Bătălia pentru un post de „vice”: o incursiune în culisele politicii de “Bahlui”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Bătălia pentru un post de „vice”: o incursiune în culisele politicii de “Bahlui”

GALERIE
CJ and Primarie Iasi
  • CJ and Primarie Iasi
- +

În acelaşi timp cu lupta pentru câştigarea fotoliului de primar al municipiului sau de preşedinte al Consiliului Judeţean, în culise se trag sfori pentru ocuparea unei funcţii de viceprimar sau vicepreşedinte. Partidele care îşi dispută fotoliile sunt PNL şi PSD. Cine sunt pretendenţii cu cele mai mari şanse?

 

Alegerile locale vor aduce noi garnituri de conducere în eşalonul doi al Primăriei şi Consiliului Judeţean (CJ). În culise se desfăşoară, mai mult tacit,o „bătălie a adjuncţilor” între pretendenţii la funcţia de viceprimar sau cea de vicepreşedinte al CJ. Liderii partidelor evită acum să se pronunţe tranşant asupra acelor persoane care vor fi susţinute pentru astfel de posturi. Motivul e unul simplu: scopul este de a-i ţine pe toţi concentraţi asupra campaniei electorale în încercarea de a maximiza scorul electoral. După discuţii cu mai mulţi lideri politici, care au preferat pe moment să nu comenteze oficial astfel de lucruri, „Ziarul de Iaşi” a alcătuit o listă scurtă cu politicienii care au cele mai mari şanse să devină următorii viceprimari sau vicepreşedinţi ai Iaşului.

Cel puţin trei nume pentru două funcţii de viceprimar

Actualii viceprimari ai Iaşului, Gabriel Harabagiu (PSD) şi Radu Botez (ALDE), nu vor mai ocupa această funcţie după 27 septembrie. Primul ar putea rămâne în Primărie pe poziţia de administrator public, dată fiind relaţia sa apropiată cu primarul Mihai Chirica, dacă edilul va prinde cel de-al doilea mandat. În schimb, în cazul lui Botez, este puţin probabil ca partidul său să mai treacă pragul electoral. De altfel, actualele sondaje, indiferent de care partid le-a comandat, arată că cea mai plauzibilă variantă este un Consiliu Local (CL) format din reprezentanţi a doar trei partide: PNL, USR-PLUS şi PSD. Liberalii pot miza pe cel puţin o funcţie de viceprimar, iar acest post pare deja antamat de Daniel Juravle, potrivit unor surse din partid, dar „jocurile încă nu sunt făcute” – după cum ne-a spus ieri un lider al filialei.

Juravle are doi concurenţi puternici în PNL: Eduard Boz (liderul grupului PNL în actualul deliberativ) şi Ciprian Bostan (consilier local). Juravle (34 de ani), absolvent de administraţie publică, este şef al Biroului de cooperare economică din Primărie, administrator neexecutiv la Salubris, şi acţionar în două firme, conform declaraţiei de avere depuse în acest an. În acelaşi timp, Juravle este vicepreşedinte al Asociaţiei Destination Iaşi. Despre Juravle, apropiaţii săi din partid spun că a renunţat la un job foarte bine plătit în SUA (manager restaurant) pentru a face o carieră administrativă (şi politică) la Iaşi. Boz (35 de ani) este de profesie avocat, dar, mai nou, vinde măşti de protecţie şi face studii de fezabilitate pentru reţele de distribuţie cu gaz. „Ziarul de Iaşi” a arătat, recent, că Boz a devenit asociat în firma Envi Grup Proiect Consult SRL, societate care, la începutul pandemiei Covid-19, a încheiat 17 contracte pentru furnizare de măşti la instituţii publice. În acelaşi timp, firma a „împuşcat”, în doar 10 zile, patru contracte cu patru primării diferite pentru studii aferente înfiinţării unor reţele de gaz. În total, din vânzarea de măşti şi studii pe gaz, firma a semnat contracte de peste 550.000 lei. Bostan (52 de ani), de profesie economist, este actual consilier local şi membru al Comisiei de urbanism. Într-un raport făcut de Asociaţia „CIVICA”, pentru perioada 2016 – 2019, Bostan a fost declarat „cel mai activ consilier local”.

Liberalul s-a remarcat în politică odată cu intrarea în CL în anul 2016, cariera lui fiind mai degrabă în mediul privat, în prezent fiind director la două firme de consultanţă şi manager de dezvoltare la un lanţ de retail. În cazul în care liberalii vor avea ambele posturi de viceprimar – lucru relativ posibil dacă în CL vor intra doar trei partide -, surse din PNL spun că doi dintre cei trei politicieni enumeraţi mai sus vor ocupa aceste funcţii. În ceea ce priveşte celelalte două partide, ideea ca PSD să ofere un viceprimar este inexistentă, iar la USR-PLUS gândurile unei alianţe post-alegeri cu PNL sunt acum prea îndepărtate pentru ca liderii celor două formaţiuni să nominalizeze, nici măcar pe surse, un pretendent la funcţia de viceprimar. Dacă în CL va intra şi alt partid faţă de cele trei enumerate mai sus, probabilitatea ca această organizaţie să desemneze al doilea viceprimar este destul de ridicată. Acest lucru este probabil pentru că partidul cu cele mai multe mandate ar avea nevoie de sprijin pentru a forma o majoritate în CL, iar „preţul” ar fi un post de viceprimar.

Situaţia încâlcită la CJ: rezultatele sunt imprevizibile

Dacă, la Primărie, sondajele sunt ceva mai clare, la Consiliul Judeţean (CJ) alta este situaţia. Cele trei partide, PNL, PSD şi USR-PLUS, au, conform ultimelor sondaje, scoruri electorale relativ apropiate, iar alte două organizaţii au şanse să intre în CJ (PMP şi Pro România). Astfel, la acest moment, este greu de previzionat ce majoritate se va realiza la nivelul CJ, majoritate care îi va desemna ulterior pe cei doi vicepreşedinţi. Totuşi, în PNL şi PSD sunt vehiculate mai multe nume pentru aceste posturi. La liberali, cel mai des invocate sunt Romeo Vatră (purtător de cuvânt al PNL Iaşi), Liviu Bulgaru (actual consilier judeţean), Marius Dangă (director al cancelariei prefectului) şi Daniel Şandru (politolog).

Surse din partid spun că cele mai mari şanse le are Vatră. La PSD, dacă această organizaţie va fi principala forţă din CJ, două nume sunt vehiculate: Marian Şerbescu (fost prefect) şi Romeo Olteanu (actual vicepreşedinte). Dar, surse social-democrate nu exclud ca unul dintre parlamentarii de pe listă (Vasile Toma, Vasile Cîtea sau Silviu Macovei) să renunţe la ultimele două luni de mandat în Legislativul ţării pentru un job la fel de bine plătit în administraţia judeţeană. În ceea ce priveşte USR-PLUS, situaţia este la fel ca la Primăria Iaşi: încă nu sunt vehiculate nume pentru o funcţie de vicepreşedinte. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.