anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

BARBARIE Doi studenţi francezi, bătuţi cu sălbăticie în apartamentul închiriat, după ce au fost extorcaţi de bani

GALERIE
proces, distrugere, inchiriere, apartament
 • proces, distrugere, inchiriere, apartament
- +

Doi studenți francezi au avut de-a face cu „ospitalitatea” unei ieșence. Pentru un apartament în centrul Iașului, i-au plătit o chirie la nivelul salariului mediu. Femeia a avut însă pretenția să i se plătească și întreținerea altor apartamente. 

 

Când tinerii au refuzat, i-a amenințat direct că „vine cu țiganii”. A și venit, iar urmarea a fost un scandal de mahala în buricul târgului și un proces pentru distrugere, violare de domiciliu și lovire.

Le-a spus că a sunat la ţigani să îi evacueze

Studenți la UMF, L. și C. B. au închiriat în 2018 un apartament pe Anastasie Panu, la doi pași de Prefectură. Timp de șase luni, din ianuarie până în iulie, cei doi frați urmau să plătească 550 de euro lunar, la care se adăugau cheltuielile uzuale cu întreținerea și utilitățile, în baza unui contract în regulă. Doar că proprietara le-a cerut, în afara contractului, să achite și facturi de la alte apartamente pe care le deținea. De aici au plecat mai multe discuții în contradictoriu, francezii nereușind să înțeleagă de ce ar trebui să plătească și întreținerea altor locuințe, iar Lenuța Pavel amenințându-i pe tineri că îi va evacua forțat din locuință. La începutul lui iulie 2018, după o astfel de discuție, le-a trimis un mesaj clar: „Vii să-mi aduci bani, da sau nu? O să calculez când plecați ce mai e de plată la energie, adu-mi bani cât poți de repede, am sunat la țigani, mai aștept puțin”. Nu a trecut mult, iar amenințarea a fost pusă în practică.

În dimineața zilei de 5 iulie, Pavel s-a deplasat la apartamentul de pe A. Panu, însoțită de fostul său soț, Adam Anton și nepotul său, Nicolae Tagarcea. Femeia avea asupra sa un aparat de electroșocuri, iar cei doi bărbați fiind înarmați și ei cu obiecte contondente. Frații B. au refuzat să deschidă ușa, temându-se de ce va urma, dar cei trei asediatori au început să forțeze ușa. Tinerii au baricadat ușa cu o canapea și au încercat să o proptească cu mâinile, sunându-și totodată un prieten, pentru a-l chema în ajutor. După aproximativ 20 de minute însă, ușa a cedat, iar Anton, Tagarcea și Pavel au năvălit înăuntru. Lenuța Pavel a apucat-o pe L. B. de păr și a început să o lovească cu o coadă de mătură în abdoment. Apoi, a târât-o afară, pe casa scării. În paralel, Anton și Tagarcea îl atacaseră pe C. B. cu bâte de lemn, trăgându-l de mâini pentru a-l scoate din apartament. Fata a încercat să sară în ajutorul fratelui său, dar a fost trasă din nou de păr de Pavel și amenințată cu aparatul cu electroșocuri.

În cele din urmă, Pavel a scos-o din nou afară din apartament, trăgând-o de picioare. Odată chiriașii „evacuați”, cei trei asediatori au început să le strângă lucrurile din casă și să le arunce pe casa scării, ocazie cu care au fost distruse, printre altele, o imprimantă, o cafetieră, un laptop, un televizor, un telefon și un storcător de fructe. Bunurile distruse au fost evaluate ulterior la 6.580 euro.

Aparatul cu electroşocuri a fost folosit pe post de armă

Prietenul chemat în ajutor de frații B. a ajuns prea târziu, găsindu-i pe cei doi frați în stare de șoc, pe scara blocului. A dat să intre în apartament, încuietorile fiind distruse, dar asupra sa a sărit Lenuța Pavel țipând și amenințându-l cu aparatul de electroșocuri. Când a ajuns și poliția la fața locului, i-a găsit în fața blocului pe cei doi tineri, plângând. Cei trei agresori au fost duși la Secția 3 poliție, în geanta Lenuței Pavel fiind găsit aparatul cu electroșocuri.

