anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Barometru: Medicii români, cei mai şpăgari din Europa

GALERIE
spaga-medic
 • spaga-medic
- +

Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare.

Cel puțin unul din opt greci care au apelat la serviciile sistemului public de sănătate a fost nevoit să dea „plicul cu bani”. Sistemul de sănătate este în percepția marii majorități a oamenilor cel mai corupt sector al societății grecești, iar în ultimii trei ani acest sentiment s-a amplificat, scrie marți cotidianul elen Kathimerini, citat de Rador.

Concret, după cum arată cel mai recent raport Eurobarometru privind corupția, realizat în lunile martie și aprilie și la care au participat 1.013 persoane din Grecia, 91% dintre greci consideră că primirea de plicuri de bani, precum și abuzul de putere pentru câștig personal sunt răspândite în sistemul de sănătate.

Procentul din sondajul Eurobarometru din 2019 privind corupția a fost de 81%. Media cetățenilor din statele membre UE care consideră corupția un fenomen răspândit în sistemul de sănătate al țării lor este de 29%.

Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare.

În Grecia, în percepția negativă cu privire la corupție, urmează autoritățile fiscale (67%), politicienii la nivel național, regional sau local (65%) și partidele politice (65%).

România, pe primul loc - câți au declarat că au fost nevoiți să dea „plicul”

În ultimele 12 luni, 54% dintre cetățenii greci participanți la sondaj au avut nevoie să consulte un medic sau o unitate medicală din sistemul public de sănătate (procentul similar în UE este de 77%). Dintre aceștia, 13% au declarat că, pe lângă cheltuielile oficiale, a trebuit să ofere și o plată suplimentară sau un cadou de valoare unei asistente sau unui medic sau să facă o donație unui spital (în sondajul Eurobarometru din 2019, procentul a fost de 14%).

Acesta este al doilea cel mai mare procent din UE, unde în medie doar 4% au fost nevoiți să dea „plicul”. Pe primul loc se află România cu 18%. La polul opus se află Spania, Olanda, Portugalia, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cipru și Estonia, unde doar 1% au spus că au fost nevoiți să ofere o plată suplimentară.

98% dintre greci consideră că problema generală a corupției este larg răspândită în țară, față de 68% cât este media cetățenilor UE.

Îngrijorător este însă faptul că 55% dintre greci consideră că este acceptabil să facă un cadou dacă doresc ceva de la administrația publică sau un serviciu public, precum și că 51% dintre cetățeni consideră că denunțarea unui caz de corupție ar fi inutilă, deoarece cei responsabili nu vor fi pedepsiți, notează Kathimerini.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.