anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Banksy ar fi comandat furtul uneia dintre operele sale de la Paris

GALERIE
_108597685_gettyimages-985861066
 • _108597685_gettyimages-985861066
- +

Stencilul care înfăţişează un "şobolan cu creion" din apropiere de Centrul Pompidou, a fost furat în septembrie 2019. Un bărbat a fost acuzat pe 7 februarie şi pretinde că a fost angajat chiar de artistul anonim să facă gestul, potrivit Le Figaro.

În septembrie 2019, lucrarea lui Banksy care reprezenta un şobolan mascat ţinând în mână un creion, a fost furată de pe panoul din apropiere de Centrul Pompidou. În urma unei anchete, trei persoane au fost reţinute iar în final un suspect a fost acuzat pe 7 februarie pentru "furt de bunuri culturale din domeniul public".

Cazul a luat o nouă turnură după ce, potrivit Le Parisien, suspectul a mărturisit că a fost angajat chiar de artistul anonim.

Bărbatul în vârstă de 34 de ani l-ar cunoaşte pe Banksy şi nu ar fi fost plătit pentru acest serviciu. Un ordin care s-ar fi concretizat după furtul unei alte lucrări a artistului, de această dată cel realizat pe poarta din spatele Sălii Bataclan.

Acest caz repune în discuţie furtul de pe domeniul public. Potrivit Art. 311-1 din Codul Penal, furt este o sustragere frauduloasă a lucrurilor altor persoane. Însă, dacă Banksy a comandat această acţiune (care rămâne de dovedit), atunci justiţia nu o poate califica drept furt. 

Avocatul suspectului a afirmat: "Reţinerea clientului meu în acest stadiu nu este fondată, căci proprietarul unui bun nu-şi poate fura propriul bun. Ori, el a acţionat la cererea artistului. Nu este nimic penal, voi contesta această calificare a faptei".

Suspectul a fost pus în libertate după ce a fost plasat sub control judiciar.

Ancheta continuă, dar cu dificultate pentru că misteriosul Banksy nu a depus plângere pentru "furtul" operei sale. Centrul Pompidou, nefiind proprietarul lucrării, nu a depus plângere pentru degradarea panoului. O altă dificultate este fraza lui Banksy - "Copyright is for losers" (drepturile de proprietate sunt pentru fraieri). Artistul stradal nu a revendicat niciodată dreptul exclusiv pentru creaţiile sale care pot fi la mila tuturor.

Furtul, degradarea sau chiar distrugerea operei fac parte din jocul libertăţii de exprimare colectivă. Anchetatorii se întreabă: de ce Banksy ar fi vrut să-şi recupereze opera? Este un performance artistic sau o simplă voinţă de a-şi conserva opera? Şi mai ales, această degradare poate fi calificată drept furt? Puzzle-ul abia începe. 

Centrul Pompidou, muzeu parizian care deţine prima colecţie de artă modernă şi contemporană din Europa, a anunţat în septembrie 2019 că a constatat furtul unei opere celebre a artistului britanic Banksy, "realizată pe partea din spate a panoului de la intrarea" în parcarea subterană. "Credem că panoul metalic a fost decupat cu fierăstrăul. Nu suntem proprietarii operei, de aceea am depus plângere pentru distrugere", a explicat pentru AFP serviciul de comunicare al Centrului Pompidou.

Opere ale misteriosului artist sunt furate în mod regulat.    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.