Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Băsescu îi transmite lui Cazanciuc cererea de urmărire penală pentru Cristian David. 60.000 de euro, nejustificaţi

GALERIE
Cristian David
  • Cristian David
- +

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, joi, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, înştiinţând în acest sens şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a transmis joi, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, "pentru a se proceda conform legii".

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, legat de cererea de urmărire penală pentru fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Transmiterea de către şeful statului a cererii de urmărire penală către ministrul Justiţiei vine în urma solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din data de 26 februarie, privind formularea cererii de urmărire penală faţă de Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, în perioada 21 decembrie 2012 - 26 februarie 2014, "în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Cristian David a fost trimis preşedintelui Traian Băsescu, miercuri, de procurorul general Tiberiu Niţu.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Preşedintelui României referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de DAVID CRISTIAN, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în forma participaţiei improprii, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 297 Cod penal, raportat la art. 52 Cod penal, uz de fals, prevăzută de art. 323 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi fals în declaraţii, prevăzută de art. 326 Cod penal, raportat la art. 28 din Legea nr. 176/2010, cu aplicarea dispoziţiilor art. 38 alin. 1 Cod penal, fapte reţinute în referatul menţionat", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Parchetul general.

Procurorul şef al al DNA a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării preşedintelui României, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Cristian David, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, s-a arătat într-un comunicat de presă de miercuri al DNA.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire împrumut", de la mama sa.

Mama lui Cristian David a fost audiată, miercuri, la DNA, surse judiciare declarând, pentru MEDIAFAX, că aceasta are calitatea de suspect în dosarul fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Georgiana Dumitrescu a stat la DNA câteva zeci de minute, iar la ieşire nu a dorit să facă precizări nici despre calitatea ei în dosar, şi nici despre acuzaţiile care i-au fost aduse la cunoştinţă.

Conform aceloraşi surse, mama lui David este suspectată de fals şi complicitate la abuz în serviciu.

Fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David a declarat, pentru MEDIAFAX, că a demisionat din calitatea de membru al PNL, pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor DNA şi că are toată disponibilitatea să prezinte datele care să clarifice situaţia.

El a reacţionat astfel după ce DNA a anunţat că a cerut cere de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.

Cristian David şi-a dat demisia, miercuri, şi din funcţia de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri