Bărbatul care și-a atacat soția cu ciocanul și a incediat-o nu este la prima abatere. A mai fost închis pentru o bătaie cruntă, dar a scăpat ușor. Judecătorii: „Persoana s-a îndreptat”

marți, 15 aprilie 2025, 15:00
7 MIN
 Bărbatul care și-a atacat soția cu ciocanul și a incediat-o nu este la prima abatere. A mai fost închis pentru o bătaie cruntă, dar a scăpat ușor. Judecătorii: „Persoana s-a îndreptat”

Ieșeanca din Primăverii, atacată cu ciocanul și incendiată de fostul soț, nu a fost doar victima acestuia, ci și a unei Justiții șchioape. Un caz de violență în familie tratat cu lejeritate de magistrați s-a transformat într-o infracțiune mult mai gravă.

Deocamdată, victima agresiunii este internată în stare gravă, iar încadrarea juridică a faptei lui Andrei Beucă este de tentativă la omor. Dacă rănile suferite vor duce la decesul victimei, se va vorbi de omor calificat.

Și-a lovit soția cu palmele până ce aceasta a căzut pe podea

Andrei-Cosmin și Daniela Beucă se căsătoriseră în 2009, după o relație de concubinaj de 10 ani, locuind împreună pe strada Mitropolit Varlaam. În perioada 2014-2022, bărbatul a lucrat în străinătate, timpul petrecut departe de casă alimentându-i un sentiment de gelozie exacerbat. Un accident casnic îl lăsase în 2022 aproape fără vedere la un ochi și nu mai plecase în străinătate. Se apucase de băut. La scurt timp, la începutul lui 2023, femeia îl părăsise, mutându-se într-un bloc de pe Nicolae Iorga. În martie, Beucă își descoperise o tumoră la vezica urinară, ceea ce l-a făcut să bea și mai mult, ajungând la 2-3 litri de vin pe zi.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Pe 24 octombrie, Beucă a băut acasă un litru de vin, iar apoi a mers la Primărie, pentru a plăti impozitul pe locuință. La întoarcerea acasă, și-a văzut soția fumând o țigară în dreptul ușii unui bar administrat de o prietenă a acesteia. Băut fiind, bărbatul a început să o înjure și să o insulte, apoi și-a împins soția în bar și a lovit-o cu palmele până ce aceasta a căzut pe podea. A continuat apoi să o lovească cu pumnii și picioarele, pe unde apuca. Prietena femeii a încercat să intervină, dar nu a reușit să-l îndepărteze pe bărbat. Atunci, a fugit la un coafor din apropiere, pentru a cere ajutor. La scurt timp, la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție, dar Beucă plecase deja. Femeia agresată a fost dusă la spital, rămânând internată aproape o săptămână.

Plecat de la bar, Beucă a intrat într-un local din Podu Roș, unde a mai băut două pahare de vin. S-a plimbat o vreme, după care s-a întors în cartierul Socola. A intrat în barul în care își agresase soția și a cerut de băut. A fost refuzat, ceea ce l-a scos din sărite. A început să se plimbe prin bar, repetând constant „care este șmecher să se bată cu mine”. Până la urmă, s-a luat de o cunoștință a sa, Maricel S. Acesta nu a dat curs provocărilor, ci a ieșit din bar, să fumeze. Beucă s-a luat după el și a continuat să-l provoace, cerându-i să-l lovească. Cum Maricel S. continua să nu-l bage în seamă, Beucă a scos din borsetă un cuțit, fluturându-l în fața adversarului închipuit. Maricel S. a încercat să-l prindă de mână pentru a-l dezarma, moment în care Beucă l-a tăiat pe dosul palmei drepte. De această dată, polițiștii au ajuns suficient de repede pentru a-l reține.

Femeia s-a plâns că soțul său este tot mai violent

Beucă a fost transportat mai întâi la Socola, unde a rămas internat. A fost diagnosticat cu tulburare de personalitate de tip emoțional instabil și utilizare nocivă de alcool. Avusese însă discernământ. A fost trimis în judecată pentru violență în familie în formă agravată și tulburarea liniștii și ordinii publice. În timpul procesului, femeia a arătat că soțul său se manifesta tot mai agresiv. Anterior incidentului, primise mai multe mesaje de amenințare pe mobil. Îi era teamă de bărbat și voia să fie lăsată în pace. Raportul de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune aprecia că deși Beucă nu avea antecedente penale, șansele sale de reintegrare în societate erau moderate și doar în condițiile în care renunța la alcool.

Magistrații Judecătoriei au ținut cont de faptul că incidentul fusese unul izolat în viața bărbatului, dar au apreciat totuși că este necesar ca, pentru o vreme, el să fie scos din societate.

„Fermitatea cu care o pedeapsă este aplicată şi pusă în executare, intensitatea şi generalitatea dezaprobării morale a faptei şi făptuitorului, condiţionează caracterul preventiv al pedepsei. Doar o pedeapsă justă şi proporţională este de natură să creeze aptitudinea subiectivă a inculpatului de a se corija şi elibera de deprinderile antisociale care l-au antrenat pe calea săvârşirii de infracţiuni”, au explicat judecătorii.

Aceștia au subliniat că nu poate fi acceptată o abordare care să tolereze actele izolate de violență, ca „tradiție” sau ca formă de „educare și pedepsire”. Judecătoria l-a condamnat pe Beucă la 2 ani și 4 luni de închisoare.

Pedeapsa i-a fost redusă

Fermitatea Judecătoriei nu s-a regăsit însă la următoarele întâlniri ale lui Beucă cu instanțele. Sentința inițială a fost contestată de Beucă, acesta cerând aplicarea unei pedepse cu suspendarea executării sau chiar achitarea. El a contestat mai ales caracterul public al scandalului din bar, reținut de prima instanță ca circumstanță agravantă. În primul incident, în bar se afla doar agresorul, victima și administratoarea barului. A doua oară, agresiunea față de Maricel S. avusese loc în afara barului, nu înăuntru. Magistrații Curții de Apel au acceptat că actul de violență în familie nu fusese propriu-zis public, deci forma agravată reținută de prima instanță nu era justificată. Ca urmare, pedeapsa a fost redusă la un total de 1 an și 8 luni de închisoare, dar tot cu executarea în regim de detenție. Timp de doi ani după liberare, bărbatul nu mai avea dreptul să se apropie de soția sa la mai puțin de 200 de metri sau să ia legătura cu aceasta. Decizia Curții de Apel a rămas definitivă pe 4 noiembrie anul trecut.

Beucă a fost încarcerat la Vaslui, dar nu a stat mult acolo. Luna trecută, el a cerut să fie liberat condiționat. Conform legii, liberarea condiționată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, atunci când aceasta nu depășește 10 ani. De asemenea, condamnatul trebuie să-și fi îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, cu excepția situației în care dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească. De asemenea, instanța trebuie să fie convinsă că persoana respectivă s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

A primit aviz defavorabil de eliberare din două părți

Bărbatul fusese închis pe 9 noiembrie 2023, aflându-se în arest în momentul condamnării. Termenul de executare a pedepsei urma să se împlinească pe 7 iulie. Până în martie, din 608 zile de detenție, el executase 497, deci condiția referitoare la fracția de două treimi din pedeapsă era îndeplinită. Daunele civile, în sumă de aproximativ 17.000 de lei, reprezentând cheltuielile medicale ale Serviciului de Ambulanță, ale Spitalului de Neurochirurgie și Spitalului „Sf. Spiridon” nu fuseseră însă plătite. Din acest motiv, Comisia pentru liberări condiționate din cadrul Penitenciarului a cerut respingerea cererii. La fel, Ministerul Public, reprezentanții ambelor instituții apreciind că Beucă trebuia să rămână după gratii până pe 7 iulie. În ultimul său cuvânt în fața instanței, Beucă a explicat că boala de care suferea îl împiedica să muncească. Promitea însă că, dacă se va simți bine, va munci pentru a plăti. Având cancer, pentru el orice zi era importantă, mai ales că mama sa, în vârstă de 82 de ani, era singură acasă.

Din dosarul pe care magistrații Judecătoriei Vaslui l-au avut în față rezulta că Beucă era încă departe de putea fi considerat un deținut model. Obligațiile din planul individualizat de reintegrare socială fuseseră îndeplinite doar parțial, judecătorii apreciind că totuși, nu din vina lui. Beucă nu fusese inclus în niciun demers de consiliere, ceea ce făcea ca riscurile legate de consumul de alcool să existe în continuare. Totuși, nu refuzase să participe la activitățile cu caracter obligatoriu din penitenciar. De asemenea, nu fusese sancționat disciplinar, dar fusese recompensat o singură dată.

„Instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”, au spus magistrații Judecătoriei Vaslui, apreciind că se poate vorbi pe ansamblu de un progres în cazul lui Beucă.

Ei nu au avut nevoie de timp pentru deliberare, pronunțându-și decizia după chiar prima ședință de judecată. Deși procurorii ceruseră ca Beucă să rămână în continuare după gratii, ei nu au contestat sentința Judecătoriei. Aceasta a rămas definitivă prin neapelare, iar la sfârșitul lunii trecute, Beucă a fost liberat. După două săptămâni, a demonstrat că judecătorii vasluieni se înșelaseră profund considerând că s-a îndreptat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii