Baronii se bat pe regiuni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Flutur vrea capitala Moldovei la Suceava nu la Iasi

Baronii se bat pe regiuni

GALERIE
GHEORGHE_FLUTUR_CU VITICA EUROPA
  • GHEORGHE_FLUTUR_CU VITICA EUROPA
- +
PSD a aprobat o rezoluţie la congresul de la sfârşit de săptămână în care se arată că până la sfârşitul anului 2013 Guvernul trebuie să adopte cadrul legal al regionalizării. Liderii partidelor din opoziţia au avut poziţii foarte critice faţă de acest act.

 

Congresul PSD a adoptat cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în care se arată că până la sfârşitul anului 2013 Guvernul trebuie să adopte cadrul legal al regionalizării şi descentralizării administrative, iar viitoarele regiuni trebuie aibă toate structurile constituite. De asemenea, în această rezoluţie PSD consideră că descentralizarea competenţelor de la nivel central către nivelul regional, judeţean şi local trebuie să aibă loc concomitent cu asigurarea integrală a resurselor necesare exercitării acestor competenţe. PSD consideră că regionalizarea şi descentralizarea administrativă a României sunt reforme necesare pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi asigurarea unei dezvoltări echilibrate a României, reducerea birocraţiei şi simplificarea sistemului administrativ din perspectiva cetăţeanului, facilitarea asocierii între unităţile administrativ-teritoriale pentru proiecte comune, creşterea absorbţiei fondurilor europene şi dezvoltarea rurală la nivel regional. Rezoluţia a stârnit comentarii acide din partea partidelor din opoziţie. Secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, consideră că USL nu ţine cont de populaţie în ceea ce priveşte procesul de regionalizare şi că pune în practică "regiunile lui Octav Cozmâncă", "trasate artificial cu creionul bont", ignorând regiuni istorice precum Bucovina. "Nu văd la USL nicio preocupare ca prin regionalizare sau reorganizare administrativă populaţia să poată beneficia de servicii mai bune şi mai ieftine, de exemplu. Atunci se pune întrebarea: De ce şi pentru cine vrea USL regionalizare? Cum nu din grijă pentru populaţie vrea USL să facă regiuni, nu e de mirare că nu se consultă cu cei care, în mod normal, ar trebui să fie beneficiarii regionalizării", a spus Flutur. El subliniază că USL trebuie să înţeleagă că regiunile trebuie să îşi stabilească strategiile de dezvoltare şi că nu Bucureştiul ştie ce e mai bine pentru Dărmăneşti. "Nu pot fi ignorate argumente de ordin istoric sau cultural. Atunci şi Suceava şi Iaşul ar avea un cuvânt de spus", afirmă secretarul general al PDL. De asemenea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că regiunile de dezvoltare trebuie regândite din punct de vedere economic şi al componenţei întrucât actuala împărţire a dus la creşterea diferenţelor economice între judeţe, însă nu este nevoie ca ele să aibă competenţe administrative deoarece ar creşte birocraţia. "Noi considerăm că structura geografică, teritorială, a României nu necesită încă un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul României", a spus preşedintele UDMR.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.