Bărbat, condamnat să-i plătească fostei soţii 7.700 de dolari pentru munca domestică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Bărbat, condamnat să-i plătească fostei soţii 7.700 de dolari pentru munca domestică

GALERIE
china
  • china
- +

Un bărbat din China a fost condamnat să-i plătească despăgubiri de mai multe mii de dolari fostei soţii pentru munca domestică prestată în timpul celor cinci ani de căsnicie, într-o hotărâre de divorţ fără precedent care a declanşat discuţii pe tema muncii domestice neremunerate, informează miercuri cnn.com.

Wang, o femeie casnică, a solicitat ca soţul ei să-i plătească 24.700 de dolari după ce acesta a înaintat cerea de divorţ la un tribunal districtual din Beijing, în luna octombrie. Wang a spus că a fost lăsată să se ocupe singură de copilul cuplului şi de treburile casnice, în timp ce soţului “nu-i prea păsa şi nici nu participa la vreo sarcină domestică”, a relatat China National Radio (CNR).

Tribunalul a dispus ca soţul să-i plătească lui Wang circa 7.700 de dolari drept “compensaţii pentru munca domestică” după ce proprietatea comună a fost împărţită în mod egal între cei doi. Wang a primit totodată custodia fiului şi plata unei pensii alimentare de 300 de dolari pe lună, potrivit CNR.

Decizia este prima de acest fel pe baza noului cod civil din China, un pachet legislativ extins despre care guvernul chinez şi juriştii spun că va proteja mai bine drepturile individuale. Intrat în vigoare în ianuarie, include o clauză care permite unui soţ să solicite la divorţ compensaţii băneşti din partea partenerului dacă a îndeplinit mai multe responsabilităţi legate de îngrijirea copiilor şi a rudelor vârstnice.

Hotărârea, relatată pentru prima dată de presa locală la începutul lunii februarie, a devenit săptămâna aceasta un subiect popular pe Weibo, o platformă chineză asemănătoare Twitter, după ce a fost creat un hashtag care atrage atenţia asupra deciziei. De miercuri, hashtag-ul a fost vizionat de peste 500 de milioane de ori. În timp ce unii internauţi au salutat decizia ca o recunoaştere a muncii domestice, dificile şi neremunerate, alţii au spus că suma este insuficientă pentru a compensa cinci ani de treburi casnice şi munca de îngrijire a unui copil.

Rolurile de gen inechitabile în ceea ce priveşte munca domestică au fost subiectul unei dezbateri publice în China în ultimii ani pe fundalul unei mişcări feministe în ascensiune. În ciuda nivelului crescut de educaţie şi al statusului economic ridicat, normele de gen şi tradiţiile patriarhale au rămas neschimbate, iar femeile sunt în continuare cele care îndeplinesc cea mai mare parte din treburile casnice şi de îngrijire a copiilor după căsătorie.

Compensaţiile pentru munca domestică au drept scop oferirea unei protecţii suplimentare soţilor care au îndeplinit mai multe sarcini domestice sacrificându-şi şansele avansării în carieră sau studii, potrivit experţilor juridic.

“Partenerul care lucrează în afara căminului, se poate bucura în continuare după divorţ de resurse, conexiuni, status - şi poate câştiga în continuare acelaşi nivel de venit. Dar partenerul care a muncit în izolarea căminului, trebuie să se confrunte cu problema revenirii în câmpul muncii”, a declarat postul de televiziune CCTV Long Jun, profesor de drept la Universitatea Tsinghua. “Acest lucru înseamnă că persoana casnică va plăti un cost ascuns pentru eforturile depuse în timpul căsătoriei”.AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.