Basarabenii, interesaţi să preia un hangar la Aeroport. Noi "vorbe" despre o sală polivalentă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Basarabenii, interesaţi să preia un hangar la Aeroport. Noi "vorbe" despre o sală polivalentă

GALERIE
aeroport
  • aeroport
- +

Consiliul Judeţean (CJ) vrea să concesioneze fosta clădire a Aviaţiei Utilitare şi peste 1,2 ha de teren din zonă către un transportator aerian de marfă. Firma care a depus cererea a fost înfiinţată cu doar trei zile înainte de a depune solicitarea la Aeroportul Internaţional Iaşi. Este vorba despre Heli Avia Service SRL, din Valea Adâncă.

 

Din adresa pe care compania a înaintat-o aerogării ieşene rezultă că Heli Avia Service SRL reprezintă interesele unor firme din Republica Moldova.

„Suntem interesaţi în obţinerea unui hangar de pe teritoriul aeroportului (chirie, leasing imobiliar, concesionare sau procurare. Preconizăm a utiliza imobilul dat în activitatea de producere din domeniul aviaţiei civile: staţie/organizaţie de deservire tehnică pentru elicoptere şi avioane”, se arată în adresa firmei către Aeroport.

Heli Avia Service SRL afirmă că are mandat să reprezintă interesele companiilor Aim Air SRL şi Aim Helicopter Plant SRL, ambele din Republica Moldova.

Cele două firme basarabene sunt interesate să identifice un aeroport menit „să servească în calitate de loc de dislocare pentru aeronavele companiei aeriene, precum şi loc de implementare a activităţii de producere în domeniul întreţinerii şi deservirii de aeronave”.

Potrivit site-ului companiei moldovene, Aim Air a fost înfiinţată în 2006 şi operează o flotă de elicoptere atât pentru transport pasageri (aerotaxi), cât şi pentru marfă. În perioada 2013 - 2015, firma a activat în Afghanistan ca subcontrator al unei companii canadiene, iar în 2014 a participat la activităţi de stingere a incendiilor de pădure în Turcia.

Solicitare de concesiune, pe repede înainte

Solicitarea Heli Avia fost făcută de 24 august 2018, la doar trei zile după ce firma a fost înfiinţată şi înainte de publicarea rezoluţiei în Monitorul Oficial (4 septembrie). Am încercat ieri să-l contactăm pe directorul societăţii (Sergiu Ciobanu), dar acesta avea telefonul închis.

În schimb, directorul aerogării ieşene, Cătălin Bulgariu, spune că necesarul de investiţii la fosta clădire a Aviaţiei Utilitare ajunge la cel puţin un milion de euro. Concesionarea face obiectul unui proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii plenului CJ în şedinţa ordinară de mâine.

„Se aprobă demararea procedurii în vederea concesionării, prin licitaţie publică, a terenului în suprafaţă de 12.907 mp şi a construcţiilor existente pe acesta în suprafaţă de 3.435 mp”, se precizează în proiect.

Concesionarea ar putea fi pe 49 de ani, iar nivelul minim al redevenţei va fi determinat prin întocmirea unui raport de evaluare. Ulterior, raportul şi concesionarea vor trece din nou prin plenul CJ.

Cresc tarifele de închiriere a spaţiilor extramuzeale

Pe ordinea de zi a plenului de mâine au fost incluse alte peste 40 de proiecte de hotărâre, iar majoritatea fac referire la activităţi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În schimb, un alt proiect vizează schimbarea directorului Direcţiei Judeţene de Pază şi Protecţie. Astfel, Dănuţ Podea va fi înlocuit cu Mihai Lucaci, începând cu 1 decembrie.

La sfârşitul lunii octombrie, Lucaci a câştigat un concurs în acest sens. O altă iniţiativă constă în creşterea cu până la 25% a tarifelor de închiriere a spaţiilor extramuzeale şi a spaţiilor expoziţionale ale unor obiective (muzee, case memoriale, monumente istorice) ce se află în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Nu în ultimul rând, un proiect de hotărâre introdus pe ultima sută de metri pe ordinea de zi prevede preluarea de către CJ a unei suprafeţe de 6,7 ha de teren de la comuna Miroslava pentru construirea unei Săli Polivalente în satul Brătuleni. Terenul se află în apropiere de rondul Uricani. Rămâne de văzut dacă CJ va avea şi finanţarea necesară dezvoltării unui astfel de proiect.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.