Barna și Drulă la Iași, despre autostrăzile A7 și A8: ”Ambele sunt în grafic”

joi, 24 iunie 2021, 10:26
2 MIN
 Barna și Drulă la Iași, despre autostrăzile A7 și A8: ”Ambele sunt în grafic”

Prezenți în această dimineață la Iași, liderul USR PLUS si ministrul Transporturilor au răspuns întrebărilor ziariștilor pe cele subiecte de interes actuale – reforma cărților de identitate și autostrăzile din Moldova. 
 

După ce Dan Barna a pledat din nou în favoarea scoaterii adresei de pe documentele de identitate, arătând că asta nu va afecta aspecte precum plata taxelor, dar că va înlătura chestiuni birocratice precum viza de flotant, Cătălin Drula a punctat din nou etapele realizării celir două proiecte de autostradă, A7 și A8. Ambele sunt în grafic, dar ministrul a evitat "anunțurile populiste" privind datelele efective când se va putea circula pe aceste artere. 
Despre A8, el a spus că va insista în continuare pentru ca segmentul Letcani-Tg. Frumos să fie construit primul și a dat asigurări că finanțarea întregului tronson Ungheni-Iași-Motca va fi asigurată prin Programul Operațional de Transport.

"În cadrul acestui program vorbim de 7,6 miliarde de euro, cea mai mare sumă dintre programele de redresare aprobate la nivel european, cea mai mare sumă alocată infrastructurii şi aceasta este o reuşită, îndrăznesc să spun, în ceea ce înseamnă finanţare europeană prin redresare şi rezilienţă şi îl felicit pe Cătălin Drulă pentru consistenţa programului trimis la Bruxelles.

În acest program sunt 3 miliarde euro pe domeniul rutier şi 3,8 miliarde pe zona feroviară, iar din această resursă, şi pe feroviar, dar în special pe infrastructura rutieră, o parte importantă vine în Moldova, cu cele două bucăţi de autostrăzi prezentate în program, A7 şi A8.

Este o prioritate ca sistemul acesta feroviar să redevină funcţional, să redevină eficient din punct de vedere al timpului de deplasare şi toate investiţiile avute în vedere (…), toate aceste investiţii îşi propun pe de o parte să electrifice bucăţi importante din reţeaua existentă şi să reabiliteze, astfel încât viteza de trafic să crească până spre 30%, astfel încât, repet, să defină eficient şi interesant să călătoreşti pe calea ferată", a adăugat Dan Barna.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii