Bătaie în instanță pe cimitirul din Coarnele Caprei. Ce spun judecătorii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Bătaie în instanță pe cimitirul din Coarnele Caprei. Ce spun judecătorii

GALERIE
cimitir, coarnele caprei
 • cimitir, coarnele caprei
- +

Cimitirul din Coarnele Caprei a devenit subiect de dispută între primăria comunei şi parohia "Înălţarea Domnului" din localitate. Biserica revendică cimitirul, afirmând că el a fost amenajat pe terenuri donate de enoriaşi în urmă cu aproape 85 de ani. De cealaltă parte, reprezentanţii primăriei afirmă că terenul aferent cimitirului a aparţinut comunei încă din 1910. Magistraţii Judecătoriei Hârlău au tranşat disputa invocând prevederile legii, dar bătălia continuă în faţa Tribunalului.

Construirea bisericii din satul Coarnele Caprei a fost finalizată în 1937, dată la care a fost înfiinţat şi cimitirul parohiei. Reprezentanţii parohiei au afirmat că terenul de 1,5 ha aferent acestuia ar fi fost primit ca donaţie din partea unei mănăstiri, fără a putea prezenta însă vreun act în acest sens. Ca urmare, ei au cerut ca dreptul de proprietate să le fie recunoscut prin uzucapiune. Conform legii, persoana care deţine şi foloseşte de bună-credinţă un bun imobil timp de cel puţin 30 de ani, poate cere să-l primească în proprietate. Or, cimitirul este folosit exclusiv de parohie, care a efectuat şi acţiuni ca proprietar, cum ar fi înlocuirea vechiului gard de sârmă ghimpată cu unul din fier forjat, pe temelie de beton.

În faţa acestui argument, reprezentanţii primăriei Coarnele Caprei au replicat că uzucapiunea poate fi aplicată doar în cazul terenurilor aflate în circuitul civil. Or, dimpotrivă, terenul ar face parte din domeniul public al primăriei încă din 1910. Dreptul parohiei asupra cimitirului ar fi astfel doar unul de folosinţă şi administrare. Reprezentanţii primăriei au depus în instanţă şi o copie după hotărârea de guvern din 2001, care atestă domeniul public al judeţului Iaşi, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor componente.

Magistraţii Judecătoriei Hârlău au apreciat că nu sunt îndeplinite toate condiţiile impuse de lege pentru uzucapiune şi au decis respingerea acţiunii înaintate de parohie. Aceasta a declarat apel împotriva sentinţei, la termenul de ieri făcând noi precizări la dosar.

Acţiunea parohiei din Coarnele Caprei nu este singura de această natură. Pe rolul Tribunalului se află şi un proces între biserica "Sf. Constantin şi Elena" din satul Alexandru cel Bun şi primăria comunei Vlădeni, în care parohia revendică de asemenea cimitirul. Judecătoria a respins, ca primă instanţă, acţiunea, pe acelaşi considerent: cimitirul face parte din domeniul public al localităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X