Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Basarabia: Victoria căii proprii

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Le-a trebuit 30 de ani basarabenilor pentru a rezolva chinuitoarea dilemă - Vest vs. Est. La alegerile din 11 iulie, noua generaţie născută după proclamarea independenţei a înclinat balanţa în favoarea Vestului. Ea nu a trăit umilinţele obedienţei faţă de Moscova, nu a vrut să le moştenească, iar în final a decis că duplicitatea nu este creatoare de istorie. 

A trebuit să treacă timpul unei generaţii pentru ca basarabenii să înţeleagă că dacă nu te eliberezi de povara fricii de Rusia, nu mai ai şanse de reuşită. La 11 iulie, basarabenii au ales nu să înfrunte Rusia, ci să se elibereze de povara propriei lor istorii. Dacă nu treci o probă majoră de curaj, e greu să-ţi mobilizezi energiile şi să te numeşti popor.

Ce rol a jucat România în acest proces lung şi chinuitor, de limpezire a voinţei basarabenilor? La un prim nivel de lectură a istoriei recente, România a jucat excesiv de prudent şi neinspirat în relaţiile cu statul vecin, tot din teama de a nu stârni ursul rusesc. Deci, frica ne-a paralizat atât pe noi, cât şi pe basarabeni. Aşadar, scor nul. Urmează asemănările de fond dintre elitele politice de extracţie comunistă, dominante în cele două ţări. Lor le putem imputa eşecurile majore şi întârzierile în definirea căii europene. Diferenţele sunt doar de ordin temporal, nu de fond. În România, tranziţia nu s-a încheiat, în ciuda integrării în Europa, rămânând măcinaţi de năravurile noastre orientale: corupţia, lipsa curajului, duplicitatea, întârzierea nepermisă a reformelor majore. De aceea România nu a fost un model demn de urmat pentru basarabeni. Şi nici nu este. Dar faptul constatării acestui dublu eşec - românesc şi basarabean - ne ajută să înţelegem că la origine sunt chiar partidele-pupile ale celor româneşti. Au eşuat, pe rând, toate dublurile basarabene ale social-democraţilor, pediştilor, ţărăniştilor, liberalilor, şi mai nou ale AUR-iştilor. Aceste eşecuri fac dovada totalei lipse de pregătire şi superficialităţii partidelor româneşti în raporturile lor cu Basarabia. Pe scurt, aceste partide nu au putut decât să construiască viziuni politicianiste, făcând astfel, cu inconştienţă, jocul Moscovei, care a speculat şi multiplicat neîncrederea basarabenilor în România. Toate trilurile patrioţilor de la Bucureşti au sunat fals şi s-au risipit ca o boare. Basarabia e prea complicată pentru mintea politicienilor noştri. În realitate, dacă ar fi avut maturitate ar fi înţeles că nu Basarabia e complicată, ci mintea lor e încâlcită. Ni se va spune, vezi Doamne, că acordarea cetăţeniei, a burselor pentru elevi şi studenţi, a ajutoarelor guvernamentale ori susţinerea parcursului european al Basarabiei au pregătit succesul de duminică. Dar cum se explică atunci că toate partidele aflate la guvernare la Bucureşti au eşuat sistematic în relaţia cu cele de la Chişinău? Miza acestui joc politic a fost unionismul. Iar acesta a fost inconsistent gândit şi prost aplicat. În plus, el a nesocotit inteligenţa basarabenilor, care au demonstrat că nu s-au frecat în zadar de celelalte naţii ale imperiului moscovit. A fost, în consecinţă, şi un eşec major de cunoaştere şi de evaluare din partea românească.

La finele unui ciclu istoric de vârsta unei generaţii, evaluând matur istoria mai veche - în speţă abandonarea neglorioasă a Basarabiei la ultimatumul din iunie 1940 - şi cea recentă - lipsa totală de expertiză a României în Basarabia - cetăţenii dintre Prut şi Nistru au decis că între Bucureşti şi Moscova trebuie să urmeze calea proprie, adică independenţa şi direcţia europeană. Nu a reuşit acest proiect mult prea coruptei clici masculine de la Chişinău, ci unei femei aparent fragilă, inteligentă şi hotărâtă, de a nu se lăsa ademenită nici de corifeii Moscovei, nici de emisarii Bucureştilor. Patrioţilor de profesie de la Bucureşti şi grupurilor de interese abonate la banii lui Plahotniuc (paiaţe politice, experţi de ocazie, ziarişti năimiţi etc.) nu le priesc că toate jocurile lor s-au risipit, iar de azi trebuie să bată la uşa Maiei Sandu.

Trezirea Basarabiei nu e opera politicienilor dâmboviţeni ori chişinăuieni, ci a discernământului popularţiei şi a inteligenţei acestei femei remarcabile, pe numele ei Maia Sandu. Ea nu a bătut nici drumul Moscovei, nici al Bucureştilor, ci acela către sufletul şi conştiinţa basarabenilor, care s-au săturat să-i tot „elibereze” alţii şi au învăţat că trebuie să crezi în tine însuţi ca să izbândeşti. Până acum au eşuat toţi cei care şi-au făcut din Basarabia jucăria intereselor lor: chirtocii, filaţii, dodonii, snegurii, băsiştii etc, adică toate speciile care au căzut examenul istoriei. Cu victoria Maiei Sandu şi a partidului ei începe regăsirea Basarabiei. Până acum Basarabia şi-a căutat izbăvirea în afară. Dar ce stat se construieşte doar cu proptele din exterior? Fără această reconstrucţie lăuntrică, soarta ţării ar fi continuat să rămână sub semnul improvizaţiei. Este de dorit ca lecţia de la 11 iulie să ne trezească şi pe noi, românii, din reveriile istoriei călduţe şi să ne îndrume spre o relaţie coherentă cu Basarabia.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri