Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bătrânii nimănui – cum trăiesc și ce se întâmplă cu ei după ce mor?

GALERIE
old-age-957492_1280
  • old-age-957492_1280
- +

Bătrânii nimănui – ce se întâmplă cu ei? V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu acei bătrâni uitați de lume, de societate, de semeni, de Dumnezeu? V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu acei bătrâni care nu mai au rude deloc... sau nu mai au rude cărora să le pese de ei? V-ați întrebat vreodată unde ajung bătrânii nimănui când mor? Ajung în Rai, ajung în Iad? Cu siguranță ajung în pământ. Dar în pământul cui? Cum? Cine îi înmormântează când nimeni, dar absolut nimeni, nu s-a îngrijit de ei cât timp au fost în viață?

Ei bine, bătrânii nimănui ajung, în cele mai bune cazuri, în azile pentru bătrâni, iar cei mai puțini norocoși, fără venituri și fără persoane dragi, vara ajung pe străzi și iarna ajung în adăposturi pentru oamenii străzii. Dar ce se întâmplă cu ei după ce mor? Unde sunt înmormântați? Sunt înmormântați cu slujbă religioasă? Se îngrijește cineva de pomana lor? Acestea sunt niște întrebări pe care prea puțin și le pun, iar răspunsurile sunt cutremurătoare pentru cei care îi interesează.

Bătrânii nimănui au fost copiii nimănui.

Știu ce o să îmi spuneți. Cum îți așterni așa dormi. Cu siguranță bătrânii nimănui au fost cândva oameni care nu au știut să iubescă, nu au știut să își păstreze familiile, nu au știut să își mențină locurile de muncă, nu au știut să trăiască respectând regulile societății sau pe cele de bun simț, nu au știut să gestioneze banii și nu s-au îngrijit de viitorul lor din niciun punct de vedere. Unii dintre ei s-au confruntat cu vicii care mai de care mai degradante, alții au fost răi, nemiloși sau periculoși. Cu toate acestea, sunt și bătrâni ghinioniști, bătrâni care au devenit victimele copiilor lor sau victimele colaterale ale societății. Nici nu contează. Ajunși la o vârstă înaintată, fiecare are dreptul la un trai decent și o moarte demnă.

Cu toate acestea, putem vorbi de un trai decent și de o moarte demnă în cazul bătrânilor nimănui? Cu siguranță nu! Foarte puțini bătrâni ai nimănui au parte de acest lux al decenței și al demnității. Bătrânii nimănui trăiesc pe străzi, în adăposturi sau în azile de bătrâni, de cele mai multe ori în condiții absolut mizere. Au parte nu doar de sărăcie, unii dintre ei au neșansa de a fi agresați, umiliți și, uneori, chiar maltratați. De cine sunt chinuiți? În special de soartă!

Traiul decent și moartea demnă ar trebui să fie un drept permis oricui!
 
În București sunt numeroase adăposturi pentru oamenii străzii care funcționează ca centre de asistență socială destinate persoanelor fără locuință. Aici bătrânii, și nu numai, pot primi cazare pe timp de zi și/sau pe timp de noapte, hrană și asistență medicală – totul în funcție de specificul adăpostului. Însă aceste adăporturi nu sunt permanente, găzduirea este oferită pe o perioadă de 15 zile până la 90 de zile, cel mult. De aceea majoritatea dintre ei optează pentru această facilitate doar pe timp de iarnă. Este singura posibilitate ca oamenii străzii și, mai ales, bătrânii să poată supraviețui pe timp de iarnă.

În București sunt peste 5000 de oameni ai străzii și doar 10 adăposturi pentru ei. Fiecare adăpost are un număr limitat de locuri, iar acestea nu acoperă întregul număr al oamenilor străzii. Ce se întâmplă cu bătrânii nimănui când vine iarna? Se adăpostesc pe unde pot, însă sunt și mulți care nu supraviețuiesc! Sună cineva pentru ei la servicii funerare București când mor? Sigur că nu!

Bătrânii nimănui sunt morții nimănui!

Bătrânii nimănui se transformă în morții nimănui după ce se sting. Morții nimănui sunt înmormântați la marginea cimitirelor, fără preoți, fără slujbe și fără pomeni, pe cheltuiala statului. Anual, în București, sunt înmormântați aproximativ 200 de oameni ai nimănui. Sunt pur și simplu îngropați la marginea anumitor cimitire, în locuri destinate anonimilor. Sunt îngropați așa cum au venit pe lume: goi, fără nume, fără o dată a nașterii, fără o cruce, fără un preot care să citească o rugăciune, fără un covrig și un măr și... fără nicio lacrimă în urma lor.

Cum ajungem bătrânii nimănui? Ajungem bătrânii nimănui din cauza traumelor și a neiubirii de sine. Conflictele familiale, viciile, divorțurile, tragediile, pierderea locurilor de muncă, pierderea demnității, pierderea speranței, abandonul familial, pierdera sănătății mintale și a celei fizice, fărădelegile și nechibzuința... toate duc la singurătate, eșec, umilință și sărăcie la bătrânețe.

Vrei să faci o faptă bună? Adoptă un bătrân care este al nimănui și fă-l al tău!

Pot deveni și eu un bătrân al nimănui? Cred că da! Oricine poate deveni! Tocmai de aceea este important să îți trăiești viața frumos, demn, cu iubire pentru Dumnezeu și pentru oameni și cu respect de sine. Dacă ai convingerea că totul în viață se poate rezolva, atunci ai cele mai mari șanse să nu ajungi niciodată bătrânul nimănui, abandonat într-un colț de stradă și îngropat pe un petec anonim de pământ, fără cruce și fără o ultimă îmbrățișare din partea familiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri