Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Băsescu: Nişte ziarişti nu sunt opinia publică. Reţinerile se fac prin mijloace necinstite

GALERIE
basescu traian
  • basescu traian
- +

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre „spectacolul cătuşelor” pe care DNA l-a oferit în ultimele luni publicului. Băsescu afirmă că arestările preventive „încalcă orice normă a drepturilor omului”, criticând dur afirmaţia preşedintei ÎCCJ, Livia Stanciu, potrivit căreia Curtea Supremă va fi un partener al DNA.

„Există multe probleme în justiţie (...) Nişte ziarişti nu sunt opinia publică şi eu cred că sunt ziarişti care intoxică opinia publică . Sunt şi destui oameni care îi cred. În mandatele mele, crearea unui sistem care să se îndrepte către statul de drept a fost un obiectiv major, nu pot să zic că am făcut ceva. Am stimulat. Parte din ei i-am ales. La ultima numire n-am mai putut că a trebuit să partajez cu Ponta numirile.

Văd nişte efecte ale noului Cod Penal şi nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive. Mă uitam, stăteam ca om care ştie ce înseamnă forţa statului când se aşează pe unul, un om căruia i-au pus cătuşele, la sfârşitul mandatului meu au fost foarte multe denunţuri, dar în timpul mandatului meu nu prea au fost (...).

Este un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă. Gândiţi-vă la un om care a fost reţinut şi urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă şi cu informaţiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci aşa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieşea cu cătuşele la mâini la emisiunea unui anumit realizator, un element de presiune formidabilă. Se duce la ÎCCJ, dar delaţiunile se răspândesc în presă şi judecătorul e în faţa opiniei publice. Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare, avocaţii n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA de caz, Curte de Conturi, SRI, presă, n-are nicio şansă. Denunţul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Ori, eu nu pentru tipul acesta de justiţie am luptat şi nu s-a întâmplat până cu două luni înainte de terminarea mandatului meu. Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie. Ştiţi cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituţiilor statului pe el. Am văzut declaraţia preşedintei ÎCCj că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supăraţi, ce şanse mai are omul ăsta? Ce şanse mai are un om care are instituţiile astea pe el şi se duce la ÎCCJ ştiind că preşedinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio şansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine şi spune noi suntem partenerii voştri. Luaţi 3 delaţiuni şi băgaţi-l la beci până recunoaşte delaţiunile. La Şova, care au distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l ştiu de când era copil, îi găseşti tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obţinerii mărturisirii înalcă orice normă a drepturilor omului”, a declarat Băsescu.

Fostul şef al statului a declarat că în timpul mandatului său nu se întâmplau astfel de „abuzuri”, referindu-se la arestările preventive.

„Nu se făceau aşa. Văd foarte mulţi oameni incorecţi în relaţia cu mine care spun: păi tu i-ai făcut. Fraţilor, în mandatul meu nu se întâmpla. Năstase, Remeş, Fenechiu, Fenechiu era ministru. Moda arestărilor a început la perioada de terminare a mandatului meu. E şi o pasiune a şefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar să îşi mai ia un mandat. Astfel de abordări nu vor face decât rău justiţiei pentru că se va decredibiliza în timp (...) Un om ţinut în arest în mod abuziv fără probe concrete, este torturat. În codiţiile de la arestul de la IGP asta înseamnă tortură. Eu nu voi renunţa de dragul de a părea unul care e, domne, e cu justiţia orice s-ar întâmpla, justiţia trebuie să aplice legea. Ce îţi e să îl ţii sub supraveghere? (..) Nu discut acum despre cazul Elenei Udrea, ci despre ceea ce mie mi se pare inuman”, a continuat fostul preşedinte.

b1.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri