Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Banii sau libertatea. Povestea unor simple funcţionare care şi-au distrus viaţa cu o semnătură pentru şefi

GALERIE
Consiliul Judetean Iasi
  • Consiliul Judetean Iasi
- +

Adevărat cinism judiciar în unul dintre cele mai mediatizate dosare de la Iaşi: funcţionarii mărunţi care au recunoscut vina riscă puşcăria şi rămasul pe drumuri, “şefii” sunt însă judecaţi în ritm de melc de peste 5 ani. Concret, DNA Iaşi cere judecătorilor ca fostele funcţionare de la CJ care au recunoscut faptele să fie băgate la puşcărie pe motiv că nu au plătit nici până acum prejudiciul din dosar, imputat doar lor integral pentru că procesul celorlalţi nu s-a terminat. Daniela Lupu, Oana Ţoptea şi Cosmina Râmbu, acum având salarii de circa 500 euro fiecare şi, în plus, persoane cu handicap în întreţinere, au de plătit în total ameţitoarea sumă de aproape 400.000 de lei. Alţi 10 inculpaţi sunt judecaţi în continuare pentru aceeaşi afacere şi, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar trebui să contribuie şi ei la acoperirea prejudiciului. Femeile în cauză, deşi au avut intenţia de a ajuta actul de justiţie, recunoscându-şi vina minoră şi primind condamnări cu suspendare, riscă acum să ajungă după gratii, prin anularea suspendării cerută deja de DNA, dar şi să rămână fără bunuri, prin executări silite ajungând la 400.000 lei.

 

Daniela Lupu, Oana Ţoptea şi Cosmina Râmbu au fost condamnate într-unul dintre dosarele ce a vizat afacerea “Albumul” de la Consiliul Judeţean încă din 24 noiembrie 2016. Procesul lor s-a terminat în timp record deoarece au recunoscut faptele, pedepsele fiind între 2 ani şi 5 luni şi 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare. Tot atunci, instanţa a decis ca cele trei funcţionare să plătească tot prejudiciul din afacerea “Albumul”, mai exact 391.955,20 de lei. Invocând neplata prejudiciului, DNA a cerut în vară revocarea suspendării pedepsei în cazul celor trei funcţionare. Cu riscul de a ajunge la puşcărie, cele trei au mers din nou în faţa judecătorilor, unde au invocat situaţia familială dificilă pe care o au. Pentru toate trei, Tribunalul a respins cererea DNA, însă pentru Ţoptea şi Lupu, procurorii au formulat apel, urmând ca procesul lor să se reia în perioada următoare.

Curtea de Apel Iaşi va decide, definitiv, dacă cele două foste funcţionare vor intra sau nu la închisoare. Oana Ţoptea a invocat în instanţă că nu a avut posibilitatea financiară să plătească prejudiciul. Ea a arătat că are un copil mic care este bolnav şi că veniturile ei şi ale soţului sunt în jur de 1.000 de euro lunar. “Instanţa constată că intimata a fost în imposibilitate obiectivă de a-şi achita obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, neavând resursele financiare necesare, prin raportare atât la veniturile obţinute pe perioada termenului de supraveghere şi la cheltuielile familiei, cât şi la cuantumul deosebit de mare al obligaţiilor civile”, au stabilit judecătorii. O decizie similară a fost luată şi în cazul Danielei Lupu, care are şi apartamentul sub sechestru ca urmare a condamnării din 2016. Lupu lucrează la Direcţia de Asistenţă Socială şi are, alături de soţ, un venit similar cu al fostei sale colege de la CJ. De asemenea, ea a invocat în instanţă că o are în întreţinere pe sora sa, care este şi ea grav bolnavă.

Juridic e corect. Însă e drept?

Demersul DNA de a cere încarcerarea celor trei funcţionare - deşi întemeiat juridic - este, din punct de vedere moral, de-a dreptul cinic. Cele trei funcţionare au ajuns în situaţia de a plăti singure prejudiciul pentru o afacere presupus infracţională a “oamenilor mari” din Consiliul Judeţean Iaşi, funcţionari sau aleşi care nu au recunoscut fapta şi care sunt şi acum judecaţi în dosar. Trei dosare diferite a instrumentat DNA în acest caz cu prejudiciu total de 390.000 de lei. Într-unul este judecat fostul şef al CJ Cristian Adomniţei, dar şi persoane cu funcţii precum Teodora Jinga, Carmen Irimescu, Letiţia Popa şi firma Laser Co. Dosarul celor cinci tocmai s-a terminat, după un proces de cinci ani, sentinţa fiind stabilită pentru 6 noiembrie.

Un al doilea dosar îi are ca inculpaţi pe fostul vicepreşedinte al CJ Victor Chirilă, alături de Mihaela Raţă, Neculai Ilie, Luminiţa Căuş şi Paula Hordilă, şi se află în curs, la Tribunalul Iaşi. Fostul vicepreşedinte al CJ Alin Aivănoaei a primit şi el o condamnare cu amânarea pedepsei după ce a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi a primit un an de închisoare cu amânarea pedepsei. În cazul său, instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă, menţinând însă un sechestru pe apartamentul familiei.

Acuzaţiile din dosarul “Albumul” fac referire la un contract derulat de CJ şi firma Laser Co, deţinută de Letiţia Popa. Procurorii au acuzat că instituţia publică a recepţionat doar pe hârtie mai multe materiale de promovare a judeţului, în toată afacerea fiind angrenate peste zece persoane, funcţionari sau aleşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri