anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Bătute cu propriile arme! Facultăţile de Drept, date în judecată de absolvenţi

GALERIE
sambata
  • sambata
- +

 

Absolvenţi de Drept din SUA au întreprins o acţiune legală comună împotriva a douăzeci de universităţi de drept. Instituţiile de învăţământ sunt acuzate că au creat false expectative de angajare în branşă cu date neactualizate. Cory Bennett, absolventă a Universităţii San Francisco School of Law, nu a crezut vreodată că după atâţia ani de studiu pentru a deveni avocată şi peste 150.000 de dolari investiţi va ajunge să lucreze la magazinul Macy's cu zece dolari pe oră. Povestea ei seamănă cu cea a miilor de absolvenţi de Drept din SUA care în fiecare an optează să studieze la facultăţi de prestigiu. Acestea îşi atrag clienţii cu date atractive de angajare, prezentând o rată de 90% a studenţilor integraţi pe piaţa muncii. Un miraj care în multe cazuri contrastează cu realitatea dură a pieţei suprasaturate de avocaţi şi de puternica concurenţă a Internetului. După mai multe luni de căutari fără rezultat, proaspeţii absolvenţi sunt obligaţi să accepte primul loc de muncă care li se oferă: în restaurante sau în magazine. Ei încearcă astfel să-şi achite o parte din împrumuturile de la bănci făcute pentru finanţarea studiilor, în condiţiile în care taxele de şcolarizare depăşesc uneori 100.000 de dolari. "Să aranjeze tricourile la Macy's este soarta care îi aşteaptă pe mulţI", asigură avocatul J.R Parker, reprezentant al unora dintre cei care au întreprins acţiunea legală în California. Cum vor putea restitui împrumutul, cu zece dolari pe oră, este întrebarea care îi preocupă pe toţi. Situaţia a devenit atât de dificilă încât absolvenţii au demarat acţiunea cu ajutorul avocaţilor Strauss şi Anziska, care au considerat că "facultăţile au încălcat legile de protecţie a consumatorului din statele în care operează oferind date neadevărate privind procentul studenţilor care găsesc un loc de muncă în branşă după absolvire. Reclamanţii spun că centrele universitare ştiau că cifrele nu sunt reale, dar le-au menţinut pentru a atrage mai mulţi studenţi. Dacă ar fi ştiut adevărul, mulţi dintre ei nu s-ar mai fi înscris".
 

Anul universitar costă circa 40.000 de dolari

 
În California, unde legile privind protecţia consumatorului sunt mai stricte decât în alte state, au fost admise cinci reclamaţii prezentate împotriva universităţilor San Francisco's Golden Gate University, Southwestern, San Diego's Thomas Jefferson, University of San Francisco şi California Western School of Low. Anul universitar costă în medie în aceste centre 40.000 de dolari. Dacă se va da curs reclamaţiilor, s-ar putea crea un precedent, nu doar în California, dar şi în alte state. Strauss şi Anziska susţin că "scopul nu este doar de a-i compensa pe reclamanţi, ci şi de a schimba modul în care operează Facultăţile de Drept, şi de a nu se mai simţi nimeni înşelat sau frustrat în aşteptările sale privind găsirea unui loc de muncă conform studiilor pe care le-a urmat". Iar realitatea este că absolvenţii de Drept îşi găsesc tot mai greu de lucru în domeniu. Serviciile online şi programele software specializate, cu costuri mult mai mici şi cu termen de soluţionare mai scurt, suplinesc cu succes necesitatea de a angaja absolvenţi de drept. Un studiu realizat în 2011 arată că doar 55% dintre absolvenţi găsesc de lucru în branşă după nouă luni de la absolvire, în condiţiile în care în 2004 existau 500.000 de locuri de muncă în plus faţă de 2010. Reducerea locurilor de muncă se traduce şi printr-o scădere a numărului de studenţi la Drept. Experţii spun că facultăţile care ocupă ultimele poziţii în ranking-ul celor mai bune facultăţi de Drept riscă să dispară şi că inclusiv cele mai bune vor fi afectate de reducerea numărului de studenţi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.