anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Iaşul, pe primele locuri la nivel naţional, ca număr de infecţii.

Bărbat ieşean ucis de ţânţari. Atenţie la acest virus: cele mai multe cazuri sunt asimptomatice

GALERIE
tantar
  • tantar
- +

Înţepătură ucigaşă: un pensionar a murit după ce a fost infectat în urma pişcăturii de ţânţar. Bărbatul, din Podu Iloaiei, a contactat astfel virusul West Nile, decedând după două săptămâni în care a stat internat la „Infecţioase“. Alte patru persoane din judeţ sunt înregistrate oficial cu acelaşi virus, după înţepături de ţânţari. La nivel naţional au fost nouă astfel de decese, după înţepături de ţânţari. Atenţie la acest virus: cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. Când sunt simptome, acestea sunt similare unei gripe uşoare: debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, greţuri şi vărsături

Infecţia cu virusul West Nile, transmis prin înţepătură de ţânţar, a făcut prima victimă în judeţ. Un bărbat din Podu Iloaiei şi-a pierdut viaţa după două săptămâni de tratament şi supraveghere la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Paras­cheva“ din Iaşi. Potrivit unui raport emis săptămâna trecută de Institutul Naţional de Sănătate Publică, judeţul Iaşi se află pe poziţia a cincea din 21 de judeţe în care au fost înregistrate cazuri de infecţie cu virusului West Nile.

Cinci cazuri în judeţ

În judeţul Iaşi, în total, au fost identificate cinci astfel de cazuri, unul dintre acestea soldându-se cu decesul pacientului. Potrivit medi­cilor infecţionişti, bolnavii diagnosticaţi la Iaşi cu infecţie cu virusul West Nile au fost internaţi în Spi­talul de Boli Infecţioase în intervalul august - octombrie. Toţi pacienţii, o femeie şi patru bărbaţi, au vârste peste 60 de ani şi locuiesc în co­munele din judeţ, un singur caz fiind transferat din judeţul Neamţ. Bol­navul care şi-a pierdut viaţa avea 80 de ani, şi era din Podu Iloaiei.

Po­trivit medicului infecţionist Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase, pa­cien­tul a fost internat timp de două săptămâni. „Bolnavul a fost supra­vegheat şi ţinut sub tratament mai bine de zece zile. Pacientul a ajuns în spital cu simptome neurologice asociate cu febră. Diagnosticul de in­fecţie cu virus West Nile a fost confirmat ulterior. Virusul este transmis omului printr-un vector, respectiv prin înţepătura unui ţân­ţar. Din păcate, evoluţia nu a fost cea mai bună, pacientul fiind şi uşor hipertensiv“, a explicat medi­cul.

Potrivit specialistului, infecţia cu virus West Nile evoluează diferit de la o persoană la alta. „Ceilalţi pacienţi, cu vârste peste 60 de ani, au reacţionat altfel la infecţie, fiind externaţi vindecaţi. În cazul soldat cu deces, vorbim de un organism care la o anumită vârstă nu a reuşit să treacă peste complicaţii. În orice caz, numărul de îmbolnăviri înre­gistrate nu ne îngrijorează, pentru că nu vorbim de un număr mai mare decât în alţi ani. Trebuie precizat că nu există un tratament specific de prevenire a îmbolnăvirilor determinate de acest virus. Pentru cazurile severe spitalizate, pacienţii primesc tratament simptomatic şi suportiv“, a mai completat dr. Mih­nea Hurmuzache. 

Cum ajunge virusul la om

Conform Institutului de Sănătate Publică, în perioada mai - octom­brie, în toată ţara, au fost înregistrate 92 de cazuri de infecţie cu West Nile, din care nouă decese. Bolnavii care au murit erau din municipiul Bucureşti (două cazuri) şi din jude­ţele Ilfov (două cazuri), Brăila, Iaşi, Maramureş, Prahova şi Teleorman (câte un caz). „Cele mai multe ca­zuri diagnosticate au fost înregistrate în Brăila şi municipiul Bucu­reşti, fiind urmate de Galaţi, Ba­cău, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Dolj, Olt, Girugiu, Prahova, Constanţa, Tul­cea, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Sa­tu-Mare, Teleorman, Vâlcea“, se arată în documentul citat.

Virusul West Nile a fost des­coperit în anul 1937, în districtul West Nile din Uganda. Principala cale de transmitere a acestei infecţii la om este prin înţepătură de ţânţar. Potrivit unei informări a DSP, ţân­ţarii se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat cu virusul West Nile, ţân­ţarul rămâne aşa toată viaţa, şi are potenţialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată. Perioada de incubaţie a infecţiei cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înţepătura unui ţânţar infectat.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. Specialiştii spun că în 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, greţuri şi vărsături. În mai puţin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita. România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningită West Nile în 1996, când s-au înre­gistrat 352 de cazuri de neuroinfecţii West Nile. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.