Criza romanilor umple buzunarele moldovenilor de peste Prut. Produsele ieftine ale basarabenilor, comercializate in pietele din municipiu, ii atrag in special pe iesenii cu venituri mici. Oficialitatile spun ca nu se pot atinge de comercianti din cauza "ordinelor" de la nivel inalt, dar si din cauza pensionarilor care sint in stare sa se ia la bataie cu cei care vor sa-i amendeze.
Marfurile moldovenilor din Piata Nicolina sint aprig disputate de pensionarii ieseni si de cei cu venituri mici. Matusa Linda avea la vinzare chiar si crengute de liliac. "Se vind, cum sa nu se vinda, ca doar nu sint scumpe. Pentru 50 de bani buchetelul se merita sa-l tii in casa ca are un parfum deosebit", spune matusa Linda, mindra de marfa expusa. Pe linga crengile de liliac, aceasta are la vinzare citeva kilograme de prune uscate, conserve de peste si ficat de pasare, peste afumat, fasole, cutii cu mazare, borcane cu compoturi, biscuiti si rasaduri de castraveti. "Eu vin si vind aici in Iasi de aproximativ 10 ani. Intre timp mi-am maritat si doua fete, una la Scinteia si alta la Slobozia. Chiar daca am clienti, este greu, deoarece am 60 de ani si mai trebuie sa muncesc si pamintul de acasa. Vin de doua ori pe saptamina, iar produsele le cumpar din Chisinau. Ce dau pe transport, imi mai ramine si mie ceva acolo", spune suspicioasa matusa Linda.
Marfa din Chisinau
Moldovenii, care vind in pietele din municipiu, cumpara produsele din Chisinau, unde sint mai ieftine. Doamna Silvia, dupa cum s-a recomandat, comercializeaza produse moldovenesti in pietele din Iasi aproape in fiecare zi. Aceasta vine cu autoturismul personal si isi expune produsele pe o taraba din Piata Alexandru. "La cei 55 de ani pe care i-am implinit, inca ma mai tin puterile sa fac comert. Vinzarea merge, ca altfel nu as mai veni. Avem clienti putin mai multi decit in anii precedenti. Eu sint din satul Gherman, aproape de Sculeni si nu-mi este greu sa vin aici. Am certificat de producator si toate documentele legale, deci sint in regula", subliniaza Silvia.
"Ne iese si noua ceva, da’ nu mult ca avem de platit roviniete, combustibil si asigurari. In plus, trebuie sa mincam ceva ca nu putem muri de foame, stind la tarabe. Cind facem socoteala, iese ceva, dar se poate si mai bine", spune si vecina de taraba, care nu vrea sa-si dezvaluie numele. Ambele comerciante au la vinzare prajituri, biscuiti, mere, conserve de carne de porc, peste, dar si compoturi.
Relatii delicate
Basarabenii spun ca iesenii sint mari consumatori de peste afumat si conserve de peste sau pate de ficat. "Se cumpara mult pestele afumat sau in saramura. Din cite am inteles, este mai ieftin chiar si cu 30 – 40% decit cel de la voi. Prima data asta intreaba iesenii, de peste. Pestele afumat se vinde cu 13 lei kilogramul, in conditiile in care la voi costa 17 lei sau chiar mai mult. De asemenea, o conserva mare de peste sau pate costa 3,5 lei, iar la comerciantii ieseni costa 6 sau 7 lei", isi lauda marfa Silvia.
Pe linga peste si dulciuri, moldovenii mai vind si tagari. Un pachet de tigari costa 5 – 6 lei, in functie de marca. Tigarile nu sint insa tinute la vedere, vinzarea lor fiind ilegala.
Oficialitatile iesene spun ca relatia cu moldovenii de peste Prut este delicata. Seful pietelor din municipiu spune ca cei care vind in cele doua piete din oras sint acceptati mai mult din spirit de fratie. "Legalitatea comertului pe care il fac acestia este discutabila, dar nu avem ce face si trebuie sa-i acceptam. Documentele pe care le prezinta acestia nu sint valabile la noi in Romania, exemplul fiind certificatul de producator prezentat de acestia. Produsele acestora sint verificate, in special pestele. In perioada aceasta calda, nu mai au voie sa comercializeze peste", a declarat Cristi Starica, directorul pietelor din municipiul Iasi.
Potrivit sursei mentionate, basarabenii care nu indeplinesc nici macar normele elementare pentru a putea desface produse in piata nu pot fi alungati din cauza pensionarilor. "Am intentionat de vreo citeva ori sa alungam persoane care nu aveau produse bune la vinzare, dar pensionarii au sarit cu gura pe noi sa-i lasam in pace. Eu chiar nu inteleg cum aceste persoane trec cite o suta de kilograme de mere prin vama si declara ca este pentru consumul propriu", puncteaza Cristi Starica.
"Nu ne bagam"
Nici inspectorii sanitar-veterinar nu se pot atinge de comerciantii moldoveni. Asa ca, iesenii care cumpara de la acesti comercianti risca sa se imbolnaveasca si sa nu stie de ce.
"Nu ne putem lua de acestia deoarece se stie ca sint protejati pe linie politica. Relatiile dintre cele doua tari sint destul de delicate si nu ne bagam noi in aceste treburi. In plus, moldovenii nu prea mai au la vinzare produse perisabile asa cum aveau in anii trecuti. Sint necajiti si ei", concluzioneaza si reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi.
Publicitate și alte recomandări video