Bătaie de joc față de cetăţenii cu spirit civic. Amendă pentru sesizarea unui posibil furt
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Bătaie de joc față de cetăţenii cu spirit civic. Amendă pentru sesizarea unui posibil furt

GALERIE
camion cu lemne
  • camion cu lemne
- +

O tânără din Iaşi, angajată a unei companii de IT, a primit o amendă de 500 de lei după ce a sesizat un posibil transport ilegal de lemne. Tânăra a verificat numărul de înregistrare pe aplicaţia Inspectorul Pădurii şi i s-a recomandat să sune la 112. „Mi se pare nedrept că cetăţenii nu sunt încurajaţi să sesizeze astfel de cazuri“, ne-a spus Iulia Cojocea.

Dorinţa de a sesiza un posibil caz de furt i-a adus unei tinere o amendă de 500 de lei. Iulia Cojocea, o tânără de 29 de ani, angajată a unei multinaţionale din Iaşi, s-a ales cu amendă după ce a anunţat la Poliţie că numărul de înmatriculare al unui ve­hicul care transportă lemne nu declarase autorităţilor transportul. La câteva zile după sesizare, tânăra a primit acasă o amen­dă de 500 de lei pentru că ar fi folosit abuziv serviciul 112.

„Mi se pare nedrept“

De aproximativ un an, Ministerul Me­diului a lansat o aplicaţie informatică denumită Inspectorul Pădurii, încurajând ce­tăţenii să verifice, cu ajutorul ei, numerele de înmatriculare ale vehiculelor care transportă lemne. Autorităţile speră, astfel, să identifice transporturile ilegale de lemne.

Una dintre persoanele care folosesc aplicaţia este Iulia Cojocea, care, de altfel, în trecut, a şi sesizat oamenilor legii transporturi de lemne ce s-au dovedit, ulterior, ilegale. Pe 28 octombrie, tânăra mergea cu maşina către Pojorâta, judeţul Suceava. În zona Câmpulung Moldovenesc a observat un vehicul format dintr-un cap de TIR şi semiremorcă ce transporta lemne.

„Am verificat numărul respectiv pe aplicaţia Inspectorul Pădurii şi scria acolo că nu e nimic înregistrat pe numărul respectiv şi să contactez 112. Am sunat la 112 şi doam­na respectivă a luat şi ea numărul pe care i l-am dat, l-a verificat în baza de date şi, de asemenea, mi-a zis că nu a gă­sit nimic înregistrat cu numărul respectiv şi că îmi face legătura cu Poliţia“, ne-a povestit Iulia.

Tânăra ne-a mai relatat că a discutat telefonic cu un reprezentant al Poliţiei din Câmpulung, care i-a spus că va merge la faţa locului pentru a face ve­rificări. Ulterior, a fost sunată de la Poliţie să i se ceară datele de contact.

„Am întrebat pentru ce are nevoie şi mi-a zis că trebuie să îmi trimită un răspuns oficial la sesizarea făcută. Zilele trecute am primit o recomandată de la Poliţia din Câmpulung în care se spune că am fost amendată cu 500 de lei pentru că am sesizat abuziv serviciul 112. Am sunat azi la Poliţia din Câmpulung şi mi-au zis că eu am verificat numărul de la capul de TIR, şi nu de la semiremorca care transporta lemne“, ne-a mai povestit tânăra.

Plângere în instanţă

Aceasta a spus că a mai sesizat posibile transporturi ilegale de lemne, inclusiv în municipiul Iaşi, şi că niciodată nu a a pri­mit un răspuns cu privire la modul în care s-a concretizat sesizarea sa.

„Oricum am să sun din nou, de fiecare dată când voi avea suspiciuni. Mi se pare nedrept că nu se încurajează acest lucru, şi mai ales în zona Suceava, unde sunt atâtea cazuri, şi când mergi pe acolo, toate pădurile sunt defrişate. Nu mi se pare corect să se spună că am ocupat abuziv serviciul 112, nu pot spune că am ţinut linia ocupată pentru ceva ce, nu ştiu, a fost total inutil. Chiar mi se pare nedrept“, ne-a mai spus tânăra.

De la Poliţia Câmpulung, tinerei i s-a spus că vehiculul respectiv înregistrase transportul de lemne pe numărul de înmatriculare al semiremorcii, şi nu pe cel al capului de TIR, pe care tânăra îl verificase în aplicaţie. Din acest motiv, poliţiştii din Suceava au consi­derat că Iulia Cojocea trebuie să primească o amendă de 500 de lei chiar dacă sancţiunile pentru folosirea abuzivă a serviciului 112 pornesc de la un simplu avertisment. Tânăra ne-a precizat că va formula plângere în instanţă împotriva amenzii.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava ne-au precizat că se vor face verificări cu privire la acest caz. Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, ne-a precizat că, în Suceava, sunt frecvente aceste cazuri deoarece se întâmplă adesea ca cetăţenii să verifice în aplicaţie numărul de înmatriculare al capului trăgător al vehicului, iar avizul de transport să fie acordat pe nu­mărul semiremorcii.

„La nivelul instituţiei s-a recomandat, în special unităţilor de mediul rural, să se ţină cont de aceste situaţii atunci când se aplică legea. Cu privire la cazul prezentat, se vor face verificări cu privire la modul de acţiune la eveniment. Din păcate, cu privire la sancţiunea contravenţională, singura îndrituită conform legii să schimbe cuantumul amenzii sau să o anuleze este instanţa de judecată. Am mai avut situaţii de genul acesta şi, în instanţă, li s-a dat prioritate apelanţilor“, ne-a spus Epureanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.