anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bătaie de joc! NICI autostradă, NICI spital de urgenţă în „oferta“ Guvernului pentru Iaşi

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

Dacă îi prindeţi pe miniştri prin judeţ, aveţi toate motivele să îi puneţi pe fugă! Marile proiecte ale Iaşului, pe care candidaţii la Parlament ni le-au vânturat în campanie încât ziceai că după alegeri vor şi pune imediat mâna pe lopată, nu există pur şi simplu pe lista de priorităţi a Guvernului PSD-ALDE. Finanţările prevăzute în bugetele de investiţii ale ministerelor, făcute publice ieri de Guvern, sunt practic inexistente în judeţ. Cu toate că proiectul Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) a ajuns într-o etapă ceva mai avansată faţă de ceilalţi ani, o referinţă strictă la acesta nu există în bugetul Ministerul Sănătăţii, iar autostrada Iaşi - Târgu Mureş nici măcar ca perspectivă pentru anii 2018-2019 nu este trecută la priorităţi la Ministerul Transporturilor, deşi în campanie s-a promis cu totul altceva. În acelaşi timp, Aeroportul Internaţional este lăsat de izbelişte, în ciuda dezvoltării şi creşterii substanţiale a traficului de pasageri din ultimii ani. Din cele peste 25 de bugete ale ministerelor, Iaşul apare nominalizat doar în trei la nivel de investiţii: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Transporturilor (MT). Însă, în cea mai mare parte, sumele sunt derizorii. La fel ca în ceilalţi ani.

În total, propunerile de alocări pentru Iaşi ajung la circa 165 milioane lei. Cea mai mare sumă apare în bugetul MT, unde sunt propuse 152 milioane lei pentru continuarea lucrărilor în cadrul proiectului „Varianta de ocolire a municipiului Iaşi eta­pa I - varianta Sud“, adică tronsonul actual. Deocamdată, nu este clar ce lucrări ar putea fi finanţate cu aceşti bani.

„E zi liberă astăzi şi nu am cu cine să vorbesc la minister sau la compania de drumuri. Noi trimitem anual solicitări pentru finanţarea restul obiectelor de făcut în etapa I a variantei ocolitoare, atât pentru proiectare cât şi pentru execuţie“, ne-a declarat ieri Ovidiu Laicu, director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

În cadrul acestui proiect mai sunt de efectuat lucrări la iluminatul public şi parcarea de pe porţiunea de variantă de trafic greu deja dată în circulaţie, pentru finali­zarea acestei variante (inclusiv pe zona Poitiers - Trei Fântâni) şi pentru construirea variantei de trafic uşor (inclusiv penetraţie cartier Dacia). Necesarul de finanţare în cazul tuturor componentelor rămase de executat se ridică la circa 500 milioane lei, conform fişei de proiect care apare în bugetul MT. Alocarea ministerului este însă sub o treime din acest minim necesar.

Bani pentru universităţi

Iaşul apare cel mai des în bugetul de investiţii la MEN, dar sumele sunt derizorii. Astfel, la Universitatea Agronomică sunt prevăzuţi circa 9,5 milioane lei pentru un cămin (200.000 lei), spaţii de învăţă­mânt tehnologia prelucrării produselor agricole (9.000.000 lei), spaţii de învăţă­mânt pentru procesul didactic de la disciplinile de echitaţie şi tehnologia creşterii cabalinelor (100.000 lei), dar şi la Facultatea de Bioinginerie Medicală (28.000 lei), pentru mansardarea clădirii laboratorului didactic şi cercetare pentru virusologie (50.000 lei).

În toate cazurile, vorbim de lucrări în continuare şi cu un necesar de finanţare pentru finalizare de ordinul milioanelor de lei, astfel că alo­cările sunt nesemnificative.

La Universi­tatea „Al.I. Cuza“ este o propusă o sumă de 3,8 milioane lei (cămine studenţeşti), în contextul în care fondurile necesare afe­rente acestor proiect tind spre 50 milioane lei.

Iaşul mai apare şi în bugetul de investiţii la Ministerul Apelor, dar mai mult în bătaie de joc. Astfel, este prevăzută suma de 150.000 lei pentru amenajarea râului Jijia (Iaşi şi Botoşani), în contextul în care investiţia propriu-zisă, de aproape 600 mi­lioane lei, a fost amânată până după anul 2020.

În ceea ce priveşte alte cheltuieli, Iaşul va primi prin legea bugetului de stat o sumă de aproape 900 milioane lei, cea mai mare parte a acestei sume fiind pentru cheltuieli descentralizate la nivelul comunelor şi oraşelor (circa 90%, aici fiind incluse şi salariile din învăţământ), iar restul vizează susţinea sistemului de protecţie a copilului, a persoanelor cu handicap, a programului de furnizare produse în şcoli sau cheltuieli în învăţământul special.

Trei amendamente propuse de liberali

În replică, parlamentarii PNL de Iaşi au anunţat că vor susţine la dezbaterile din legislativ pe bugetul de stat trei amendamente punctuale, legate de autostrada Iaşi - Tg. Mureş, Aeroportul Internaţional şi Şosea­ua de centură.

În primul caz, liberalii vor actualizarea studiilor de fezabilitate (198 mi­lioane lei), precum şi proiectul tehnic şi autorizaţie de construire pentru tronsonul Târgu Mureş - Ditrău (40 mi­lioane lei).

La Ae­roport, grupul PNL Iaşi vrea alocarea a 45 milioane lei pentru realizarea terminalului cargo, a platformei de parcare şi a căii de rulare în partea de nord a obiectivului.

Pentru Şoseaua de centură, liberalii solicită 358 mi­lioane lei în cazul finalizării lucrărilor de construire a variantei de ocolire pe partea de sud, inclusiv zona Poitiers - strada Trei Fântâni.

„În acest moment, PIB-ul pe cap de locuitor al Regiunii de Nord-Est este cu 40% mai mic decât media naţională. Contribuţia Regiunii de Nord-Est la PIB este de 10,6%, în condiţiile în care este cea mai mare regiune de dezvoltare a Româ­niei. Doar 3% din investiţiile străine directe sunt în zona noastră, deşi aici trăieşte 25% din populaţia ţării. Rata de emigraţie este cea mai mare în Regiunea de Nord-Est, la nivelul întregii Românii“, a explicat deputatul PNL Marius Bodea necesitatea apro­bării acestor amendamente.

Lista primarului

Cele trei proiecte susţinute de liberali figurează şi într-o scrisoare trimisă de către primarul Iaşului, Mihai Chirica, către toţi parlamentarii ieşeni, în care edilul-şef solicită sprijin de la aceştia. Pe lista primarului se mai află Spitalul Regional de Urgenţă, parcul industrial Fortus, locuinţe ANL, investiţii în spitale, reabilitarea unor monumente istorice şi amenajarea de terenuri de sport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.