În cursul urmăririi penale, cei trei nu au dat declarații, dar au recunoscut ulterior, în fața instanței că au pătruns fără drept în apartamentul ocupat de cei doi chiriași, pentru a le cere sumele pretins datorate. Conform precizărilor Lenuței Pavel, o clauză contractuală prevedea că, dacă facturile nu erau plătite regulat, chiriașii trebuiau să părăsească apartamentul și să plătească 2.000 de euro. „Aceste apărări nu pot fi reţinute în favoarea inculpatei, pentru că nici măcar neplata unor facturi de către chiriaşi nu ar fi putut justifica folosirea violenţei faţă de cei doi chiriaşi, lovirea acestora, ameninţarea cu electroşocurile sau aruncarea lucrurilor pe casa scării”, au menționat magistrații Judecătoriei. La rându-i, Anton a susținut că mersese la apartament doar pentru a repara yala, apărare respinsă de judecătorii. „Modalitatea de desfășurare ulterioară a faptelor exclude în mod logic acest lucru”, au consemnat judecătorii. În cursul procesului, studenții au afirmat că din apartament le dispăruse un plic cu 3.000 de euro, dar această susținere nu a putut fi probată. În geanta Lenuței Pavel nu fusese găsit de polițiști un astfel de plic.

S-a stabilit ca fiecare student să primească 25.000 de euro daune morale

Pavel și complicii săi au fost trimiși în judecată pentru violare de domiciliu, lovire sau alte violențe și distrugere. Judecătorii au apreciat însă că circumstanțele faptei impun o schimbare a încadrării stabilite de procurori, în locul violării de domiciliu fiind reținută tentativa la tâlhărie calificată, sancționată mai sever. „Instanţa reţine că infracţiunile au o gravitate deosebită, având în vedere vulnerabilitatea părţilor civile, care sunt cetăţeni francezi, nu vorbesc limba română, sunt studenţi la facultatea de medicină şi locuiau cu chirie în apartamentul inculpatei, având perioada de examene la momentul săvârşirii faptelor, având nevoie de linişte şi concentrare pentru aceste examene. Se reţine că cei doi chiriaşi sunt fraţi, aveau vârste fragede şi lipsă de experienţă în astfel de situaţii conflictuale, au trecut printr-o experienţă traumatizantă, care nu a fost depăşită, astfel cum a rezultat la audieri, când părţile civile au avut dificultăţi în a rememora faptele şi au resimţit emoţii negative puternice, de teamă, de neputinţă, de umilinţă.

Pe de altă parte, se reţine motivul săvârşirii infracţiunilor, respectiv dorinţa inculpatei de a obţine în mod ilegal sume de bani despre care a pretins că i se cuveneau, însă fără a folosi căile legale de recuperare a acestora, respectiv acţiunea în instanţă, sub pretextul duratei lungi a unui eventual proces”, au consemnat judecătorii. Aceștia au condamnat-o pe Lenuța Pavel la 4 ani de închisoare și plata unei amenzi penale de 10.000 de lei, pe Adam Anton la 2 ani și 4 luni de închisoare, iar pe Tagarcea, la 1 an și 10 luni de închisoare. Cei trei vor trebui să le plătească victimelor 36.000 lei, ca daune materiale, dar și câte 25.000 euro ca daune morale. „Acest cuantum, de 25.000 de euro pentru fiecare parte civilă, este un cuantum rezonabil şi proporţional cu suferinţa avută de părţile civile, cu urmările faptelor, dar şi cu nivelul şi stilul de viaţă al părţilor civile, care erau studenţi, dar plăteau 550 de euro lunar doar pentru chirie şi aveau bunuri de uz personal de o calitate superioară. Nu se poate face abstracţie de nivelul financiar ridicat al părţilor civile, întrucât o despăgubire într-un cuantum mai mic nu ar putea compensa suferinţa şi trauma avută, putând fi apreciată ca derizorie de către părţile civile”, au conchis magistrații. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.