Bătrânii aşteaptă să-şi primească pământurile, iar primarii aşteaptă să scape de ei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

În timp ce Prefectura organizează “instruiri”,

Bătrânii aşteaptă să-şi primească pământurile, iar primarii aşteaptă să scape de ei

GALERIE
batrani
  • batrani
- +

Retrocedarea terenurilor confiscate de comunişti bate pasul pe loc. Deşi Legea 165/2013 era menită să accelereze ritmul retrocedărilor, efectul a fost exact invers.

Retrocedarea terenurilor a fost suspendată până la finalizarea în fiecare comună a inventarierii suprafeţelor disponibile şi a celor revendicate. Situaţia aplicării legilor fondului funciar a făcut ieri obiectul unei analize în cadrul Colegiului consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice din cadrul Prefecturii. “Eu am de primit 1,5 ha de teren la staţiunea pomicolă din Podu Iloaiei. Am o decizie a Prefecturii din 1992, alta din 2010. Iau drepturile de la asociaţie, dar încă nu am titlu de proprietate. Terenul există, a fost predat primăriei şi predat a rămas. Nu vreau să lucrez eu pământul, dar la 90 de ani cât am, vreau şi eu să-l las moştenire, dar ce să las?”, a spus generalul de brigadă Ilie Ionescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în rezervă şi retragere din MAI.

O problemă asemănătoare a fost ridicată şi de Florin Lăpuşneanu, preşedintele filialei ieşene a Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, acesta revendicând o suprafaţă de teren în municipiu. Lămuririle oferite de reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru şi ai Agenţiei Domeniilor Statului nu au avut darul de a-i lămuri pe reprezentanţii vârstnicilor ieşeni. “Prefectura nu mai are voie să aplice amenzi primarilor pentru probleme de fond funciar. Această prevedere legală a fost abrogată. Singurul lucru pe care îl putem face este să le explicăm ce este de făcut pentru aplicarea legii. Săptămâna viitoare vom organiza o nouă instruire cu primarii pe astfel de probleme”, a declarat directorul de cabinet al prefectului, Marian Şerbescu.

Procesul de inventariere a terenurilor a fost finalizat în 80 din cele cele 98 de localităţi ale judeţului. În alte patru, documentaţiile aprobate iniţiat trebuie supuse din nou validării. Alte două documentaţii, cele depuse de comuna Ciurea şi municipiul Iaşi urmează să fie validate. În cazul a 12 comune, respectiv A.I. Cuza, Bârnova, Bivolari, Costuleni, Dobrovăţ, Erbiceni, Grajduri, Grozeşti, Moşna, Sireţel, Stolniceni-Prăjescu şi Valea Seacă, documentaţiile privitoare la inventariere încă nu au fost finalizate. Conform legii, punerile în posesie ar fi trebuit finalizate până la 1 ianuarie 2016.

Pentru soluţionarea problemei, singura soluţie găsită a fost prelungirea termenului până la 1 ianuarie 2017. Proiectul de lege în acest sens a fost înaintat preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. “Se tot amână. Din 2017 o să se facă 2018 şi tot aşa. Parcă s-ar vrea să moară oamenii înainte de a-şi primi pământul înapoi“, a spus Lăpuşneanu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Declarație vot

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.