condus în ultima perioadă, cu aşa zişi „patroni” care, în loc să obţină finanţări, şi-au burduşit buzunarele proprii cu sume ameţitoare, i-au făcut pe mulţi să-şi reconsidere poziţia. În plus, pandemia de coronavirus ar putea aduce recalibrări serioase ale priorităţilor bugetului local.

Cert este că, înglodată în datorii după managementul execrabil al lui Ambrosie, care a dus Politehnica la un pas de nelicenţiere, fotbalul local are şanse infime de supravieţuire fără un nou ajutor din partea Primăriei. Iar dacă preşedintele actual, Ciprian Paraschiv, va reuşi să pună pe tapet un plan serios, responsabil, de reformare totală a clubului fanion al oraşului, mingea va fi iarăşi (şi) în terenul lui Chirica. Măcar până când clubul va scoate nasul din adâncurile pline de mâl în care a fost dus de protejatul lui.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri