anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Bărbaţii olandezi şi femeile letone, cei mai înalţi oameni din lume

GALERIE
letonia
 • letonia
- +

Bărbaţii olandezi şi femeile letone ocupă primele locuri în topul celor mai înalţi oameni de pe planetă, potrivit celui mai amplu studiu global realizat vreodată, care ţine cont de înregistrări ce datează din ultimul secol.

Acelaşi studiu a evidenţiat faptul că bărbaţii iranieni şi femeile sud-coreene au beneficiat de cel mai rapid ritm de creştere în înălţime în ultimii 100 de ani pe Terra.
Bărbaţii şi femeile din Statele Unite, aflaţi printre cei mai înalţi oameni din lume în urmă cu 100 de ani, au pierdut poziţiile fruntaşe - locul al treilea respectiv al patrulea - şi au coborât pe locul al 37-lea respectiv al 42-lea în acest clasament global, în 2014.


Studiul, realizat de cercetătorii de la Imperial College London, a descoperit, de asemenea, că unele dintre naţiunile lumii şi-au încheiat ritmul de creştere în ultimii 30 - 40 de ani, în ciuda unei creşteri spectaculoase în înălţime la începutul secolului trecut. În prezent, oamenii din Spania, Italia şi numeroase ţări din America Latină şi Asia de Est îşi continuă creşterea în înălţime.
În schimb, anumite popoare din Africa Subsahariană, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au cunoscut o scădere a înălţimii medii în ultimele trei sau patru decenii.


Înălţimea umană este puternic influenţată de alimentaţie şi de factori de mediu, deşi factorii genetici pot să joace la rândul lor un rol determinant asupra indivizilor. Copiii şi adolescenţii care sunt mai bine hrăniţi şi care străiesc în medii sociale mai bune au tendinţa de a fi mai înalţi.
Studii anterioare sugerează că sănătatea şi alimentaţia mamelor în timpul sarcinii pot să joace la rândul lor un rol hotărâtor în procesul de creştere a copiilor lor. Înălţimea are şi ea anumite consecinţe asupra vieţii indivizilor. Anumite studii au descoperit că oamenii înalţi au tendinţa de a trăi mai mult, beneficiază de o educaţie mai bună şi obţin câştiguri salariale mai mari. Însă oamenii înalţi prezintă şi riscuri de sănătate mai mari, întrucât alte studii au remarcat un risc mai mare pentru persoanele înalte de a dezvolta cancer ovarian şi cancer de prostată.
Potrivit acestui studiu de amploare, bărbaţii olandezi sunt cei mai înalţi din lume, cu o înălţime medie de 182,5 centimetrei. Femeile letone sunt cele mai înalte din lume, cu o înălţime medie de 170 de centimetri.
Bărbaţii din Timorul de Est erau cei mai scunzi din lume în 2014, cu o înălţime medie de 160 de centimetri. Femeile din Guatemala au fost cele mai scunde în 2014, cu o înălţime medie de 149 de centimetri.


Naţiunile cu cei mai înalţi bărbaţi din lume, în 2014, sunt următoarele: 1. Olanda (locul 12 în 1914) 2. Belgia (locul 33 în 1914) 3. Estonia (locul 4 în 1914) 4. Letonia (locul 13 în 1914) 5. Danemarca (locul 9 în 1914) 6. Bosnia şi Herţegovina (locul 19 în 1914) 7. Croaţia (locul 22 în 1914) 8. Serbia (locul 30 în 1914) 9. Islanda (locul 6 în 1914) 10. Cehia (locul 69 în 1914).
În 2014, naţiunile cu cele mai înalte femei din lume au fost: 1. Letonia (locul 28 în 1914) 2. Olanda (locul 38 în 1914) 3. Estonia (locul 16 în 1914) 4. Cehia (locul 69 în 1914) 5. Serbia (locul 93 în 1914) 6. Slovacia (locul 26 în 1914) 7. Danemarca (locul 11 în 1914) 8. Lituania (locul 41 în 1914) 9. Belarus (locul 42 în 1914) 10. Ucraina (locul 43 în 1914). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.