Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bătut de golani, umilit de Justiţie. Poveste dramatică: cum mori cu dreptatea în mână

GALERIE
fiica
  • fiica
- +

Bătaie de joc: un bătrân de 91 de ani din Iaşi, bătut crunt de un derbedeu din localitate, riscă să moară până să mai apuce ca justiţia să-i facă dreptate. Călcat în picioare acum mai bine de un an, Mihai Hordilă aşteaptă în zadar ca anchetatorii să îl trimită în judecată pe care care l-a lăsat cu sechele, asta deşi agresiunea cumplită este demonstrată de acte medicale. „Eu cred că se aşteaptă ca tatăl meu să moară“, este de părere fiica bătrânului, care bănuiesc că la mijloc ar fi şi interese necurate.

Pe 29 august 2018, Mihai Hordilă, un sătean din localitatea Suhuleţ, comuna Tansa, a fost victima unei agresiuni cumplite al cărei autor este indicat de familie ca fiind un sătean pe nume Tiberiu B. Individul ar mai fi fost implicat în conflicte în comunitatea sa şi, spune fiica lui Mihai Hordilă, l-ar fi agresat pe bătrân „fără niciun motiv.“ Mihai Hordilă nu a sunat la 112 sau la familie încă din momentul agresiunii, copii săi de la Iaşi aflând despre incident abia a doua zi, când l-au sunat pe bătrân să îl întrebe dacă poate participa la o nuntă. „După ce ne-a povestit, am mers la Instititul de Medicină Legală şi am obţinut certificat medico-legal. Am discutat eu, personal, telefonic, cu poliţistul din comună, care m-a asigurat că se va ocupa de caz“, ne-a spus Ana Vizitiu, fiica victimei şi cea care îl reprezintă pe bătrân în justiţie.

Certificatul medico-legal întocmit la Iaşi atesta atunci că bătrânul a fost victima unei agresiuni, rănile suferite fiind grave. „Hordilă Mihai prezintă excoriaţii, echimoze, plagă contuză, fractură extremitate inferioară radius drept fără deplasare, fractură perete lateral sinus maxilar stâng. Leziunile au putut fi produse prin lovire cu obiecte contondente urmată de cădere şi pot data din data de 29.08.2018“, se arată în documentul prin care legiştii au stabilit un număr de 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

Ce spun autorităţile

Ana Vizitiu susţine că, deşi a discutat personal cu agentul din localitate, a fost nevoie să vină în audienţă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi pentru ca cercetările să se mişte. Se întâmpla la două luni de la agresiune, spune femeia. „La o oră după ce am fost la IPJ Iaşi, a mers şi Poliţia din Tansa să îi ia declaraţie tatălui meu şi unui vecin care a fost martor la incident“, spune Ana Vizitiu, care e nemulţumită de modul în care se derulează cercetările. Contactaţi de ziar, reprezentanţii Poliţiei Iaşi ne-au precizat că dosarul în care victimă este Mihai Hordilă a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi în decembrie 2018. Poliţistul de caz a propus atunci trimiterea în judecată, însă pentru ca agresorul să fie efectiv deferit justiţiei ar fi trebuit ca procurorul de caz să întocmească rechizitoriul. Ceea ce nu s-a întâmplat. „Cauza penală nr. 11876/P/2018 este înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, având ca obiect comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal. Dosarul se află în lucru la procuror, în vederea întocmirii soluţiei, durata de soluţionare fiind influenţată şi de faptul că, urmare a delegării la o altă unitate de parchet a procurorului căruia îi fusese repartizată iniţial, s-a impus redistribuirea cauzei unui alt procuror“, ne-au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

De ce se instrumentează greu anumite dosare

Timpul de soluţionare al unui dosar este influenţat de mai mulţi factori, însă printre cei mai importanţi se află volumul de activitate, fluctuaţia personalului sau modificările legislative, ne-au mai precizat reprezentanţii Parchetului local din Iaşi. Un alt aspect menţionat de aceştia este cel referitor la prioritizarea soluţionării unor dosare unde, de pildă, s-au dispus măsuri preventive. Anchetatorii invocă volumul mare de activitare, menţionând că, potrivit bilanţului din 2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaâi este unitatea locală de parchet cu numărul cel mai mare de persoane din jurisdicţie din ţară. Procentual, în ceea ce priveşte dosarele aflate în supravegherea procurorului, cele mai multe au fost soluţionate la Parchetul local din Iaşi la peste un an de la sesizare. 36,41% din dosare au avut această soartă, ne-au precizat reprezentanţii instituţiei, care au mai arătat că doar 12,23% au fost soluţionate în mai puţin de jumătate de an de la sesizare. Alte 35,35% au fost chiar soluţionate după împlinirea termenului de prescriere. Anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a supravegheat cercetările în 13.782 de cauze. În mod direct, procurorii au instrumentat 169 de cauze, 113 (66,8%) dintre acestea fiind şi ele soluţionate la mai mult de un an de la sesizare.

„Nu exisă o estimare a duratei de soluţionare a cauzelor având ca obiect anumite tipuri de infracţiuni sau raportat la vârsta persoanei vătămate. Subliniem că părţile/subiecţii procesuali principali au posibilitatea exercitării drepturilor prevăzute de legea procesual penală, fie direct, prin reprezentanţi legali, inclusiv formularea de cereri. Soluţionarea cu celeritate a cauzelor constituie o preocupare constantă a întregului personal al unităţii, deopotrivă cu legalitatea şi temeinicia actelor efectuate, care trebuie să corespundă unui cadru legislativ dinamic, cu asigurarea respectării drepturilor tuturor părţilor implicate“, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri