Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bătălia pentru un post de „vice”: o incursiune în culisele politicii de “Bahlui”

GALERIE
CJ and Primarie Iasi
  • CJ and Primarie Iasi
- +

În acelaşi timp cu lupta pentru câştigarea fotoliului de primar al municipiului sau de preşedinte al Consiliului Judeţean, în culise se trag sfori pentru ocuparea unei funcţii de viceprimar sau vicepreşedinte. Partidele care îşi dispută fotoliile sunt PNL şi PSD. Cine sunt pretendenţii cu cele mai mari şanse?

 

Alegerile locale vor aduce noi garnituri de conducere în eşalonul doi al Primăriei şi Consiliului Judeţean (CJ). În culise se desfăşoară, mai mult tacit,o „bătălie a adjuncţilor” între pretendenţii la funcţia de viceprimar sau cea de vicepreşedinte al CJ. Liderii partidelor evită acum să se pronunţe tranşant asupra acelor persoane care vor fi susţinute pentru astfel de posturi. Motivul e unul simplu: scopul este de a-i ţine pe toţi concentraţi asupra campaniei electorale în încercarea de a maximiza scorul electoral. După discuţii cu mai mulţi lideri politici, care au preferat pe moment să nu comenteze oficial astfel de lucruri, „Ziarul de Iaşi” a alcătuit o listă scurtă cu politicienii care au cele mai mari şanse să devină următorii viceprimari sau vicepreşedinţi ai Iaşului.

Cel puţin trei nume pentru două funcţii de viceprimar

Actualii viceprimari ai Iaşului, Gabriel Harabagiu (PSD) şi Radu Botez (ALDE), nu vor mai ocupa această funcţie după 27 septembrie. Primul ar putea rămâne în Primărie pe poziţia de administrator public, dată fiind relaţia sa apropiată cu primarul Mihai Chirica, dacă edilul va prinde cel de-al doilea mandat. În schimb, în cazul lui Botez, este puţin probabil ca partidul său să mai treacă pragul electoral. De altfel, actualele sondaje, indiferent de care partid le-a comandat, arată că cea mai plauzibilă variantă este un Consiliu Local (CL) format din reprezentanţi a doar trei partide: PNL, USR-PLUS şi PSD. Liberalii pot miza pe cel puţin o funcţie de viceprimar, iar acest post pare deja antamat de Daniel Juravle, potrivit unor surse din partid, dar „jocurile încă nu sunt făcute” – după cum ne-a spus ieri un lider al filialei.

Juravle are doi concurenţi puternici în PNL: Eduard Boz (liderul grupului PNL în actualul deliberativ) şi Ciprian Bostan (consilier local). Juravle (34 de ani), absolvent de administraţie publică, este şef al Biroului de cooperare economică din Primărie, administrator neexecutiv la Salubris, şi acţionar în două firme, conform declaraţiei de avere depuse în acest an. În acelaşi timp, Juravle este vicepreşedinte al Asociaţiei Destination Iaşi. Despre Juravle, apropiaţii săi din partid spun că a renunţat la un job foarte bine plătit în SUA (manager restaurant) pentru a face o carieră administrativă (şi politică) la Iaşi. Boz (35 de ani) este de profesie avocat, dar, mai nou, vinde măşti de protecţie şi face studii de fezabilitate pentru reţele de distribuţie cu gaz. „Ziarul de Iaşi” a arătat, recent, că Boz a devenit asociat în firma Envi Grup Proiect Consult SRL, societate care, la începutul pandemiei Covid-19, a încheiat 17 contracte pentru furnizare de măşti la instituţii publice. În acelaşi timp, firma a „împuşcat”, în doar 10 zile, patru contracte cu patru primării diferite pentru studii aferente înfiinţării unor reţele de gaz. În total, din vânzarea de măşti şi studii pe gaz, firma a semnat contracte de peste 550.000 lei. Bostan (52 de ani), de profesie economist, este actual consilier local şi membru al Comisiei de urbanism. Într-un raport făcut de Asociaţia „CIVICA”, pentru perioada 2016 – 2019, Bostan a fost declarat „cel mai activ consilier local”.

Liberalul s-a remarcat în politică odată cu intrarea în CL în anul 2016, cariera lui fiind mai degrabă în mediul privat, în prezent fiind director la două firme de consultanţă şi manager de dezvoltare la un lanţ de retail. În cazul în care liberalii vor avea ambele posturi de viceprimar – lucru relativ posibil dacă în CL vor intra doar trei partide -, surse din PNL spun că doi dintre cei trei politicieni enumeraţi mai sus vor ocupa aceste funcţii. În ceea ce priveşte celelalte două partide, ideea ca PSD să ofere un viceprimar este inexistentă, iar la USR-PLUS gândurile unei alianţe post-alegeri cu PNL sunt acum prea îndepărtate pentru ca liderii celor două formaţiuni să nominalizeze, nici măcar pe surse, un pretendent la funcţia de viceprimar. Dacă în CL va intra şi alt partid faţă de cele trei enumerate mai sus, probabilitatea ca această organizaţie să desemneze al doilea viceprimar este destul de ridicată. Acest lucru este probabil pentru că partidul cu cele mai multe mandate ar avea nevoie de sprijin pentru a forma o majoritate în CL, iar „preţul” ar fi un post de viceprimar.

Situaţia încâlcită la CJ: rezultatele sunt imprevizibile

Dacă, la Primărie, sondajele sunt ceva mai clare, la Consiliul Judeţean (CJ) alta este situaţia. Cele trei partide, PNL, PSD şi USR-PLUS, au, conform ultimelor sondaje, scoruri electorale relativ apropiate, iar alte două organizaţii au şanse să intre în CJ (PMP şi Pro România). Astfel, la acest moment, este greu de previzionat ce majoritate se va realiza la nivelul CJ, majoritate care îi va desemna ulterior pe cei doi vicepreşedinţi. Totuşi, în PNL şi PSD sunt vehiculate mai multe nume pentru aceste posturi. La liberali, cel mai des invocate sunt Romeo Vatră (purtător de cuvânt al PNL Iaşi), Liviu Bulgaru (actual consilier judeţean), Marius Dangă (director al cancelariei prefectului) şi Daniel Şandru (politolog).

Surse din partid spun că cele mai mari şanse le are Vatră. La PSD, dacă această organizaţie va fi principala forţă din CJ, două nume sunt vehiculate: Marian Şerbescu (fost prefect) şi Romeo Olteanu (actual vicepreşedinte). Dar, surse social-democrate nu exclud ca unul dintre parlamentarii de pe listă (Vasile Toma, Vasile Cîtea sau Silviu Macovei) să renunţe la ultimele două luni de mandat în Legislativul ţării pentru un job la fel de bine plătit în administraţia judeţeană. În ceea ce priveşte USR-PLUS, situaţia este la fel ca la Primăria Iaşi: încă nu sunt vehiculate nume pentru o funcţie de vicepreşedinte. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri