Bătaie de joc: Primăria nu eliberează adeverinţe cetăţenilor pentru că nu a terminat lucrările de cadastru
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Bătaie de joc: Primăria nu eliberează adeverinţe cetăţenilor pentru că nu a terminat lucrările de cadastru

GALERIE
primarie taxe iasi
  • primarie taxe iasi
- +

O ieşeancă se luptă să obţină o banală adeverinţă cu ajutorul judecătorilor. Ea a câştigat în primă instanţă.

Primăria a ajuns să-şi invoce propria indolenţă pentru a nu răspunde cererilor depuse de cetăţeni. O ieşeancă a fost nevoită să se adreseze instanţei, ca aceasta să oblige municipalitatea să-i elibereze o adeverinţă.

S-au împlinit deja doi ani de când E.D. a cerut adeverinţa şi în curând se va împlini anul de când femeia umblă prin instanţe. Tribunalul i-a dat o sentinţă favorabilă, dar, joia trecută, municipalitatea a declarat recurs.

E.D. deţine în municipiu un teren în suprafaţă de 506 mp, dar în acte, terenul are doar 438 mp. Diferenţa de 68 mp nu permite înscrierea terenului în cartea funciară. În cazul neconcordanţelor între situaţia din acte şi cea reală, legea prevede o posibilitate de acţiune.

La dosarul necesar înscrierii în cartea funciară se ataşează o adeverinţă emisă de primărie, prin care se atestă că prezumtivul proprietar plăteşte taxele şi impozitele locale pentru acel teren şi că suprafaţa în cauză nu face parte din domeniul public.

O astfel de adeverinţă a cerut şi E.D. A fost însă refuzată, motivul invocat de Direcţia Arhitectură şi Urbanism din cadrul Primăriei fiind acela că nu au fost terminate încă lucrările de cadastru sistematic în municipiu.

Femeia a revenit cu o adresă, în care a indicat şi prevederile concrete ale legii cadastrului: se înscrie în cartea funciară posesia, iar ulterior, când este gata şi înregistrarea sistematică, se intabulează dreptul de proprietate. Degeaba; răspunsul a fost din nou negativ.

Nefinalizarea lucrărilor de cadastru sistematic a fost şi argumentul invocat de municipalitate în instanţă. Magistraţii Tribunalului au constatat însă că acest lucru nu are nicio legătură cu cererea femeii, ea solicitând informaţii care există la nivelul Primăriei.

E.D. ceruse pur şi simplu o adeverinţă că plăteşte impozit pe 506 mp de teren şi că terenul nu aparţine domeniului public, care este atestat printr-o hotărâre de guvern detaliată. Dacă adeverinţa îi va folosi femeii sau nu, nu mai este treaba municipalităţii.

"Instanţa reţine că pretenţia privind obligaţia de a face este fondată. Competenţa în înscrierea notării posesie în cartea funciară revine Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Aşadar, pârâţii nu au căderea să cenzureze solicitarea reclamantei atâta timp cât datele la care a făcut referire rezultă din evidenţele lor", au precizat magistraţii Tribunalului, care au obligat Primăria să elibereze adeverinţa solicitată.

Dacă recursul înaintat de municipalitate va fi respins, Primăria va trebui să plătească şi 1.550 lei cheltuieli de judecată. Din banii ieşenilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.