anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Basarabenii, interesaţi să preia un hangar la Aeroport. Noi "vorbe" despre o sală polivalentă

GALERIE
aeroport
 • aeroport
- +

Consiliul Judeţean (CJ) vrea să concesioneze fosta clădire a Aviaţiei Utilitare şi peste 1,2 ha de teren din zonă către un transportator aerian de marfă. Firma care a depus cererea a fost înfiinţată cu doar trei zile înainte de a depune solicitarea la Aeroportul Internaţional Iaşi. Este vorba despre Heli Avia Service SRL, din Valea Adâncă.

 

Din adresa pe care compania a înaintat-o aerogării ieşene rezultă că Heli Avia Service SRL reprezintă interesele unor firme din Republica Moldova.

„Suntem interesaţi în obţinerea unui hangar de pe teritoriul aeroportului (chirie, leasing imobiliar, concesionare sau procurare. Preconizăm a utiliza imobilul dat în activitatea de producere din domeniul aviaţiei civile: staţie/organizaţie de deservire tehnică pentru elicoptere şi avioane”, se arată în adresa firmei către Aeroport.

Heli Avia Service SRL afirmă că are mandat să reprezintă interesele companiilor Aim Air SRL şi Aim Helicopter Plant SRL, ambele din Republica Moldova.

Cele două firme basarabene sunt interesate să identifice un aeroport menit „să servească în calitate de loc de dislocare pentru aeronavele companiei aeriene, precum şi loc de implementare a activităţii de producere în domeniul întreţinerii şi deservirii de aeronave”.

Potrivit site-ului companiei moldovene, Aim Air a fost înfiinţată în 2006 şi operează o flotă de elicoptere atât pentru transport pasageri (aerotaxi), cât şi pentru marfă. În perioada 2013 - 2015, firma a activat în Afghanistan ca subcontrator al unei companii canadiene, iar în 2014 a participat la activităţi de stingere a incendiilor de pădure în Turcia.

Solicitare de concesiune, pe repede înainte

Solicitarea Heli Avia fost făcută de 24 august 2018, la doar trei zile după ce firma a fost înfiinţată şi înainte de publicarea rezoluţiei în Monitorul Oficial (4 septembrie). Am încercat ieri să-l contactăm pe directorul societăţii (Sergiu Ciobanu), dar acesta avea telefonul închis.

În schimb, directorul aerogării ieşene, Cătălin Bulgariu, spune că necesarul de investiţii la fosta clădire a Aviaţiei Utilitare ajunge la cel puţin un milion de euro. Concesionarea face obiectul unui proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii plenului CJ în şedinţa ordinară de mâine.

„Se aprobă demararea procedurii în vederea concesionării, prin licitaţie publică, a terenului în suprafaţă de 12.907 mp şi a construcţiilor existente pe acesta în suprafaţă de 3.435 mp”, se precizează în proiect.

Concesionarea ar putea fi pe 49 de ani, iar nivelul minim al redevenţei va fi determinat prin întocmirea unui raport de evaluare. Ulterior, raportul şi concesionarea vor trece din nou prin plenul CJ.

Cresc tarifele de închiriere a spaţiilor extramuzeale

Pe ordinea de zi a plenului de mâine au fost incluse alte peste 40 de proiecte de hotărâre, iar majoritatea fac referire la activităţi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În schimb, un alt proiect vizează schimbarea directorului Direcţiei Judeţene de Pază şi Protecţie. Astfel, Dănuţ Podea va fi înlocuit cu Mihai Lucaci, începând cu 1 decembrie.

La sfârşitul lunii octombrie, Lucaci a câştigat un concurs în acest sens. O altă iniţiativă constă în creşterea cu până la 25% a tarifelor de închiriere a spaţiilor extramuzeale şi a spaţiilor expoziţionale ale unor obiective (muzee, case memoriale, monumente istorice) ce se află în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Nu în ultimul rând, un proiect de hotărâre introdus pe ultima sută de metri pe ordinea de zi prevede preluarea de către CJ a unei suprafeţe de 6,7 ha de teren de la comuna Miroslava pentru construirea unei Săli Polivalente în satul Brătuleni. Terenul se află în apropiere de rondul Uricani. Rămâne de văzut dacă CJ va avea şi finanţarea necesară dezvoltării unui astfel de proiect.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.