Basarabenii, interesaţi să preia un hangar la Aeroport. Noi "vorbe" despre o sală polivalentă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Basarabenii, interesaţi să preia un hangar la Aeroport. Noi "vorbe" despre o sală polivalentă

GALERIE
aeroport
  • aeroport
- +

Consiliul Judeţean (CJ) vrea să concesioneze fosta clădire a Aviaţiei Utilitare şi peste 1,2 ha de teren din zonă către un transportator aerian de marfă. Firma care a depus cererea a fost înfiinţată cu doar trei zile înainte de a depune solicitarea la Aeroportul Internaţional Iaşi. Este vorba despre Heli Avia Service SRL, din Valea Adâncă.

 

Din adresa pe care compania a înaintat-o aerogării ieşene rezultă că Heli Avia Service SRL reprezintă interesele unor firme din Republica Moldova.

„Suntem interesaţi în obţinerea unui hangar de pe teritoriul aeroportului (chirie, leasing imobiliar, concesionare sau procurare. Preconizăm a utiliza imobilul dat în activitatea de producere din domeniul aviaţiei civile: staţie/organizaţie de deservire tehnică pentru elicoptere şi avioane”, se arată în adresa firmei către Aeroport.

Heli Avia Service SRL afirmă că are mandat să reprezintă interesele companiilor Aim Air SRL şi Aim Helicopter Plant SRL, ambele din Republica Moldova.

Cele două firme basarabene sunt interesate să identifice un aeroport menit „să servească în calitate de loc de dislocare pentru aeronavele companiei aeriene, precum şi loc de implementare a activităţii de producere în domeniul întreţinerii şi deservirii de aeronave”.

Potrivit site-ului companiei moldovene, Aim Air a fost înfiinţată în 2006 şi operează o flotă de elicoptere atât pentru transport pasageri (aerotaxi), cât şi pentru marfă. În perioada 2013 - 2015, firma a activat în Afghanistan ca subcontrator al unei companii canadiene, iar în 2014 a participat la activităţi de stingere a incendiilor de pădure în Turcia.

Solicitare de concesiune, pe repede înainte

Solicitarea Heli Avia fost făcută de 24 august 2018, la doar trei zile după ce firma a fost înfiinţată şi înainte de publicarea rezoluţiei în Monitorul Oficial (4 septembrie). Am încercat ieri să-l contactăm pe directorul societăţii (Sergiu Ciobanu), dar acesta avea telefonul închis.

În schimb, directorul aerogării ieşene, Cătălin Bulgariu, spune că necesarul de investiţii la fosta clădire a Aviaţiei Utilitare ajunge la cel puţin un milion de euro. Concesionarea face obiectul unui proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii plenului CJ în şedinţa ordinară de mâine.

„Se aprobă demararea procedurii în vederea concesionării, prin licitaţie publică, a terenului în suprafaţă de 12.907 mp şi a construcţiilor existente pe acesta în suprafaţă de 3.435 mp”, se precizează în proiect.

Concesionarea ar putea fi pe 49 de ani, iar nivelul minim al redevenţei va fi determinat prin întocmirea unui raport de evaluare. Ulterior, raportul şi concesionarea vor trece din nou prin plenul CJ.

Cresc tarifele de închiriere a spaţiilor extramuzeale

Pe ordinea de zi a plenului de mâine au fost incluse alte peste 40 de proiecte de hotărâre, iar majoritatea fac referire la activităţi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În schimb, un alt proiect vizează schimbarea directorului Direcţiei Judeţene de Pază şi Protecţie. Astfel, Dănuţ Podea va fi înlocuit cu Mihai Lucaci, începând cu 1 decembrie.

La sfârşitul lunii octombrie, Lucaci a câştigat un concurs în acest sens. O altă iniţiativă constă în creşterea cu până la 25% a tarifelor de închiriere a spaţiilor extramuzeale şi a spaţiilor expoziţionale ale unor obiective (muzee, case memoriale, monumente istorice) ce se află în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Nu în ultimul rând, un proiect de hotărâre introdus pe ultima sută de metri pe ordinea de zi prevede preluarea de către CJ a unei suprafeţe de 6,7 ha de teren de la comuna Miroslava pentru construirea unei Săli Polivalente în satul Brătuleni. Terenul se află în apropiere de rondul Uricani. Rămâne de văzut dacă CJ va avea şi finanţarea necesară dezvoltării unui astfel de proiect.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.