anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Bataie de joc in Iasi: 2,5 milioane de euro "batute" de grindina, prostie si birocratie

GALERIE
lansare rachete antigrindina Cotnari 033
 • lansare rachete antigrindina Cotnari 033
- +

„Unde nu-i cap vai de picioare”, spune un vechi proverb românesc. Oficialii din ministerul Agriculturii par însă să nu îl cunoască. Cu toate că în judeţ avem mijloacele necesare să combatem eficient grindina, persoanele responsabile nu au putut face nimic din cauza ministerului Agriculturii. Pentru că nu au fost contractate la timp serviciile unui operator specializat, Centrul Antigrindină, care a costat 2,5 milioane euro, nu a putut lansa rachete să disperseze norii, motiv pentru care la sfârşit de săptămână şase comune au fost lovite de grindină. 16.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate grav, iar pe 7.000 hectare dintre acestea trebuie efectuate reînsămânţări.

 

Peste 16.000 de hectare de culturi agricole din judeţ au fost afectate de grindină săptămâna trecută din cauza unor hârtii. Deşi până în prezent au fost alocate circa 2,5 milioane euro pentru construcţia Centrului care să păzească agricultura ieşeană de grindină şi ploi torenţiale, prima misiune din 2013 s-a dovedit a fi un eşec total. Ploile abundente şi grindina s-au abătut asupra a şase comune ieşene, însă chiar dacă dispunem de infrastructură pentru alungarea norilor, nicio rachetă nu a fost lansată. Comunele afectate au fost: Probota, Vlădeni, Cepleniţa, Cotnari, Coanele Caprei şi Răducăneni
 
Ce spun fermierii
 
Agricultorii recunosc că nu se pot împotrivi fenomenelor meteorologice, dar nu pot să înţeleagă cum de există soluţii la îndemână, dar nu sunt folosite. „Neglijenţa unora înseamnă pierderea altora. Centrul Antigrindină nu a lansat nicio rachetă, nu ştiu, n-au permis, n-au avut rachete, ideea este că nu şi-au făcut treaba”, a spus Vasile Lungu, patronul Astra Trifeşti. Din tabăra cealaltă, şeful Centrului Antigrindină din Dancu aruncă vina la un nivel mai înalt şi spune că vinovat este sistemul care a făcut ca până la această dată, deşi ne aflăm în cea mai riscantă perioadă a sezonului de vârf, să nu fie semnat contractul cu operatorul care să lanseze rachetele în caz de pericol. Astfel, vina ar aparţine Ministerului Agriculturii, care este autoritatea contractantă pentru toate centrele zonale din ţară, deoarece nu a definitivat atribuirea contractelor către operatori specializaţi în domeniu.
 
7.000 hectare de culturi, distruse total
 
 
Potrivit datelor obţinute de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, peste 16.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de grindină, din care 7.000 de hectare sunt compromise total, de pe celalalte hectare fiind posibilă o recoltă cu 30% diminuată. Investiţia care ar fi putut salva culturile există, responsabilii aruncă vina în curtea gurvernanţilor, iar cei dezavantajaţi vor fi, din nou, fermierii, care trebui să scoată alţi bani din buzunar pentru a avea cât de cât producţie. „Ştim de nemulţumirea fermierilor, dar noi nu avem permisiunea de a lansa rachetele, de această activitate ocupându-se o firmă specializată, cu care Ministerul Agriculturii urmează să semneze contractul. Cam aşa se întâmplă în fiecare an, se întârzie cu licitaţia şi riscăm să avem pierderi. În acest an am avut ghinionul să cadă grindina înainte să fie semnat contractul. Cât despre fermieri, nu ştiu dacă o să poată primi vreo despăgubire”, ne-a spus Valerică Moldoveanu, directorul Centrului Zonal Antigrindină din Dancu. Moldoveanu spune că a pus la dispoziţia ministerului toate documentele necesare, rachetele şi lansatoarele există, dar nu are cine să le lanseze din cauza sistemului românesc de atribuire a contractelor publice.
 
„Suntem prea mici”
 
Singura soluţie văzută de Moldoveanu este ca centrele zonale antigrindină sau măcar Direcţia Generală Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor să devină autoritate contractantă. „Eu zic că problema nu a fost la bani, ci la licitaţie, care a fost tergiversată. Chiar dacă ai bani puţini, dai drumul la proiect, ca să nu existe riscuri şi la o suplimentare a bugetului aloci diferenţa de bani. Eu consider că dacă eram noi autoritate contractantă nu se întâmpla aşa ceva”, a concluzionat Moldoveanu. Una din cele mai afectate comune în urma căderii grindinii a fost Coarnele Caprei, unde peste 70% din culturile agricole sunt compromise definitiv şi trebuie reînsămânţate. „Am înţeles că nu s-au semnat nişte hârtii şi nu au putut fi lansate rachetele. Noi nu ne putem pune cu Dumnezeu, suntem prea mici, dar cu puţină atenţie poate scăpam. La început am crezut că toate culturile din Coarnele Caprei sunt compromise, circa 2.200 de ha, acum doar 20-30% mai sunt recoltabile, restul trebuiesc întoarse. Unii fermieri s-au apucat deja să reînsămânţeze”, ne-a spus Constantin Grigoraş, primarul din Coarnele Caprei.
 
Costul poate scădea la jumătate
 
Paradoxul situaţiei este dat de faptul că Centrul are un punct de lansare funcţional chiar în Coarnele Caprei, anul trecut fiind lansate de acolo vectori care au dispersat norii şi au salvat din culturi. În total, anul trecut au fost lansaţi 250 de vectori de la toate punctele de lansare din judeţ. Lansarea rachetelor plus salariile celor patru angajaţi ai Centrului din Dancu au scos, anul trecut, de la bugetul de stat peste 2,9 milioane lei, în condiţiile în care costul “salvării” unui hectar de teren agricol de la grindină a fost evaluat la 70 lei. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a întâmpinat dificultăţi în acordarea contractului. Soluţii ar exista, spune Valerică Moldoveanu, însă propunerile nu sunt deloc pe placul guvernanţilor, dovadă vie fiind lipsa de implicare în continuarea investiţiei. “În afară de tergiversarea licitaţiilor, mai este o problemă cu stagnarea investiţiei. Eu am zis tot timpul, chiar dacă se mai cheltuiesc nişte bani pe continuarea realizării celorlalte puncte de lansare, ar scădea din costul «salvării» unui hectar până la 35 lei, ceea ce ar face ca valoarea contractelor să scadă”, a punctat Valerică Moldoveanu. 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.