Baronii se bat pe regiuni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Flutur vrea capitala Moldovei la Suceava nu la Iasi

Baronii se bat pe regiuni

GALERIE
GHEORGHE_FLUTUR_CU VITICA EUROPA
  • GHEORGHE_FLUTUR_CU VITICA EUROPA
- +
PSD a aprobat o rezoluţie la congresul de la sfârşit de săptămână în care se arată că până la sfârşitul anului 2013 Guvernul trebuie să adopte cadrul legal al regionalizării. Liderii partidelor din opoziţia au avut poziţii foarte critice faţă de acest act.

 

Congresul PSD a adoptat cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în care se arată că până la sfârşitul anului 2013 Guvernul trebuie să adopte cadrul legal al regionalizării şi descentralizării administrative, iar viitoarele regiuni trebuie aibă toate structurile constituite. De asemenea, în această rezoluţie PSD consideră că descentralizarea competenţelor de la nivel central către nivelul regional, judeţean şi local trebuie să aibă loc concomitent cu asigurarea integrală a resurselor necesare exercitării acestor competenţe. PSD consideră că regionalizarea şi descentralizarea administrativă a României sunt reforme necesare pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi asigurarea unei dezvoltări echilibrate a României, reducerea birocraţiei şi simplificarea sistemului administrativ din perspectiva cetăţeanului, facilitarea asocierii între unităţile administrativ-teritoriale pentru proiecte comune, creşterea absorbţiei fondurilor europene şi dezvoltarea rurală la nivel regional. Rezoluţia a stârnit comentarii acide din partea partidelor din opoziţie. Secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, consideră că USL nu ţine cont de populaţie în ceea ce priveşte procesul de regionalizare şi că pune în practică "regiunile lui Octav Cozmâncă", "trasate artificial cu creionul bont", ignorând regiuni istorice precum Bucovina. "Nu văd la USL nicio preocupare ca prin regionalizare sau reorganizare administrativă populaţia să poată beneficia de servicii mai bune şi mai ieftine, de exemplu. Atunci se pune întrebarea: De ce şi pentru cine vrea USL regionalizare? Cum nu din grijă pentru populaţie vrea USL să facă regiuni, nu e de mirare că nu se consultă cu cei care, în mod normal, ar trebui să fie beneficiarii regionalizării", a spus Flutur. El subliniază că USL trebuie să înţeleagă că regiunile trebuie să îşi stabilească strategiile de dezvoltare şi că nu Bucureştiul ştie ce e mai bine pentru Dărmăneşti. "Nu pot fi ignorate argumente de ordin istoric sau cultural. Atunci şi Suceava şi Iaşul ar avea un cuvânt de spus", afirmă secretarul general al PDL. De asemenea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că regiunile de dezvoltare trebuie regândite din punct de vedere economic şi al componenţei întrucât actuala împărţire a dus la creşterea diferenţelor economice între judeţe, însă nu este nevoie ca ele să aibă competenţe administrative deoarece ar creşte birocraţia. "Noi considerăm că structura geografică, teritorială, a României nu necesită încă un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul României", a spus preşedintele UDMR.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.