Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

48 de ore de viaţă transformate de medici în ani, cu bisturiul

Bărbat salvat după ce cancerul pusese stăpânire pe pancreas, ficat, colon, intestine şi stomac

GALERIE
operatie, cancer
  • operatie, cancer
- +

Operaţia care a durat 9 ore, una extrem de complexă, a avut loc la Spitalul CFR. Medicii de aici spun că de ani de zile nu a mai fost operat un cancer asemănător ca amploare

Un bărbat în vârstă de 56 de ani, tată a trei copii, cu o boală care-i atacase aproape întreg corpul, a fost salvat de medicii ieşeni. Bărbatul a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu temperatură şi icter, iar la scurt timp starea i s-a agravat foarte tare. Cadrele medicale au constatat atunci, în urma mai multor investigaţii, că suferă de cancer de pancreas, iar maladia se extinsese deja în corp. Pe lângă cancer, ieşeanul avea şi insuficienţă hepato-renală acută, peritonită, dar şi trei abcese în abdomen, pe care de-a lungul anilor le-a neglijat.


O chestiune de ore


Pacientul a fost transferat la Spitalul „Căi Ferate“, iar medicii au intrat urgent în sala de operaţie. Doar 48 de ore mai avea ieşeanul de trăit dacă nu era supus unor intervenţii chirurgicale de mare amploare. „Starea pacientului era critică. Am operat un cancer sever, extins la pancreas, colon, ficat, intestinul subţire şi stomac. Aproape toate organele erau afectate şi atinse puţin de cancer. Pancreasul are cap, corp şi coadă. Tot capul avea cancer, iar boala se extinsese deja către corpul pancreasului, prinzând, de asemenea, şi ficatul“, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CFR şi medicul chirurg care l-a operat pe bărbat. Nouă ore a durat operaţia, timp în care medicul chirurg şi cei doi rezidenţi au scos o parte din pancreas, din intestinul subţire, din splină, din colon, jumătate din canalul coledoc (n.r. - canalul excretor principal al pancreasului) şi jumătate din stomac. Câte puţin din fiecare organ bolnav. „După ce s-a finalizat extirparea zonelor afectate, acestea au fost refăcute, iar starea pacientului este stabilă“, a adăugat medicul chirurg. Potrivit acestuia, o intervenţie atât de complicată, un cancer atât de extins nu s-a mai operat în ultimii doi ani la Spitalul CFR.


Ce spun medicii


„Cazurile de acest gen sunt rare. De obicei, se ajunge într-o situaţie atât de gravă, când intervenţia chirurgicală de urgenţă mai este singura şansă de supravieţuire pe care o are bolnavul, atunci când pacientul nu se prezintă la timp la medic şi stă acasă, chiar dacă are dureri. A fost dificit şi pentru că bărbatul avea trei abcese în abdomen, pe care nu le-a tratat aşa cum trebuia, dar şi o peritonită neglijată, fiind şi cu insuficienţă renală acută. Operaţia a fost făcută pe ultima sută de metri, iar dacă pacientul nu venea acum, nu ar fi trăit mai mult de două zile“, a adăugat dr. Glod. Prognosticul postoperatoriu al bărbatului este favorabil, chiar dacă organele acestuia abia mai rezistau, atunci când a ajuns la spital. Peste opt zile, ieşeanul va fi externat, dar nu va mai avea voie să facă de efort fizic aproape deloc. „I se va recomanda repausul, pentru că este riscant să facă efort, mai ales câteva luni după operaţie. Ceea ce a avut el, acel cancer extins, reprezintă un caz complicat şi este o minune că a trăit. De asemenea, ne bucurăm că operaţia a fost una reuşită“, a precizat dr. Mihai Glod. 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri